Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, να εξαπλωθούν σε περισσότερα μέρη του κόσμου, δήλωσαν χθες ειδικοί σε συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη.
Μιλώντας στη σύνοδο Forecasting Healthy Futures, οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον ευρύτερο αντίκτυπο στην υγεία από την αύξηση της θερμοκρασίας, με περισσότερους ανθρώπους να εκτίθενται σε μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα, ο δάγγειος πυρετός και η φυματίωση.
«Δεν είναι μόνο μια κλιματική κρίση, αλλά και μια κρίση υγείας», δήλωσε ο Felipe Colon Gonzalez, επικεφαλής τεχνολογίας για την επιστήμη και την υγεία στο Wellcome Trust, ένα φιλανθρωπικό ερευνητικό ίδρυμα.
«Ζητήματα όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών γίνονται πιο συχνά και σοβαρά. Η ελονοσία παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο σε υψηλότερα υψόμετρα σε περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ επανεμφανίζεται επίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου είχε προηγουμένως εξαλειφθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε δει τοπικά κρούσματα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και το περιβάλλον αλλάζει για να επιτρέψει την ανάπτυξη της χολέρας και της φυματίωσης. Αυτό διευκολύνθηκε από την αλλαγή του κλίματος».
Κουνούπια που αναζητούν καλύτερο καιρό
Οι ειδικοί είπαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθάρρυναν ορισμένα ασπόνδυλα να βρουν πιο δροσερό καιρό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με περισσότερες βροχοπτώσεις και υγρασία να προκαλούν πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ελονοσία.
Σύμφωνα με την αντίστροφη μέτρηση του Lancet για την υγεία και την κλιματική αλλαγή, ο αριθμός των μηνών που είναι κατάλληλοι για τη μετάδοση του Plasmodium falciparum – του θανατηφόρου παρασίτου που προκαλεί ελονοσία στους ανθρώπους – αυξάνεται.
«Λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών και κλιματικών συνθηκών, το περιβάλλον γίνεται πιο κατάλληλο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown για τη δράση για την υγεία του κλίματος.
«Στην αξιολόγησή μας για μολυσματικές ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός, η ελονοσία, η χολέρα και η φυματίωση, βλέπουμε να αυξάνεται το εύρος των οποίων το περιβάλλον είναι κατάλληλο για μετάδοση. Αυτό θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους σε αυτές τις απειλές, ιδιαίτερα εκείνους που ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα και που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλείς από αυτές τις ασθένειες».
Η έκθεση αξιολόγησε τον αριθμό των μηνών που είναι κατάλληλοι για να ευδοκιμήσει η ελονοσία σε περιοχές τουλάχιστον 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αξιολογώντας τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την υγρασία.
Ο αριθμός των μηνών κατά τους οποίους οι κλιματικές συνθήκες επέτρεψαν τη μετάδοση της ελονοσίας έχει αυξηθεί κατά 31% στην Αμερική και 13% στην Αφρική τις τελευταίες έξι δεκαετίες, διαπίστωσε.
«Με την ελονοσία, στη Νότια Αμερική και την Αφρική βλέπουμε υψηλότερες περιοχές που θεωρούνταν ασφαλείς από την ελονοσία να γίνονται πιο κατάλληλες για μετάδοση, επομένως περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται», είπε η κ. Romanello. «Αυτό θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγείας».
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο, λόγω πιο ακραίων καιρικών φαινομένων και των καυσώνων, ακούστηκε στη διάσκεψη.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 68% μεταξύ 2000-04 και 2017-21, ανέφερε η έκθεση, ενώ οι άνθρωποι αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο εννέα επιπλέον ημέρες πολύ υψηλό ή εξαιρετικά υψηλό μετεωρολογικό κίνδυνο πυρκαγιών το 2018-21, σε σύγκριση με το 2001- 04.
Η κλιματικη αλλαγη φταιει, οχι οτι εχει γεμισει η χωρα μαυροπιθηκους
Μόλις χθες μας έλεγαν περί επίσημης λήξης της πανδημίας ……Τρίβει τα χεράκια της η Autan ???????????????? Με τα κιβώτια θα φεύγουνε…………
Εκείνη η γρίππη τής καμήλας που έλεγαν γιά τό mundial, τί έγινε, ακόμα νά ‘ρθη;;; Χελώνα είναι;
Οι τριτοκοσμικοί εισβολείς είναι φορείς πολλών νοσημάτων και παρασίτων που δεν υπήρχαν στην χώρα λόγω βιοτικού επιπέδου και συνηθειών υγιεινής των Ελλήνων ιθαγενών. Η κλυσματική αλλαγή δεν υπάρχει, είναι επιδοτούμενη και στάχτη στα μάτια του πόπολου που πασχίζουν να το ξεκινούν με φυσικά πάντα αίτια. Τα κουνούπια κάνουν διασπορά πολλών νοσημάτων δυστυχώς και δεν μπορεί να τ αποφύγει κανείς. Ιδίως όταν ραντίζουν με αυγά νέων μεταλλαγμένων ειδών όπως τα ασπρόμαυρα που πετούν χωρίς τον χαρακτηριστικό ήχο πλέον και δεν είναι ενδημικά είδη όπως τα παλιά κλασικά κιτρινωπά.
