Αναβρασμός επικρατεί σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς λίγο πριν έρθει η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια στη Βουλή, όπως καταγγέλλουν, εταιρείες διαχείρισης/funds προχωρούν σε πρακτικές και τεχνάσματα με στόχο να αποκλείσουν χιλιάδες δανειολήπτες από τη ρύθμιση.
Έτσι, εν αναμονή της ρύθμισης, η οποία προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Όπως καταγγέλλουν τα διάφορα fund, στα οποία έχουν πουληθεί τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, τα μετατρέπουν σε μη αγροτικά, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες σε μη αγρότες, αποκλείοντας τους από τη δυνατότητα ένταξής τους. Οι πιέσεις που τους ασκούνται είναι έντονες, ενώ δε λείπουν και οι απειλές κατασχέσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των αγροτών στον ΟΤ, άγνωστοι μένουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ορίσουν ποιοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ προβληματίζει η πληροφορία, ότι στη ρύθμιση θα συμμετέχει ένα μόνο fund, ενώ τα δάνεια έχουν πουληθεί σε διάφορα.
«Το όλο θέμα όμως είναι παράλογο καθώς δεν έχουν πουληθεί όλα τα αγροτικά κόκκινα δάνεια σε ένα μόνο fund και θα είναι άδικο για όσους συναδέλφους μας μείνουν εκτός»
Μάλιστα, όπως ήδη έχει επισημάνει ο ΣΕΚ «θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση», ζητώντας κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
«Η κατάσταση στην κτηνοτροφία αλλά και τη γεωργία έχει γίνει πολύ δύσκολη. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί ακόμα και στο 60% για τους κτηνοτρόφους, ενώ πολλοί είναι οι συνάδελφοί μας που εγκαταλείπουν τον κλάδο. Ταυτόχρονα, μόνο από τις δύο ζωονόσους χάθηκαν πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα και 400 οικογένειες κτηνοτρόφων έμειναν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα».
Ζητείται να αποτραπεί η χρήση νομικών τεχνασμάτων που αποκλείουν τους δικαιούχους από οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση
«Θωράκιση απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές των funds»
Για αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, κάνει λόγο ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών.
Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα των αγροτικών κόκκινων δανείων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει επανειλημμένα, αναφέροντας ότι «όπως προκύπτει από κυβερνητικές ανακοινώσεις, φαίνεται ότι υπάρχει σήμερα ένας προσανατολισμός προς νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγροτικών δανείων.
Ωστόσο, ενόψει μια τέτοιας ρύθμισης, όπως καταγγέλλεται από αγρότες δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις υιοθετούν πρακτικές που έχουν ως στόχο να αποκλείσουν χιλιάδες αγρότες από τη ρύθμιση.
Πιο συγκεκριμένα, μετατρέπουν τα αγροτικά δάνεια σε μη αγροτικά, αποκλείοντας τους δανειολήπτες από τη δυνατότητα ένταξής τους, ενώ παράλληλα ασκούν πιέσεις και απειλές κατασχέσεων.
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει τις πρακτικές αυτές απαράδεκτες, καθώς υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και να αποτρέψει τη χρήση νομικών τεχνασμάτων που αποκλείουν τους δικαιούχους από οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση.
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της πρόβλεψη για τον σαφή ορισμό του αγροτικού δανείου με βάση την προέλευσή του και τη χρήση του σε αγροτική δραστηριότητα, τη διασφάλιση ρεαλιστικών όρων αποπληρωμής, με διαγραφή πανωτοκίων και μέρους της οφειλής όπου κρίνεται απαραίτητο, και την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που αφορούν μέσα παραγωγής.
Η ρύθμιση που αναμένεται, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ
Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Η υπόθεση των αγροτικών κόκκινων δανείων βρίσκεται σε εκκρεμότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η ρύθμιση που αναμένεται, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
η διαγραφή τόκων,
η απομείωση του δανείου,
η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης.