Ώρα μηδέν για το «Μακεδονικό» και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στη γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φαίνεται πως τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται.
Την ώρα που ο Ζάεφ ψάχνει βουλευτές για να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, η Δύση συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά τη γειτονική χώρα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς – όπως εκτιμούν – μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άγνωστα μονοπάτια και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερούσε κατά πολύ τις διαδικασίες.
Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνία των Πρεσπών έγινε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καθώς το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή.
Σε αυτό το στάδιο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να προσπεράσει τις δυσκολίες σχετικά με τον αριθμό που πρέπει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο, ωστόσο μέχρι στιγμής η Αντιπολίτευση φαίνεται πως υψώνει τοίχος, εμμένοντας στην άποψη για καταψήφιση των Συνταγματικών αλλαγών.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που απαιτείται φαντάζει μακρινό όνειρο για τον Ζάεφ. Ο ίδιος έχει 72 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο δεν αρκούν.
Ο κ. Ζάεφ έχει ρίξει – ανεπιτυχώς – τα «δίχτυα» του στην αντιπολίτευση για να εισπράξει την άρνηση του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Ζάεφ ότι εκβιάζει βουλευτές της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.
Πιέζει η Δύση
«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ένταξη (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας έτσι το στίγμα για τη στάση του ΝΑΤΟ αλλά και πιέζοντας εμμέσως ώστε να υπάρξει άμεσα επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πιστεύω σθεναρά, πρόσθεσε, «πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο […] Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 30ό μέλος μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν ο οποίος κάλεσε τα μέλη της Βουλής των Σκοπίων να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ζητώντας μάλιστα να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Γιοχάνες Χαν, μεταξύ άλλων, ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων». Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, σημειώνει πως θα προξενούσαν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».
«Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις συνταγματικές αλλαγές»
Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κυβέρνηση της χώρας θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.
ΜΑΝΙΑΤΗΣ1 ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Η ΦΑΤΣΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ. ΤΑ ΚΑΘΗΚ.Α..
Γιοχανες Χαν. Και σ` αυτουνου, του Μαλακα, την σελιδα, ανεβασα, καμποσα βιντεο, με το Μακεδονια Ξακουστη. Δεν θυμαμαι ομως, αν του ευχηθηκα, να παει, να Γ@μηθει, το Ξεπλυμα.