ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ – Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ – ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ – ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Κοινοποίηση:
    enoikia2

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.

    Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.

    Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

    Δυσκολίες στέγασης
    Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία. Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι (είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.

    Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές.

    Αποκούμπι η οικογένεια
    Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9% να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.

    Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

    Χώρες με επίπεδα φτώχειας πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλά ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης (1,5% και 2,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης καταγράφονται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία (10,8%, 9,4% και 9,1%). Πρωταθλήτρια στις δυσκολίες στέγασης είναι η Κύπρος, με το 11,2% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχουν βρεθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς σταθερή κατοικία. Το ποσοστό δυσκολίας στέγασης ανεβαίνει στο 14,7% για τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας.

    1111

    Ενοίκια στα ύψη, ενοικιαστές στα πατώματα
    Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ενοικίασης. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά, με το 26,1% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής ενοικίου. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13%). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, με το 44,6% να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23,3%.

    Δυσκολίες ενοικίασης, σύμφωνα με τον ορισμό της Εurostat υπάρχουν όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγασής του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με δικούς του πόρους, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, να αιτηθεί τραπεζικό δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα.

    Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις ενοικιαστές και ο ένας στους δύο φτωχούς ενοικιαστές, έχει αναγακαστεί να ζητήσει από γονείς, φίλους ή συγγενείς να «τσοντάρουν» για να βγει το μηνιαίο μίσθωμα. Για να μη μιλήσουμε για την ακραία περίπτωση να πρέπει να ζητήσει «ενοικιο-δάνειο» για να μην του κάνουν έξωση. Πρόκειται για κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει σε μαζική κλίμακα, αλλά υπό μία έννοια εφαρμόζεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που χάνουν το σπίτι τους και μετατρέπονται σε ενοικιαστές, με νοικάρη την τράπεζα.

    Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στην ενοικίαση παρατηρούνται στη Γαλλία (24,1%) και την Ισπανία (17,2%). Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).

    Το 26,3% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενοικίασης
    222

    Δυσκολίες ενοικίασης και οικογένειες με παιδιά
    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δυσκολίες ενοικίασης είναι μεγαλύτερες σε οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.

    Στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το 18,1% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο με δικά τους χρήματα.
    Το 2023, το 13,0% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφερε δυσκολίες.

    Για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, η Γαλλία (33,2%), η Ελλάδα (26,3%) και η Ισπανία (20,8%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (0,4% η Σλοβακία (1,2%) και η Βουλγαρία (3,7%) είχαν τα χαμηλότερα.

    Μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, η Ελλάδα (25,9%), η Γαλλία (18,0%) και η Σλοβενία (15,3%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Ρουμανία (0,4%), τη Σλοβακία (1,1%) και την Κύπρο (2,5%).

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    8 Σχόλια

    1. Στην Ελλάδα δουλεύεις για 800 και 900 ευρώ και σου ζητάνε στη καλύτερη 400 ευρώ για γκαρσονιέρες και δυαράκια της κακιάς ώρας προπολεμικά χτισμένα χωρίς την παραμικρή πηγή θέρμανσης που ξεπαγιάζεις το χειμώνα και ψήνεσαι το καλοκαίρι. Βάλε μέσα σε αυτά και όλα τα υπόλοιπα που έχουν φτάσει στο θεό και συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας και τώρα έχει αρχίσει και το δεύτερο μεγάλο κύμα μετανάστευσης το οποίο υπολογίζεται να ξεπεράσει εκείνο του 2010.
      Ο Μητσοτάκης εκτελεί σχέδιο που του έχουν επιβάλει, όταν τελειώσει δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο.

    2. Τι να λέμε τώρα οι άνθρωποι είναι απατεώνες είναι Gagsters φέρανε εσκεμμένη κρίση και πείνα ώστε να xρωστάει ο Έλληνας εφόσον δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις κρατικές υποxρεώσεις του.Και από την άλλη με τα κλεμμένα του ταλαιπωρημένου λαού παίρνουν όλοι βίλες εκατομμυρίων ευρώ.Αν δεν τους σκίσει τις σάρκες ο Έλληνας εκεί στην Αθήνα θα πρόκειται για μαλάκα λαό.

      1. Φιλε μου,να μην τα πολυλογω, συγκεκριμενο παραδειγμα: Κυτταζα χτες απο περιεργεια, Σαν Φρανσισκο, κοστος ζωης 228 ο/ο υψηλοτερο απο την Αθηνα. Μεσος ομως μηνιαιος μισθος στο Σαν Φρανσισκο … 4.500 δολλαρια,καπου 4.000 ευρω,αν δεν κανω λαθος. Αθηνα,μεσος μισθος … 700-900 ευρω, η και 1200 ,αν θελουμε να βαλουμε. Κανε λοιπον συγκριση,τεσσερις φορες επανω ο μισθος εκει, δυο φορες πιο ακριβη η ζωη,δηλαδη , η ζωη στην Αθηνα ειναι στην ουσια δυο φορες τουλαχιστον πιο ακριβη απο εκει. Τα συμπερασματα δικα σας.

    3. Ανάγκη άμεσης στοχεύσεως σε αναπροσαρμογή αποδοχών Εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κατ’ αρχήν και πολύ υψηλότερα στην άμεση συνέχεια με γνώμονα πόσο πληρώνουμε τα αυτονόητα και αναγκαία αγαθά σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, ακόμη και τα Ελληνικά.
      Τα Ενοίκια και το κόστος αποκτήσεως Στέγης που θα αναπροσαρμοσθούν ακόμη πιο ψηλά από ότι ήδη σήμερα για να εναρμονισθούν με το πραγματικό Κατασκευαστικό κόστος, δεν είναι η αιτία αλλά η προφανής ενόχλησις. Έμειναν χαμηλά λόγω πλειστηριασμών , χαμηλών Αντικειμενικών που ευνοούν τους Πλειστηριασμούς και άλλα τεχνάσματα από το 2008. Το πρόβλημα είναι να παράγουμε το Φαγητό μας, την Άμυνά μας, τα καταναλωτικά αγαθά μας και να κόψουμε ην άκρατη ξενομανία και υπερκαταναλωτισμό εισαγόμενων άχρείαστων. Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει επίσης να προσαρμοσθεί. Παραγωγή “Διευθυντών” δεν βοηθάει

      1. @
        Ωραια τα λες φιλε μου αλλα ποιος να αλλαξει αυτη τη κωλοκατασταση και γιατι;
        Αφου επωφελειται δεν θελει να κουνησει ουτε και το μικρο του δαχτυλακι.
        Λυπαμαι που το λεω αλλα ειμαστε ενας λαος που μας αξιζει μια χουντα και μαλιστα ενας κιμ γιοκ κουν

    4. Τα στατιστικα , τους αριθμους και λοιπες φτιαχτες παπαριες, οι υπαλληλοι της Ελστατ και λοιπες υπηρεσιες κρατικου ψευδους, να τα βαλουν στον πιατο τους. Κανε κυριε Χιο ενα ρεπορταζ επι τοπου,στειλε δεκα παιδια να ρωτησουν σε μαγαζια ,ταβερνες,kaφετεριες,ακομα και σε μπουρδελα και στα παντα, ακομα και σε φουρνους, να δεις τι θα σου φερουν!!! Η κινηση ,ειδικα μετα τον Οκτωβριο, εχει πεσει 70-80 ο/ο. ! Στειλε και κανε ρεπορταζ,να δεις αν σου γραφω αληθεια η ψεμματα.

    Leave a Response