ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ – ΦΙΑΣΚΟ, ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ IDF ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ – ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΤΩΜΑΤΑ

    Κοινοποίηση:
    f09609112b783785a64041aea1948645_XL

    Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αργά το βράδυ της Παρασκευής 4/10, επικαιροποιώντας προηγούμενη απόφαση που έλαβε προ ημερών.

    Στη σχετική συνεδρίαση, ωστόσο, οριστικοποιήθηκε η μορφή και η ένταση των αντιποίνων του Τελ Αβίβ για τον πυραυλικό καταιγισμό που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου από το Ιράν, όπως μεταδίδει το ισραηλινό Channel 13.
    Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το κανάλι, το Τελ Αβίβ θέλει να διασφαλίσει ότι η απάντησή του προς την Τεχεράνη δεν θα οδηγήσει σε ανταλλαγή πληγμάτων στο άμεσο μέλλον.
    Το Ισραήλ επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια σημαντική επιχείρηση ως αντίποινα, αλλά θέλει να αποφύγει ενέργειες που θα αποσπάσουν την προσοχή από τους πολεμικούς της στόχους σε Λίβανο και Γάζα.
    Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανέφερε ότι αν ήταν στη θέση των Ισραηλ, θα εξέταζε εναλλακτικές επιλογές για το πλήγμα στο Ιράν, αντί της στόχευσης ενεργειακών εγκαταστάσεων.
    Σημείωσε ότι καμία άλλη αμερικανική διοίκηση δεν έχει υποστηρίξει το Ισραήλ τόσο πολύ όσο η δική του.

    Ο Biden επισήμανε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα απαντήσει στο Ιράν, και αν ήταν στη θέση τους, θα εξέταζε εναλλακτικές αντί για αντίποινα.
    Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, «για 12 ώρες την ημέρα», όπως είπε.
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ έχει κάθε δικαίωμα να ανταποδώσει οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, τη Hezbollah ή τους Houthis, αλλά υπογράμμισε τη σημασία της ακρίβειας στην απάντησή τους.
    Ο Biden σημείωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με την απάντησή τους προς το Ιράν και ότι η Ουάσινγκτον καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει την έναρξη πολέμου στη Μέση Ανατολή.
    Πρόσθεσε: «Αν ήμουν στη θέση των Ισραηλινών, θα εξέταζα εναλλακτικές επιλογές αντί για επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν», επισημαίνοντας ότι η παρουσία ανεξέλεγκτων πληρεξουσίων, όπως η Hezbollah και οι Houthis, δυσχεραίνει τις προσπάθειες διαχείρισης των εντάσεων.

    Σφυροκόπημα άνευ προηγουμένου από το Ισραήλ σε Δαμασκό και Βυρητό, πανωλεθρία και υπαναχώρηση για τις IDF στον νότιο Λίβανο

    Την ίδια στιγμή, πρωτοφανής είναι η πολεμική κλιμάκωση και σε Βηρυτό και Δαμασκό, εκεί όπου οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος κατά στόχων της Hezbollah και των Φρουρών της Επανάστασης, μαίνονται αμείωτοι.
    Τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, και δη το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, πλήττονται με μανία από τους IDF, με τον Ισραηλινό στρατό να στοχεύει στην εξόντωση του επίδοξου διαδόχου του Nasrallah στην ηγεσία της οργάνωσης, Hashem Safieddine.
    Απεναντίας, στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η εισβολή των IDF εξελίσσεται σε φιάσκο, αφού κατά την άτακτη υποχώρηση του ο Ισραηλινό στρατός εγκαταλείπει πίσω του τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Από την πλευρά του, το Ιράν με αλλεπάλληλες σημερινές τοποθετήσεις της ηγεσίας του σηκώνει το γάντι απέναντι στο εβραϊκό κράτος, και διαμηνύει ότι θα καταστρέψει ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή, τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αν κάνει λάθος…
    Λίγο νωρίτερα άλλωστε, ο ανώτατος θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως την ελάχιστη δυνατή τιμωρία και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα, όπως προειδοποίησε.
    Στην ομιλία του ο Khamenei υποστήριξε πως τα μουσουλμανικά κράτη έχουν έναν κοινό εχθρό, το Ισραήλ και για αυτό πρέπει να δημιουργήσουν μια ζώνη άμυνας από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο.
    Όπως είπε, κάθε κράτος έχει το δικαίωμα στην άμυνα, ενώ χαρακτήρισε νόμιμη την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η ελάχιστη τιμωρία.
    «Δεν θα βιαστούμε αλλά ούτε θα καθυστερήσουμε την απάντηση μας στο Ισραήλ» τόνισε ο Khamenei, ο οποίος υπογράμμισε πως νόμιμη πράξη ήταν και η εισβολή της Hamas στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.
    Όπως είπε ο Khamenei, το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στο Ισραήλ μετά και το πρόσφατο χτύπημα που στόχευε τον διάδοχο του Nasrallah.

