To παγκόσμιο χρέος κατέγραψε το 2020 τη μεγαλύτερη αύξηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτινάχθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων.
Η διαμόρφωση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε ένα πλαίσιο πολύ υψηλού χρέους και αυξανόμενου πληθωρισμού θα είναι δύσκολη, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανάλυσή του, με αφορμή τα νεότερα στοιχεία που έδειξαν ότι το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε το 2020 στο επίπεδο ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων.
Το Ταμείο αναφέρει ότι η μεγάλη αύξηση του χρέους ήταν δικαιολογημένη από την ανάγκη να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο και η απασχόληση καθώς και για να αποφευχθεί ένα κύμα χρεοκοπιών. «Αν οι κυβερνήσεις δεν είχαν λάβει μέτρα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», τονίζει.
Προσθέτει, όμως, ότι η αύξηση του χρέους μεγεθύνει τις αδυναμίες, ιδιαίτερα καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές, περιορίζοντας την ικανότητα των κυβερνήσεων να στηρίξουν την ανάκαμψη και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προχωρούν σε επενδύσεις.
Κρίσιμης σημασίας πρόβλημα είναι η επίτευξη του σωστού μείγματος δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών σε ένα περιβάλλον υψηλού χρέους και ανόδου του πληθωρισμού. «Η νομισματική πολιτική σωστά εστιάζει τώρα στην αύξηση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών», σημειώνει.
Λιγότερο αποτελεσματική η δημοσιονομική στήριξη
Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει σχετικά δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η αύξηση του πληθωρισμού και του ονομαστικού ΑΕΠ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσει σε μία διατηρήσιμη σημαντική μείωσή του. «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν την παγίωση υψηλών επιπέδων πληθωρισμού, το κόστος δανεισμού αυξάνεται», υπονοώντας ότι η συνακόλουθη αύξηση της δαπάνης για τόκους θα τροφοδοτήσει ξανά τη δυναμική του χρέους. «Οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών σχεδιάζουν να μειώσουν τις μεγάλες αγορές κρατικού χρέους και άλλων assets – αλλά ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η μείωση αυτή θα επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική πολιτική».
Δεύτερον, ότι η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να οδηγήσει σε προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλότερο χρέος. «Όπως δείχνει η ιστορία, η δημοσιονομική στήριξη θα γίνεται λιγότερο αποτελεσματική όταν αντιδρούν τα επιτόκια – δηλαδή, μία αύξηση των δαπανών (ή μείωση των φόρων) θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέος πιθανότατα θα ενταθούν».
Καμπανάκι για τις χώρες με υψηλό χρέος
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι θα διογκωθούν αν τα παγκόσμια επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και η ανάπτυξη καμφθεί. «Αν ο δημόσιος και ο ιδιωτικό τομέας αναγκαστούν να μειώσουν ταυτόχρονα τη μόχλευσή τους, οι προοπτικές ανάπτυξης θα πληγούν».
Οι χώρες που έχουν υψηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους, ή είναι εκτεθειμένες σε μεγάλες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτερα για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, σημειώνει το ΔΝΤ.
Η μεγαλύτερη αύξηση του χρέους από το 2020
Το 2020 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση του παγκόσμιου χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το Ταμείο.
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες στο 256% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση της βάσης δεομένων του ΔΝΤ για το χρέος.
Στο δημόσιο χρέος αντιστοιχούσε λίγο περισσότερο από το μισό της αύξησης καθώς το παγκόσμιο ποσοστό του εκτινάχθηκε στο 99% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφθασε επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η αύξηση του χρέους των αναπτυγμένων οικονομιών, όπου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από περίπου 70% του ΑΕΠ το 2007 στο 124% το 2020. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από 164% στο 178% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί πλέον σχεδόν στο 40% του συνολικού παγκόσμιου χρέους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η εκτίναξη του χρέους μετά το 2007 οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και στη συνέχεια στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Είναι πολλά τα $%$%$
παντως απο την ε.ε.- νατο ειναι χρυση ευκαιρια τωρα που πανε εμπλοκη την τουρκια να μας τραβηξουν και εμας το χαλι και να ειμαστε και οι δυο αδυναμοι για το οτιδηποτε.
