“ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ 11η ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΑΥΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ – ΠΩΣ Ο ΑΚΡΑΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Κοινοποίηση:
    γηηγγη

    Mπορεί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες να φάνταζε απίθανη η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος απέδειξε απόψε ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία.

    Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας επικράτησε με περίπου 52,1% έναντι 47,9% του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες και ξεκινά την τρίτη θητεία του στην προεδρία.

    Ο Ερντογάν εμφανίστηκε πάνω σε λεωφορείο της προεκλογικής καμπάνιας του στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης κι ευχαρίστησε τους Τούρκους ψηφοφόρους που του εμπιστεύτηκαν εκ νέου την τύχη της χώρας.

    Το σκηνικό της νίκης του είχε ήδη στηθεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όταν ο Ερντογάν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και οριακά δεν επικράτησε από τις 14 Μαϊου, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, η νίκη του σημαδεύτηκε από πτώση στο χρηματιστήριο και νέα βουτιά της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

    Αν και είχε αποδείξει ο Ερντογάν ότι είναι «τεφλόν» πολιτικός σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εταιρείες δημοσκοπήσεων και χρηματαγορές περίμεναν ένα εκλογικό θρίλερ λόγω της κρίσης της ακρίβειας και της λαϊκής δυσαρέσκειας για την αργή αντίδραση της κυβέρνησής του μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επιστράτευσε τον μηχανισμό των κρατικών ΜΜΕ για να διχάσει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης και να συσπειρώσει τη συντηρητική εκλογική του βάση.

    Τα αγκάθια της οικονομίας στην Τουρκία

    Για τους επενδυτές το μείζον θέμα τώρα είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα εμμείνει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του που προκάλεσε εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία, ενώ για τους ηγέτες στη Δύση το ερώτημα είναι κατά πόσον η Άγκυρα θα παραμείνει το προβληματικό παιδί του ΝΑΤΟ πατώντας σε δύο βάρκες και διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μαίνεται ο πόλεμος την Ουκρανία.

    «Είναι μια πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν. Μπορεί να παραμένει σητν εξουσία, αλλά η νεα θητεία του θα είναι γεμάτη προκλήσεις από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική», εκτιμά ο Νιχάτ Αλί Οζτσάν του Ιδρύματος Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα.

    Οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο που αύξησαν τα βασικά τους επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

    «Ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ερντογάν είναι απίθανο να υιοθετήσει μια ορθόδοξη οικονομικά πολιτική», λέει ο Βολφγκάνγκο Πίκολο, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο. Από την πλεθυρά του ο Ερτζάν Εργκιουζέλ της Barclays Plc θεωρεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην Τουρκία παρά τη νίκη Ερντογάν, ενώ άλλοι ειδικοί, όπως ο Τσαγρί Κουτμάν της KNG Securities αναμένουν περαιτέρω αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα.

    Συνέχεια στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν

    Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν αναμένεται να επιμείνει στο μεσολαβητικό του ρόλο όσον αφορά στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού εξασφάλισε άλλη μια παράταση πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να προωθήσει την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θεωρώντας τις αντιπαραγωγικές, αναφέρει το Bloomberg.

    Eπικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου το πρακτορείο σημειώνει ότι αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν θα άρει το βέτο του, αφού πρώτα εξετάσει την εφαρμογή από τη Στοκχόλμη της νέας νομοθεσίας για την τρομοκρατία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεχίσει τα παιχνίδια με τη Σουηδία προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά των F-16. Στη νέα του θητεία, ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας επιδιώκοντας ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα για να στηρίξει τις φιλοδοξίες του να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη, σημειώνει το πρακτορείο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    13 Σχόλια

    1. τι λετε ρε. ΝΑΤΟΥΣ χαιρονται ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ τους ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.

    2. Διαψεύστηκαν οι προφητείες των δήθεν αγίων που έλεγαν ότι θα πέσει αυτός και θα αρχίσουν τα γεγονότα, θα διαμελιστεί η Τουρκία κλπ.

