ΣΕ ΠOΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ – ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ Ο NETANYAHU – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ: 970 ΝΕΚΡΟΙ, 4.200 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

    Κοινοποίηση:
    makeleıo

     Σε πόλεμο βρίσκονται ξανά Ισραήλ και Χαμάς, με αφετηρία την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου 7/10 κατά του Ισραήλ.

    Η Χαμάς κατάφερε να εκτοξεύσει εντός των ισραηλινών εδαφών τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες ενώ μαχητές της οργάνωσης πέρασαν τα σύνορα σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.
    Το Ισραήλ, δια στόματος του πρωθυπουργού του, Benjamin Netanyahu, υποσχέθηκε μια «τρομερή εκδίκηση», και κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
    Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον βάσεων και κτιρίων της Χαμάς, που ωστόσο οδηγούν σε μαζικούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων ενώ αργά τη νύχτα του Σαββάτου 7/10 έκοψε την ηλεκτροδότηση της Γάζας.
    Οι επιθέσεις των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει βυθίσει την περιοχή σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπερνά τους 600 νεκρούς και τους 2.000 τραυματίες, ενώ η παλαιστινιακή έχει πλευρά αναφέρει 370 νεκρούς και πάνω από 2.200 τραυματίες.

    Περισσότεροι από 100 είναι οι απαχθέντες Ισραηλινοί στρατιωτικοί και άμαχοι από τη Χαμάς.

    Σημειωτέον ότι το Ισραήλ επανέλαβε τους βομβαρδισμούς της Γάζας αρκετές φορές την Κυριακή, 8/10 ενώ και η Χαμάς φέρεται να έχει εξαπολύσει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πυραυλικές επιθέσεις κατά του νότιου Ισραήλ, αλλά όχι με τη μεγάλη μαζικότητα του Σαββάτου.
    Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi συνομίλησε με τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
    «Ο Raisi συζήτησε τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ziyad al-Nakhalah, γενικό γραμματέα του Ισλαμικού Κινήματος Τζιχάντ, και τον Ismail Haniyeh, τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Hamas», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Και επισήμως σε κατάσταση πολέμου το Ισραήλ

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή (8/10/2023) ότι βάσει του Άρθρου 40 του Συντάγματος η χώρα έχει εισέλθει και επισήμως σε κατάσταση πολέμου.
    «Χθες το βράδυ (7/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την κατάσταση πολέμου και για το σκοπό αυτό τη λήψη σημαντικών στρατιωτικών βημάτων, σύμφωνα με το άρθρο 40.
    Το κράτος του Ισραήλ οδηγείται σε κατάσταση πολέμου μετά τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στις 06:00 χθες (Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023)», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

    israel_hamas.JPG


    ptomata_1.JPG

    ptomata_2_1.JPG
    Με ιδιαίτερη ένταση οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με ιδιαίτερη ένταση στόχους του παλαιστινιακού ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
    «Οι μαχητές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν έντονες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που χρησιμοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ σε περιοχές δίπλα στο φράγμα ασφαλείας Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
    Δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στις επιδρομές.
    «Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε.

    Hezbollah: Τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας στη διάθεσή σας – Ό, τι έχουμε είναι μαζί σας

    Ο ανώτερος αξιωματούχος της Hezbollah, Sayyed Hashem Safieddine, δήλωσε την Κυριακή (8/10/2023) ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν στις 7/10 επίθεση στο Ισραήλ.
    «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας.
    Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Safieddine σε εκδήλωση στο προπύργιο της Hezbollah, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

    Νυχτερινό διάγγελμα Netanyahu, αναμένεται χερσαία επίθεση στη Γάζα

    Σε τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, 7/10 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Bejiamin Netanyahu έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος και ορκίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει «όλη του τη δύναμη» για να «καταστρέψει τις δυνατότητες» της Χαμάς, υποσχόμενος να μετατρέψει τα κρησφύγετα της παλαιστινιακής οργάνωσης σε «ερείπια».
    «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
    «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.
    Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα κόψει την ηλεκτροδότηση, τα καύσιμα και τα τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας – που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς από το 2007 – και κάλεσε τους αμάχους της περιοχής να εγκαταλείψουν την περιοχή.
    Από το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι στη βορειοανατολική Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ.
    gaza_1_2.JPG

    hamas_night_1.JPG

    israeli_tanks.JPG

    Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για τη ισραηλινή χερσαία εισβολή

    «Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια  χερσαία εισβολή», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Saleh al-Arouri και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
    Επίσης ανέφερε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση έχει αιχμαλωτίσει «ένα μεγάλο αριθμό» ομήρων
    Συμπλήρωσε ότι «ανώτεροι αξιωματικοί» ήταν μεταξύ τους
    «Δεν ήταν ένα πλήγμα τύπου δολιοφθοράς.
    Ξεκινήσαμε μια ολοκληρωτική μάχη.
    Αναμένουμε να συνεχιστούν οι μάχες και να επεκταθεί το μέτωπο.
    Έχουμε έναν πρωταρχικό στόχο: την ελευθερία μας και την ελευθερία των ιερών μας τόπων», σημείωσε.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς φέρεται να είναι ο Ισραηλινός στρατηγός Nimrod Aloni, πρώην διοικητής του τομέα της Γάζας.
    Η Χαμάς είπε ότι 
    εντός των επομένων ωρών θα ανακοινώσει τον αριθμό των ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών που έχει πιάσει ως ομήρους.

