Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz εντόπισαν οι ισραηλινοί δορυφόροι να κινείται νότια της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται από την ισραηλινή δορυφορικών εφαρμογών ImageSat Int. Το σκάφος βρίσκεται 110 χλμ. νότια της Κύπρου και πραγματοποιεί “έρευνες”, ενώ κατ΄ άλλες πληροφορίες έχει ήδη πραγματοποιήσει γεώτρηση, με δεδομένα που έχουν υποκλαπεί απο τις αντίστοιχες γεωτρήσεις της ιταλικής ΕΝΙ σε επιβεβαιωμένο στόχο.
Τις τελευταίες ημέρες το σκάφος έχει αλλάξει κατεύθυνση πολλές φορές και βρίσκεται περί τα 50 με 60 χλμ. από το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου και Λεβιάθαν του Ισραήλ.
The #Turkish drillship #Yavuz was spotted #today (22 Jan) 110 km south to #Cyprus, after changing its location in recent days while not transmitting #AIS. The #drillship is operating 50-60 km away from the #Aphrodite and the #Leviathan gas fields.#ISI #Maritime #Intelligence pic.twitter.com/8xblwyv79Y
— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) 22 Ιανουαρίου 2020
Σαν τον κλέφτη: Έχουν κλέψει τα δεδομένα των κυπριακών γεωτρήσεων;
Να σημειωθεί ότι το Yavuz κινείται σαν τον «κλέφτη» καθώς έχει απενεργοποιημένο το σύστημα AIS που πρέπει να εκπέμπει την θέση του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το SigmaLive μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Yavuz στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ σε σημείο όπου από το τέλος του 2017 η ιταλική ENI είχε καθορίσει ως στόχο, αφήνοντας υπόνοιες ότι έλαβε τις πληροφορίες από κλοπή ή υποκλοπή μελετών.
Τα αναπάντητα ερωτήματα μεγαλώνουν καθώς σε σημερινή πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες. Παράλληλα ωστόσο διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.
Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου φαίνεται πως τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Τουρκία, δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017. Ο χάρτης μάλιστα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, που είχε ως πελάτη την ΕΝΙ αναγράφει ημερομηνία Ιούλιο 2017.
Η εταιρεία η οποία διενήργησε σεισμικές έρευνες και πουλούσε τα δεδομένα προς τις εταιρείες είναι η Νορβηγική PGS.
Tα παλαιότερα δεδομένα είναι προφανώς πλέον ελευθέρα στην αγορά και ενδέχεται αυτά να εξασφάλισε η Τουρκία. Τα καινούργια σεισμικά έχουν ασφαλώς ρήτρα αποκλειστικότητας και δεν είναι δυνατό να τα έχουν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.
Παλαιότερα έχουν δημοσιευτεί και χάρτες από εταιρείες όπως η Spectrum με συγκεκριμένα κοιτάσματα στην ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο φαίνεται να υπάρχουν 3 στόχοι οι οποίοι ωστόσο είναι μικροί σε μέγεθος χωρίς αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από την Άγκυρα δεν αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων στης Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.
Το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ εμπίπτει μέσα στις διεκδικήσεις του Άγκυρας-ψευδοκράτους αφού στην περιοχή αδειοδοτήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς τεμάχια στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.
αφου εχει απενεργοποιημενο το AIS θα μπορουσε να γινει καποιο ατυχημα
Λίγοι υποβρύχιοι καταστροφείς αρκούνε για να τους στείλουν στον πάτο για ψαροτροφή.
Ο.Κ. Κομαντο τραβα εσυ να το βουλιαξεις ηρωα του πληκτρολογιου!
Ελεος επιτελους ποτε θα βγειτε απο το σταδιο του σουπερ-μαν και κοναν??? Με τετοιο λαο φαινεται ξεκαθαρα γιατι η ελλαδα ειναι στο μαυρο της το χαλι. Αι σιχτιρ επιτελους αφηστε τους τουρκους να καθαρισουν για παρτι σας μπας κια δει η ελλαδα ασπρη μερα……