    Εντυπωσιακή στροφή Biden: Το Ισραήλ να μη χτυπήσει τα πετρέλαια του Ιράν – Υπό εξέταση τα αντίποινα

    Θέση για τα ισραηλινά αντίποινα πήρε και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπογραμμίζονυας ότι το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιους στόχους θα χτυπήσει στο Ιράν ως αντίποινα για τις πυραυλικές επιδρομές της 1ης Οκτωβρίου,
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλήθηκε να διευκρινίσει τα λεγόμενά του ότι δεν θεωρεί σκόπιμο το εβραϊκό κράτος να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
    «Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει ως απάντηση στις ενέργειες του Ιράν, όλα είναι υπό συζήτηση.
    Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από την επίθεση στα κοιτάσματα πετρελαίου», σημείωσε ο Biden την Παρασκευή (4/10/2024).
    Την Πέμπτη (3/10), είπε ότι οι αρχές των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζητούσαν το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να χτυπήσει εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το ιρανικό πετρέλαιο.

    Ο Hashem Safieddine προαλείφεται να διαδχεθεί τον Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah

    Ως προς τη Hezbollah και τη νέα της ηγεσία, η διαδοχή του Hassan Nasrallah εξελίσσεται σε θρίλερ, όχι λόγω εσωτερικών ανταγωνισμών αλλά εξαιτίας … της στρατηγικής του Ισραήλ.
    Ειδικότερα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο στόχος ισχυρότατης επίθεσης των IDF από αέρος ήταν ο Hashem Safieddine επόμενος ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης, αλλά δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε.
    Ο Safieddine είναι ξάδερφος του Nasrallah και οι δύο σπούδασαν μαζί στο Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
    Όπως και ο Nasrallah, ο Safieddine έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ και τη Δύση, ενώ έχει βαθιές διασυνδέσεις με την ιρανική ηγεσία.
    Ο Safieddine υπηρέτησε ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Hezbollah και, μέχρι τον θάνατο του προκατόχου του, θεωρούνταν ως ένας από τους πιθανότερους κληρονόμους της ηγετικής θέσης της οργάνωσης.
    Βέβαια, η Hezbollah δεν έχει ακόμη ορίσει ακόμη επισήμως τον διάδοχο του Nasrallah.

    Το Ισραήλ προσπάθησε να τον εξοντώσει με … 72 τόνους εκρηκτικών

    Με πρωτοφανή μανία και ισχύ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το βράδυ της Πέμπτης 4/10, 11 φορές το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, στη συνοικία Dahiye, νότιο προάστιο της Βηρυτού που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah με στόχο να εξοντώσουν τον Hashem Safieddine που φέρεται να προορίζεται για διάδοχος του Hassan Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah.
    Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό ποια είναι η τύχη του Hashem Safieddine.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού Ynet, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες 73 τόνων στο συγκρότημα, σε μια επίθεση που όπως λέγεται, ήταν κατά πολύ ισχυρότερη από αυτή που έγινε κατά του Hassan Nasrallah.
    Μάλιστα έγινε γνωστό πως κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκε ο διοικητής του δικτύου πληροφοριών της Hezbollah, Mohammad Rashid Sakafi.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    Leave a Response