ΣΟΚ: ΤΡΙΠΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΡΟ, ΚΥΘΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ – ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Κοινοποίηση:
1738414671063-690166953-seismos

Σεισμική δόνηση με διαφορά λίγων δευτερολέπτων σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής (2/2) σε Πάρο, Ανάφη και Κύθνο.

1

Συγκεκριμένα, σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις 07:15 13,1χλμ νοτιοδυτικά από της Πάρου και σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη 28,7χλμ βορειοδυτικά της Ανάφης και σε εστιακό βάθος 10,6 χιλιομέτρων.

Την ίδια στιγμή, σεισμός 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 9,3χλμ σημειώθηκε και νοτιοανατολικά της Κύθνου σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων.

2

3

Έκτακτα μέτρα στις Κυκλάδες – Κλειστά σχολεία, όχι στις συγκεντρώσεις
Οι σεισμοί που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στις Κυκλάδες ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς σε Σαντορίνη, τα γύρω νησιά και στην Αμοργό καταγράφονται αρκετές δονήσεις με τελευταία αυτή των 3,4 Ρίχτερ το πρωί της Κυριακής.

Είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου το απόγευμα του Σαββάτου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «συνεδρίασαν στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αναρωτιέμαι αν έχουν στείλει κάποιο ερευνητικό σκάφος για να ελέγξει το βυθό για παραμορφώσεις.

Leave a Response