Την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει τη χώρα, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος φαίνεται να μην ξέρει τι του γίνεται με το μπλόκο σε αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική, λόγω ενός είδους ψαριού, για το οποίο περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι κινδυνεύει.
Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Ερασίνου που αποχετεύει τα Μεσόγεια, ένα έργο σημαντικό ειδικά μετά την κατασκευή του αεροδρομίου.
«Στον Ερασίνο έχει σταματήσει η παρέμβαση γιατί έχει παγώσει η χορήγηση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι κινδυνεύει το αττικόψαρο, επειδή χρειάζεται μια ειδική μελέτη. Έχει γίνει καταγγελία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Ταχιάος, προσθέτοντας πως, «έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα».
«Υπάρχει ένας έντονος περιβαλλοντικός ακτιβισμός που τελικά εμποδίζει τα έργα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται θα αλλοιώσουν σε έναν βαθμό αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φυσικό τοπίο αλλά γίνεται επ’ ωφελία των πολιτών» πρόσθεσε ο κ. Ταχιάος. Αν και κατά τον
ίδιο δεν προκαλείται κίνδυνος από το μπλοκάρισμα του έργου, «όταν έχεις εργολάβο και έχεις καθυστερήσεις δημιουργούνται απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν».
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο ζουμί των εκατομμυρίων και των γνωστών και μη εξαιρετέων εργολάβων…
Το 2021 άρχισε ένα έργο που έφερε τον τίτλο «αντιπλημμυρικό», στο υπέροχο τοπίο του Ερασίνου, σ’ ένα πλούσιο οικοσύστημα δίπλα στο μαγευτικό ιερό της Αρτέμιδας. Ο εργολάβος της εταιρείας Ελληνικής Υδροκατασκευής που το ανέλαβε, παραιτήθηκε ζητώντας λύση της σύμβασης το 2022, πράγμα το οποίο το Υπουργείο Υποδομών έκανε χωρίς να τον κηρύξει έκπτωτο, όπως έπρεπε, και ανέθεσε τη συνέχιση του έργου, στον όμιλο AKTOR. Το έργο είναι στην αρχή του και ήδη έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα του οικότοπου.
Το κόστος του εiναι 48,6εκατ.ευρώ και το καλύπτει το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων. Το έργο αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου αποτελεί ένα ουσιαστικό έργο υποδομής για την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, διότι αποτελεί τον βασικό αποδεκτή όμβριων λεκάνης απορροής του κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής, που εκτείνεται νότια του ∆ιεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ανατολικά του ορεινού όγκου του Υμηττού και μέχρι την παραλία του Ευβοϊκού. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι, η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε στις 11 εκεμβρίου του 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 17 ∆εκεμβρίου του ίδιου χρόνου, ενώ η διάρκεια των έργων είχε οριστεί σε 30 μήνες…
Πηγή: Εφημερίδα Μακελειό