    Ισραήλ_2.jpg

    Οι επιθέσεις

    Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου 7/10 με την εκτόξευση 5.000 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, προς τις ισραηλινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στον φράκτη του θύλακα με την ισραηλινή επικράτεια, αλλά και βαθύτερα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.
    Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μαχητές της Χαμάς με οχήματα, και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, πέρασαν το φράγμα ασφαλείας που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις και σε αμάχους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους.
    Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε βίντεο ότι «συνέλαβαν πολλούς στρατιώτες του εχθρού» και οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, δήλωσαν επίσης ότι έπιασαν αιχμαλώτους «πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες».

    hamas_2_1.jpg

    israhl2.JPG

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες» έχουν απαχθεί.
    Ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, Mohammad Dheif ανακοίνωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση με το όνομα «Καταιγίδα αλ-Ακσά» κατά του Ισραήλ και εκτόξευσε περισσότερες από 5.000 ρουκέτες για «να βάλει τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής».
    Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» και, περίπου στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 7/10 ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σε αντίποινα τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Richard Hest δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει καταμετρήσει περισσότερες από 3.000 επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας.
    Το απόγευμα του Σαββάτου 7/10 η Χαμάς εξαπέλυσε κι άλλες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ,  ενώ το Ισραήλ επανέλαβε τους τη νύχτα τους βομβαρδισμούς στόχων της Χαμάς ενός της Γάζας.

    Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στην καταστροφή τριών κτιρίων του Πύργου της Παλαιστίνης στη Γάζα, ενός πολυόροφου  κτιρίου όπου έχει τα μέσα της η Χαμάς.
    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επλήγη νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα και σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους μια νοσηλεύτρια και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

    Συνεχίστηκαν οι μάχες στις ισραηλινές πόλεις όλη τη νύχτα, συνεχίζονται ακόμη σε 8 σημεία

    Οι μάχες στο νότιο Ισραήλ μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, ανέφεραν ισραηλινές πηγές ασφαλείας.
    Ο αντισυνταγματάρχης Hecht ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μάχες στο ισραηλινό έδαφος σε «22 τοποθεσίες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» με 200- 300 παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς οι οποίοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.
    Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται ότι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο ορισμένων αστυνομικών τμημάτων ή κτιρίων που είχε καταληφθεί τις προηγούμενες 24 ώρες από τις δυνάμεις της Χαμάς.
    Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών στο νότο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Be’eri, κοντά στα σύνορα της Γάζας, το Sderot και τέσσερις άλλες νότιες τοποθεσίες που δεν διευκρίνισε.
    Οι κάτοικοι στο Kfar Aza – μια άλλη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα – εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταφύγια στα σπίτια τους και να περιμένουν βοήθεια, αναφέρει επίσης η Haaretz.
    «Το Kfar Aza είναι ακόμα υπό πόλεμο», είπε ένας κάτοικος.
    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ «σημεία εμπλοκής» με τους μαχητές της Χαμάς εντός της επικράτειάς του.
    Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, λέει ότι οι «σκληρές μάχες» συνεχίζονται.
    Αυτές είναι οι οκτώ περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξάγονται επιχειρήσεις.

    xarths.PNG

    Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: 400 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί

    Συν τοις άλλοις, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari ανακοίνωσε στις 12 μ. της Κυριακής 8/10 ότι περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες άλλοι έχουν αιχμαλωτιστεί.
    «Υπάρχουν δυνάμεις που μάχονται στο Kibutz Kfar Aza, υπάρχουν έρευνες σε μεγάλο αριθμό πόλεων. Υπάρχουν δυνάμεις του στρατού σε όλες τις πόλεις, δεν υπάρχει πόλη που να μην έχει δύναμη στρατού», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τους Times of Israel.

    Απαγορευμένη ζώνη η περιοχή κοντά στη Γάζα – Αρχίζει εκκενώσεις το Ισραήλ

    Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε να εκκενώνει τους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.
    Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Richard Hecht.
    Ο στρατός κήρυξε «απαγορευμένη ζώνη» την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα.
    Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.
    Ο Hecht δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες».
    Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε.
    «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά».
    Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε.
    «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

