ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΙ. «Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ» (ΟΠΩΣ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ), «ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΗ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»- ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙ, ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟ ΜΑΚΕLEIO ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

    Κοινοποίηση:
    ΣΚΑΙ 1

    Την νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ακολούθησε το makeleio.gr στο facebook για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος

    Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

    Στο ΣτΕ εισήλθε ως εισηγήτρια (τον Νοέμβριο του 1982) και ακολούθως προήχθη διαδοχικά σε πάρεδρο (1988) και σύμβουλο (2000). Τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2015, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.

    Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

    Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

    Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

    Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

    Αναλυτικά, το βιογραφικό της
    Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

    Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

    Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

    Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

    Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

    Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

    Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

    Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:

    «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
    «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
    «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
    «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
    «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
    «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
    Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
    «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
    «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
    «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016)
    «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
    «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
    «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
    «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
    Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
    Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
    Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
    Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
    Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
    Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
    Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
    Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
    Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
    Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

    Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    19 Σχόλια

    1. ΠΟΙΑ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ; ΕΜΕΙΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ “ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ” ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ…. ΤΟΥ ΣΚΑΙ
      Χαχαχαχαχαχαχαα!

    2. …. “ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΙ”. Χαχαχαχαχαχαχαααα! Απαστράπτουσα και Μάνδρου μαζί στην ίδια πρόταση, είναι ένας συνδυασμός που προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων. Καλό, Στέφανε.

    3. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πρότυπο οικογένειας πατριωτισμού θρησκείας, τα έχει αυτά;

    4. ψιφιστε τους ΧΑΙΒΑΝΙΑ εγω τελευταια φορα εκανα το λαθος……απο εδω και περα θα ψιφιζω μονο γατες και ειριπωμενα κτιρια… και εικρωτημενους αγαμους…..

      1. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΣΑΙ ΧΑΙΒΑΝΙ…
        1/ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΕΙΣ…
        2/ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    5. Παρε φατσες δημοσιογραφων στη φωτο.Η μια με ενα κουβα μεικαπ μπας και την κανουν ομορφη και η αλλη σαν μουμια που βγηκε απο το ταφο Ουστ

      1. Λιγότερα για τη ΔημαρΧΕΣΑ.

    6. από την μια οι γατες, από την άλλη ο βενιζελος, αστα να πανε. οσο για την μανδρου, τι να πουμε..

    7. Mια σημαντικη λεπτομερεια απο το συντομο βιογραφικο της στο αρθρο.
      Ειναι αυτη που εκρινε διατηρητεα τα Προσφυγικα της Λ.Αλεξανδρας τα οποια λεει το αρθρο “διασωθηκαν”.
      Μιλαμε γι αυτα τα ελεεινα και τρισαθλια ρημαδια που δεσποζουν στην περιοχη και τα οποια θα επρεπε να εχουν γκρεμιστει εδω και δεκαετιες.
      Δεν το ηθελαν ομως οι κομμουνιστες και γι’αυτο οι μπολσεβικοι της Αρχιτεκτονικης προσεφυγαν στο ΣτΕ και καταφεραν να εμποδισουν την κατεδαφιση .
      Μαλιστα ο Συριζα ειχε και μεγαλα σχεδια και σκοπευε να τα αναδειξει σε κυριο αξιοθεατο!!!!!! της Αθηνας στην λεγομενη αναπλαση του ιστορικου κεντρου.
      Γιατι ολα αυτα;
      Μα γιατι αυτα τα ρημαδια εχουν συμβολικη αξια για τους κομμουνιστοσυμμοριτες καθως υπηρξαν αντρο και ορμητηριο των συμμοριτων στα Δεκεμβριανα.
      Πρεπει να ειναι πολυ φανατικη κομμουνα λοιπον η Σακελλαροπουλου

      1. τι λε βρε ανοητε, αυτά ηταν για τους ελληνες προσφυγες

        1. ΡΕ ΠΙΤΣΑΔΟΡΕ………
          .ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΜΩΣ;;;;;;………………..
          .ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΡΑ;…………..ΦΡΑΠΕΔΙΑΡΗ;

    8. Ναι αλλά δεν ξέρεις ποιος είναι ο πρώην σύζυγος της ….

    9. Και εχει και συντροφο που δουλευει στο εξωτερικο

    10. “Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη”. να φανταστω οτι οι γονεις της δικαζαν στην εποχη της “επαρατου 7ετιας”; ως ανθρωπος του χωρου ο κ. πλευρης θα γνωριζει να μας ενημερωσει

      1. Κάποιος έπρεπε να δικάζει και επί ”επαράτου”…Εσύ τι ζόρι τραβάς μετά μισό αιώνα και θέλεις να πληροφορηθείς; Το ”θηρίο” είναι πλέον ψόφιο,αλλά κάποιοι το φοβούνται ακόμη…Οταν ήταν ζωντανό όλοι προσκυνούσαν η έκαναν ”αντίσταση” μετά κωλοφρεσκάδας εις τας Ευρώπας η πετούσαν ”κροτίδες” κλπ κλπ χαχχχ!

      2. ΜΑΣΩΝΑ ΑΠΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ…….ΑΥΤΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΝΝΝΝ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑ ΚΡΥΦΙΩΣΣΣΣΣ
        ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΟ ΜΑΣΩΝΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΑΠΤΠΝ ΠΡΟΕΔΡΟ…
        ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ…….
        ΞΟΦΛΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ

    11. Το βιογραφικό της Κυρίας αναφέρεται από το Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα. Δημοτικό,γυμνάσιο,λύκειο δεν μας λέει κάτι που πήγαινε? Επίσης δεν αναφέρει γονείς, γενικά οικογένεια….Πατέρας,μητέρα τι επαγγέλονται και από που κατάγονται.ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ ΠΤΔ . Για να γνωρίζουμε με ποιό άτομο έχουμε να κάνουμε και ποιά κυρία θα πληρώνουμε αδρά.

    Comments are closed.