    3. μόνο ηλίθιοι μπορεί να πιστέψουν με τόσους πολιτικα κρατούμενους φυλακισμενους και δολοφονημενους οτι αυτο το απότελεσμα ειναι αποτέλεσμα…”δημοκρατικων” διαδικασιών τόσα χρόνια – χωρίς νοθείες εκβιασμους και δολοφονιες αντιπάλων.
      Τέτοια τούβλα μονο στην ελλαδα………που πιστευουν οτι ενα κομμα πηρε 40%.
      Στο τέλος αυτοί οι επικίνδυνοι ηλίθιοι για τη μιζούλα τους, θα βγάλουν ακόμα και τον Χίτλερ “σωτήρα” του..κόσμου

      1. Τα απολυταρχικα/τυραννικα καθεστώτα πάντα τα βρίσκουν μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν οι 2 αιμοσταγεις Δικτάτορες. Δηλαδή ο Σουλτάνος και ο κοντός πρώην Καγκεμπιτης είναι σύμμαχοι και φιλαράκια!

    4. Οπως και στην ελλαδα ετσι και εκει.ΝΟΘΕΙΑ!!!! Αυτο πιστευω εγω.

    5. Σουλτανος στη νοθεια και στην προπαγανδα,σαν και τον δικο μας εδω……

    6. “Οι φίλοι μας οι τούρκοι”, πάντα ψηφίζουν trigger-happy προέδρους.
      Να ξαναπάτε απέναντι διακοπές!

    7. Ο Ερντογάν, όπως και να το κάνουμε, είναι ηγέτης. Είναι άνθρωπος φτιαγμένος για ηγέτης. Και παρόλα όσα έχουν προηγηθεί και τις διώξεις των αντιπάλων του, ο λαός τον εμπιστεύεται. Είναι ηγέτης για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Είναι κάτι που ποτέ δεν θα γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα γίνει διότι δεν είναι φτιαγμένος από στόφα ηγέτη. Μπορεί να είναι μορφωμένος, να έχει γνώσεις, να έχει κάνει μεγάλες σπουδές. Αλλά για να γίνεις ηγέτης πρέπει να είσαι ζυμωμένος με το λαό, δηλαδή να έχεις λαϊκά στοιχεία μέσα σου και να αγαπάς τον τόπο σου. Υπήρξαν πολλοί στο παρελθόν που θέλησαν να παραστήσουν τους ηγέτες, αλλά άλλο να παριστάνεις κάτι και άλλο να είσαι πραγματικά. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από έναν πραγματικό ηγέτη, αλλά δεν υπάρχει. Ποιος ξέρει. Μπορεί αύριο ο Θεός να παρουσιάσει κάποιον

      1. Απο ότι φαίνεται είσαι άσχετη απο ιστορία. Εννοείται ότι ο Δικτάτορας Σουλτάνος δεν θα γίνει ποτέ ηγέτης του μουσουλμανικου κόσμου. Αφού ειδικά οι Άραβες μισούν θανάσιμα τους Τούρκους απο την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

      2. όποιος έχει συμμορία πιυ τον υπιστηρίζει με δολοφονιες εκβιασμους και εγκληματα δεν ειναι “ηγέτης” – κοκοβιός επικίνδυνος και άχρηστος έιναι, που μονο κακό μπορεί να κάνει σε οποιονδήποτε.

    8. Μα εσείς μας λέγατε ότι και στην Τουρκία κάνουν κουμάντο οι μυστικές υπηρεσίες υπηρεσίες CIA, Μωσαντ κτλ. Οι οποίοι ήθελαν οπωσδήποτε να ρίξουν τον Ταγιπ. Τώρα δηλαδή που ξαναβγήκε ο αιμοσταγής ΔΙΚΤΆΤΟΡΑΣ/Σουλτάνος όλα έτσι?

    Comments are closed.