Τα μασε τα φραγκα η καθε λεσχουλα ….buildeberg πως τη λενε! Γεια σου george soros λεβεντια και σια! Δανεισε μας κανα κοκκαλακι αλλα αλλαξε και πορδιπουργο!
Για αυτό πάνε και έρχονται οι ιπτάμενοι δίσκοι. Ανησυχούν μήπως και βαρέσει ο πλανήτης τόκα και χάσουν τα χρωστούμενα. Ασταδιάτσα ψεύτες νεοταξίτες.
great reset.για να μηδενιστουν τα νουμερα πρεπει να πεθανουν αυτοι που χρωστανε.μειωση του πλυθυσμου μειωνεται και το χρεος.great reset γουρλοματικο
Ποιο χρεος μας δουλευουν ; Οτι ωρα θελουν βαζουν το μηχανημα και κοβει συνεχεια.Αν υπαρχει … να τα δωσουν αυτοι που τα εκλεψαν .Ο λαος μονο πληρωνει που πανε τα λεφτα του ; Ο λαος δεν κλεβει για να πληρωνει τα σπασμενα τους ; Τα καναλια και οι ψευτες απο ποια τσεπη πληρωθηκαν ; Απο τον υδρωτα τους τα εβγαλαν και τα σκορπαγαν απο δω και απο κει ; Ξερουν τι θα πει δουλεια ;; Ξερουν απο κουραση ; Ξερουν τι ειναι να δουλευεις δεκα ωρες για 500 ευρω. Πρεπει να το ζησουν αυτο.Να παιρνουν 500 ευρω και να βγαζουν μηνα με δεκα ωρες δουλειας
σε ποιόν απατεώνα τοκογλύφο χρωστάνε τόσα λεφτά;;;;; από που τα είχε;;;; τα έβγαλε με τον ιδρώτα του;; όταν κόβουν χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα οι χαζαροσκύλοι εβραίοι Ασκενάζι δεν σημαίνει ότι θα τα πάρουν πίσω. Καλά να τους κάνουν τα κράτη.
Και που χρωστάνε όλοι αυτοί; στους εξωγήινους; bed time stories 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ε ρε τι έχετε να πάθετε……..
ηλιθιοι υπαρχουν πολλοι ας πιστευουν αυτα που τους λενε οι δολοφονοι παγκοσμιοποιητες. ολα ειναι ψεμματα . αν θελουν να ξυπνησουν οτι τους λενε οι καφροι δημοσιογραφισκοι πληρωμενος δουλακια να πιστευουν ακριβως το ΑΝΤΙΘΕΤΟ
Είναι πολύ απλό αυτοί που έχουν τις μετοχές … σύμφωνα με το yahoo stock holders μια υπηρεσία που βλέπεις τους μετόχους σε εταιρίες (επίσημα στοιχεία) 2 εταιρίες έχουν απλώσει τα δίχτυα τους από την Microsoft Appple Netflix … Pfzier … Tv Channels.. Coca Cola , Εν ονόματι Black Rock Vanguard ¨Έχουν αυξήσει το μετοχικό τους κεφάλαιο στα ύψη , ποιοι κύριοι είναι από πίσω;;; άγνωστο δεν αναφέρεται κάπου κάτι… Φημολογείται πάντως ότι μέσα σε μία εταιρία ένα μέρος του ανήκει είναι και ο φιλαράκος και γνωστός σε όλους ΡοσοςΤσιλντ . Αυτά.
Το τσίλντ βγαίνει από τό cheerleader;
Δε θέλω να σας κουράσω άλλο απλά θα πω μόνο αυτο Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.
Ο Πινόκιο έλεγε καλύτερα ψεμματα.
Good afternoon ☺️🌅
Το παγκόσμιο χρέος ή το παγκόσμιο πλασματικό χρέος ;!
Άντε να κάνουν κατάργηση χρεών να τελειώνουμε μια και καλή .
Μετά αποϋλοποιηση χρημάτων, αφαίμαξη καταθέσεων μέσω πλασματικών προστίμων και πράσινων φόρων.
Και τέλος τσιπαρισμα
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΝΕΚΡΟΣ
να εξηγήσεις στον ραγιά τι είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστώτικό σύστημα και να τον πείσεις να κρατήσει τα χωράφια του με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ και να κάνει τοπικές κοινωνίες αυτοοργάνωσης και όχι να εποικίζει τα χωριά του με αφροασιάτες……ψιλά γράμματα….
Όλα είναι παραμυθένιες φούσκες.