    ΟΗΕ: 20.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους

    Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμώνταν ότι είχε φτάσει τουλάχιστον τους 20.000, δήλωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA).
    «Μέχρι τις 18:00 τοπική ώρα, τουλάχιστον 20.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει σε 44 σχολεία της Υπηρεσίαε Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των 28 καθορισμένων καταφυγίων έκτακτης ανάγκης, που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της Λωρίδα της Γάζας, εκτός από τη Χαν Γιούνις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    Ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα είναι 313 Παλαιστίνιοι νεκροί και πάνω από 2.000 τραυματίες.
    Περισσότεροι απο τους μισούς είναι άμαχος πληθυσμός, και ανάμεσα τους περιλαμβάνονται 20 παιδιά και έξι γυναίκες.
    Η UNOCHA έχει επίσης αρχίσει να λαμβάνει πληροφορίες για θύματα συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν αλληλεγγύη στους κατοίκους της Γάζας.
    «Από τις 5:00 μ.μ. η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανέφερε ότι περιέθαλψε 23 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα που χτυπήθηκαν με αληθινά πυρομαχικά, έξι τραυματίστηκαν από καουτσούκ, τέσσερις που χρειάστηκαν θεραπεία για εισπνοή δακρυγόνων, τρεις που είχαν τραύματα από σκάγια και ένας που δέχθηκε σωματική επίθεση», ανέφερε η οργάνωση.
    Η UNOCHA ανέφερε επίσης ότι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς εποίκους, συμπεριλαμβανομένων δύο τραυματιών με αληθινά πυρομαχικά στο Σαλφίτ.
    Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν είτε από ισραηλινές δυνάμεις είτε από εποίκους και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά, πρόσθεσε το όργανο του ΟΗΕ.

    Ταραχές στη Δυτική Όχθη, 5 Παλαιστίνιοι νεκροί, 120 τραυματίες

    Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξέσπασαν συγκρούσεις το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 7/10 μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων στο El Bireh, στην Kalandia, στη Hebron και στο Al-Hadr.
    Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

    Απειλεί η Hezbollah με επίθεση από βορρά, χτυπούν θέσεις στο Λίβανο οι ισραηλινοί

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί πλήγματα με πυροβολικό σε περιοχές του Λιβάνου, μετά από «πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα λεπτά από εκεί μέσα σε ισραηλινό έδαφος».
    Eκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στα όρη Dov, μια έκταση γης που διεκδικούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Συρία κοντά στη διασταύρωση των κοινών συνόρων τους.
    Πηγές του ισραηλινού στρατού υποστήριξαν πως τα πυρά προέρχονταν από τη Hezbollah.
    Η Hezbollah είναι μια σιιτική ισλαμιστική πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική οργάνωση που κατέχει σημαντική δύναμη στον Λίβανο.

    Νωρίτερα το Σάββατο 7/10, η Hezbollah είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης» ενώ είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Χαμάς, ως μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».
    Μετά την ανακοίνωση, από την πλευρά του Ισραήλ, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενέκρινε την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, η Hezbollah ανακοίνωσε ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, οι δυνάμεις της θα του επιτεθούν από τον βορρά, δηλαδή από τα εδάφη του Λιβάνου όπου έχουν βάσεις.


    Οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις για το Τελ Αβίβ

    Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν προγραμματισμένες για αυτό το Σαββατοκύριακο πτήσεις (7 -8/10/2023) τους με προορισμό το Τελ Αβίβ μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με δεδομένα από το διαδικτυακό πίνακα αφίξεων του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Ben Gurion.
    Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι η Lufthansa, η Emirates, η Ryanair, η Aegan Airlines, οι αμερικανικές εταιρείες και η Air France.

    Ερωτηματικά εντός του Ισραήλ για τον αιφνιδιασμό

    Ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων από την επίθεση της Χαμάς προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.
    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος», παραδεχόμενος ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ». Είναι ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αναφέρει κεντρικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
    Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid πρότεινε στον πρωθυπουργό Netanyahu τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
    «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Lapid, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
    «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι», πρόσθεσε.
    israelis_1_1.JPG

    Λίγες ώρες αργότερα, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Netanyahu κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, Yair Lapid και Benny Gantz να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
    Δεν έχει ανακοινωθεί πάντως πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε για την Κυριακή 8/10 έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή.
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Benjamin Netanyahu, τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη».
    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, «να συνεχίσει και να εντείνει τα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη».
    gaaza.jpg

    Από την πλευρά  ο Abbas δήλωσε στον Blinken  ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση.
    Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών από την πλευρά τους «καταδίκασαν σθεναρά» τις επιθέσεις.

    εικονα.JPG
    Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι αυτές αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίων έναντι του εβραϊκού κράτους.
    Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, σε πόλεμο με το Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς, επέδειξε επιφυλακτική στάση, αναφέροντας με ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».
    Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται από την Αίγυπτο και την Ιορδανία που παραδοσιακά μεσολαβούν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
    Σε αμήχανη θέση φαίνεται να είναι οι αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και η Σαουδική Αραβία η οποία προσανατολίζεται στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ JIHAD ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΧΤΗ

    2. Αυτη την στιγμη εχουμε γενικευμενη επιθεση απο το ισραηλ.
      Ο θεος να βαλει το χερι του.

      1. Μετά την σφαγή των ισραηλινών…. ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ …..ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ

    Comments are closed.