Με όλο το σεβασμό κε Χίο, έξαρση ιογενούς αιμορραγικού πυρετού (ebola) υπήρχε πριν τον κορωνοιό, πάλι επί εποχής γκαντεμόσαυρου. Ψάξτο.
Μήπως ετοιμάζουν την επόμενη πανδημία; Η κλιματική αλλαγή είναι παραμύθι χωρίς δράκο.
τα κουνούπια είπε κάποιος δεν έχουν φορέα .όλοι αυτοί που κάναν το εμβόλιο πως λέγονται όταν τους τσιμπήσει κουνούπι και μετά έρθουν και τσιμπήσουν και εσένα ,είναι φορείς .αλλά επίσης έκαναν εμφάνιση εδώ στην περιοχή μας πέρσι κουνούπια τίγρης δηλαδή ασπρόμαυρα ,τόσα χρόνια ποτέ ξανά δεν υπήρχαν τέτοια κουνούπια πουθενά .όλα αυτά έκαναν εμφάνιση μετά τους εμβολιασμούς ,ποτέ ξανά εδώ δεν υπήρχαν τέτοιου είδους κουνούπια ποτέ μα ποτέ .ψεκαζουν κάθε
μέρα ανελλιπώς ,η μήπως δεν το βλέπετε κ αυτό ?
Τρίβουν τα καχεκτικα χεράκια τους οι παγωνες, οι μαγκιοργκινιδες και οι Νταβεληδες. Μασκουλες, εμβολιακια, περιορισμός μετακινήσεων κτλ. Θα τους αφήσουμε;
Άλλη μια κοροϊδία στον σανοφαγο και του ελλαδισταν.δεν τσιμπάμε σε μούφα τρομοκρατικά σενάρια.
Τι ψηφίσατε ρε; (!)
Παρτε και 8 ριχτερ εν ονοματι του γκαντεμη Τραμπακουλα! Ας….αραιωνουμε σιγα σιγα, τα κουνουπια σας μαρανανε? Θα τα….αποξηρανουμε και θα τα τρωμε οπως γουσταρει η ΝΤΠ! Ωρε τζαμπα μεζες με…..πρωτεινουχο αιμα!
10 ΡΙΧΤΕΡ ΕΝΝΟΕΙΣ
Δεν είναι η κλιματική αλλαγή αλλά η εισβολή Ασιατών και Αφρικανών πασχόντων ή φορέων από το σχετικό πρωτόζωο του γένους των πλασμοδίων.
Τα κουνούπια όσους κ να τσιμπήσουν αν δεν υπάρχει φορέας δεν πρόκειται να μολύνουν.
Το ίδιο με την χολέρα, μόνον εισαγώμενη επιδημία.
Οι πνευμονολόγοι γνωρίζουν πόσοι αφροασιάτες πάσχουν από φυματίωση.
Υπάρχουν και κρούσματα λέπρας.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ
Η μεταναστευτικη αλλαγή είναι το πρόβλημα. Χωρίς μετανάστες ή με ελεγχόμενες ροές από χώρες που επιλέγουμε το πρόβλημα δεν θα υπήρχε
Ο Βασίλης Πόρτας πειραματίζεται και με εκτροφή κουνουπιών. Μήπως όχι για το καλό μας όπως ισχυρίζεται;
Ποια κλιματική αλλαγή ρε αρχιδημοσιογράφοι;
Μούφα η κλιματική αλλαγή, αφορά την αναδιάρθρωση της παραγωγής και της οικονομίας προς δόξα των πολυεθνικών των εκλεκτών παγκόσμιων ολιγαρχών. Η δε Ελλάδα με το 0,2% του παγκόσμιου ενεργειακού αποτυπώματος σώζει τον πλανήτη με τον ενεργειακό νόμο του Μητσοτάκη που ψήφισε όλη η Βουλή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αποτέλεσμα είναι ο δεκαπλασιασμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η τεράστια αύξηση των καυσίμων, η εκτόξευση του κόστους όλων των τομέων της οικονομίας και ο φόβος της πείνας. Ήδη οι λαϊκές γέμισαν τουρκικά προϊόντα αφού εκτόπισαν τα ακριβά ελληνικά. Οι γείτονες κράτησαν χαμηλή την τιμή του πετρελαίου (1/2), ενώ η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα παρέμεινε σταθερή. Μήπως θα έπρεπε να τους στείλουμε (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές για να τους βουλιάξουν ?