«ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ» ΚΑΜΜΕΝΟΣ – ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ – ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ – Ο «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ» ΡΟΛΟΣ ΠΑΠΠΑ

    Κοινοποίηση:
    cd0fb44d06662cc719931f833fb07203_XL

    Δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση είναι πλέον ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς, με τους «καυτούς» διαλόγους στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης (16/10) να μαρτυρούν το «ρήγμα» στις σχέσεις τους – Η παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα και ο «πυροσβέστης» Νίκος Παππάς, ο οποίος στράφηκε εναντίον του Νίκου Φίλη – Όλο το παρασκήνιo

    Το… γυαλί ανάμεσα στους Κοτζιά και Καμμένο έχει ραγίσει για τα καλά, με το χάσμα μεταξύ τους για το Σκοπιανό να μοιάζει αγεφύρωτο και την κυβέρνηση να παραμένει σε… νευρική κρίση.

    Το «σχίσμα» στις σχέσεις των δύο υπουργών της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν και οι διάλογοι στην ταραχώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ, έχουν ως εξής:

    Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία των Σκοπίων… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

    Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

    Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
    Κοτζιάς: Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

    Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

    Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

    Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

    Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

    Το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα και η απάντηση Καμμένου
    «Δεσμευτείτε ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό», απαίτησε ο πρωθυπουργός – Τι απάντησε ο υπουργός Άμυνας – «Ματώνουν» οι ΑΝΕΛ, με 2 από τους 7 υπουργούς να υπερψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών;

    Την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

    Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
    Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
    Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

    «Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    «Κατανοώ ότι το θέμα των Σκοπίων δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης», φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε επίσης ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

    Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

    Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία των Σκοπίων. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

    Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καμμένο κινήθηκε και η τοποθέτηση του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

    Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε μία ανοικτή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αντεγκλήσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Σε ό, τι αφορά το ταξίδι του Π. Καμμένου στην Μόσχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι θα γίνει στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων του.

    Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι διαδικασίες σχετικά με την Δικαιοσύνη και αποφασίστηκε ο ορισμός συνολικά έξι προσώπων στην ηγεσία της. Συγκεκριμένα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ορίζεται πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντιπροέδρους τους Δημήτρη Σκαλτσούνη και Μιχάλη Πικραμένο. Επίσης, οι Δήμητρα Κοκοτίνη, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Ειρήνη Καλού ορίζονται στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

    Δύο από τους 7 των ΑΝΕΛ ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών;

    Η πίεση προς το πρόσωπο του κ. Καμμένου δεν περιορίστηκε στις αιχμές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά επιβεβαίωσε τα σενάρια που τη θέλουν να υπερψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει δημόσια ότι θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. ΜΑΝΙΑΤΗΣ1 ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΑΦΑΝΤΑ ….ΣΦΑΧΤΕΙΤΕ ΖΩΑ..

    2. Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας
      ρε δες τα χαπια σου μηπως λυξανε προδοτη

    3. ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΑΝΕΛ!!!!! ΟΙ ΚΙΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΣΑΔΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ .

    Comments are closed.