ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! ΠΟΙΕΣ ΚΟΒΟΝΤΑΙ, ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ, ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΣ! ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!

    Κοινοποίηση:
    4466389

    Τι αλλάζει και τι όχι για τις συντάξεις των εργαζομένων συνταξιούχων

    Κατά έως 10% μικρότερη περικοπή φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου στη σύνταξη όσων συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση.

    Και αυτό γιατί αντί για μείωση 70%, η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων θα υποστεί μείωση 60%. Ωστόσο η ηπιότερη αυτή περικοπή της σύνταξης αφορά αποκλειστικά όσους συνταξιούχους εργασθούν από την 13η Μαΐου 2016 και έπειτα και όχι όσους εργάζονταν πριν την παραπάνω ημερομηνία. Μάλιστα, αν ένας συνταξιούχος (από την 13/5/2016) εργασθεί στο δημόσιο, θα χάσει το 100% της σύνταξής του.

    Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, η οποία εκδόθηκε προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή σχετικής διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου.

    Πιο αναλυτικά, η εν λόγω εγκύκλιος προχωρά στις ακόλουθες διευκρινίσεις ανά κατηγορία εργαζομένων συνταξιούχων :

    1. Συνταξιούχοι που εργάζονταν προ της 13/5/ 2016

    Οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του ασφαλιστικού τους βίου στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνέχισαν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους στους παραπάνω  τομείς καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις της που ίσχυαν έως και την 12η Μαΐου 2016 (δηλ. πριν την έναρξη ισχύος του νόμου  Κατρούγκαλου). Με άλλα λόγια,  το ποσό της σύνταξής τους καταβαλλόταν μειωμένο κατά 70%.

    2. Συνταξιούχοι που εργάστηκαν από τις 13/5/2016 και έπειτα

    Στην περίπτωση κατά την οποία τα παραπάνω πρόσωπα αναλάβουν εργασία στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, και πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθούν  στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., καταλαμβάνονται πλέον από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

    Δηλαδή για όσο χρόνο απασχολούνται το ακαθάριστο ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%.

    Αν, όμως, αναλάβουν εργασία/απασχόληση/δραστηριότητα σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική τους σύνταξη θα ανασταλούν για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

    3. Συνταξιούχοι με αναπηρική, συνταξιούχοι με εξωιδρυματικό επίδομα

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος, με τις διατάξεις που αφορούν στη μετατροπή της αναπηρικής σύνταξη σε σύνταξη γήρατος, και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ισχύουν τα ακόλουθα :

    – Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τους ειδικούς όρους συνταξιοδότησης των επιζώντων συζύγων

    – Δεν εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται και υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.

    – Ειδικά για τους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος προβλέπεται ότι το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται ολόκληρο στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί εργαστούν.

    4. Αιρετοί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν καθήκοντα ως αιρετά όργανα των Ο.Τ.Α. από 13 Μαΐου  2016 και μετά, ισχύουν τα ακόλουθα:

    – Οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων όλων των Δήμων, εφόσον έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία που προβλέπεται για τη θέση αυτή και καταβάλλεται από το Δήμο είτε να παραιτηθούν αυτής εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10  ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους ως αιρετών.

    – Οι διατάξεις περί απασχολούμενων συνταξιούχων καταλαμβάνουν και τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που διορίζονται ως αιρετά όργανα Ο.Τ.Α, εφόσον ο διορισμός τους στις θέσεις αυτές γίνει από την 13η Μαΐου 2016 και μετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ.

    Στην περίπτωση λοιπόν που τα πρόσωπα αυτά δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί από την αμοιβή που προβλέπεται για τη θέση που (εφόσον προβλέπεται από τις προαναφερθείσες διατάξεις η σχετική δυνατότητα) δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απασχολούμενων συνταξιούχων οι οποίες καταλαμβάνουν και τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που διορίζονται ως αιρετά όργανα Ο.Τ.Α. Αυτό, όμως,  εφόσον ο διορισμός τους στις θέσεις αυτές γίνει από 13η/5/2016 και μετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ.

    Ως προς τους εργαζόμενους/απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκε κάθε κατηγορία.

    Αναδρομικά : «Κύμα» αιτήσεων από συνταξιούχους
    Τι πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία

    Σε μαζικές διεκδικήσεις αναδρομικών ποσών συντάξεων και σε μπαράζ αιτήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν τις τελευταίες ημέρες οι συνταξιούχοι καθώς οι δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν από τα δικαστήρια ακολουθούν την απόφαση του Ιουνίου του 2015 και κρίνουν τις περικοπές των συντάξεων που επιβλήθηκαν το 2012 καθώς και την κατάργηση των δώρων, αντισυνταγματικές.

    Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν από τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά αναδρομικών 3ετίας ή και 5ετίας που ανάλογα με το ύψος σύνταξης και το εύρος των περικοπών είναι από 2.688 ευρώ ως 4.480 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις, από 9.600 ευρώ ως 16.060 ευρώ για τις μεσαίες και από 13.500 ως 33.700 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.

    Οι εξελίξεις αυτές, τόσο αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις όσο και με τις κινήσεις των συνταξιούχων, ξυπνούν στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο εφιάλτες. Το ασφαλιστικό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για εφαρμογή των αποφάσεων στο σύνολο των συνταξιούχων, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2018, ξυπνά εφιάλτες δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

    Βήμα-βήμα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί
    Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι:

    Η αίτηση είναι απαραίτητη
    Το υπουργείο Εργασίας συναποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα με τον ΕΦΚΑ να γίνονται καιηλεκτρονικά οι αιτήσεις. Αναγνωρίζεται δηλαδή επισήμως ότι υπάρχει ζήτημα επιστροφών και διακοπής παράνομων περικοπών, που στοιχειοθετούν με γνωστοποίηση των αξιώσεων στις αιτήσεις.
    Η αίτηση είναι πληρέστερη σε έντυπη μορφή και με το κείμενο που έχουν συμπληρωμένο οι επίσημες αιτήσεις προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ.
    Οι συνταξιούχοι των Ταμείων θα τις υποβάλλουν στις διευθύνσεις πληρωμών των φορέων από τους οποίους πληρώνονται τη σύνταξή τους, κύρια ή και επικουρική. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ που μένει στη Γλυφάδα θα υποβάλει την αίτηση στον πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΦΚΑ Γλυφάδας προς τη Διεύθυνση Πληρωμών Συντάξεων Μισθωτών. Συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι υποβάλλουν τις αιτήσεις είτε στα παραρτήματα του Γενικού Λογιστηρίου που έχουν στην περιοχή τους, είτε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους προς τη Διεύθυνση Πληρωμών Συντάξεων Δημοσίου τομέα.
    Όσοι έχουν κύρια και μικρή σύνταξη (π.χ. ΟΓΑ με 400 ευρώ) κάνουν αίτηση και διεκδικούν τα Δώρα από το 2013 και μετά. Δεν χρειάζεται να αλλάξει το κείμενο που έχουν τα έντυπα.
    Προσοχή 1: Η συμπλήρωση των αιτήσεων σε λευκό χαρτί και όχι η συμπλήρωση της αίτησης, ενέχει τον κίνδυνο να μην περιληφθούν όλα όσα πρέπει να ζητήσουν οι συνταξιούχοι
    Προσοχή 2: Όπου αναφέρεται ο αριθμός μητρώου, ο κάθε συνταξιούχος από οποιοδήποτε Ταμείο θα αναγράψει τον δικό του Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ), σημειώνοντας και το Ταμείο που ανήκει (π.χ. ΑΜΣ 234567, συνταξιούχος Δημοσίου)
    Προσοχή 3: Η αίτηση είναι καλύτερο να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 για να καταχωρισθούν αξιώσεις με αναδρομικά από το 2013. Από το 2019 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι πιθανό να υπάρξουν συμψηφισμοί των περικοπών με τις προσωπικές διαφορές που έχουν ήδη περαστεί για όλες τις συντάξεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Με το ενδεχόμενο αυτό και με αίτηση το 2019, η διεκδίκηση μπορεί να περιλαμβάνει 4ετία και όχι 5ετία, δηλαδή για τα έτη 2014-2018, ενώ με αίτηση το 2020 η όποια διεκδίκηση θα περιορίζει το δικαίωμα σε 3ετία (2015-2018).
    Προσοχή 4: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα έντυπα των αιτήσεων στα Ταμεία και να τα συμπληρώσουν εκεί. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει:
    α) Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά

    β) Το αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή των αναδρομικών από το 2013 σε κύρια επικουρική σύνταξη, καθώς και τα κομμένα Δώρα

    γ) Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν διακόψουν τις περικοπές και αν δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

    Η ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ έχει πολλές παγίδες. Το προσυμπληρωμένο κείμενο του ΕΦΚΑ το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ ΙΑ.6 του νόμου 4093/2012 στην κύρια και επικουρική που λαμβάνω».
    Παγίδα 1 στις e-αιτήσεις: Δεν αναφέρεται τίποτα για διακοπή μειώσεων, τίποτα για ανάλυση περικοπών και τίποτα για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων, όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις
    Παγίδα 2 στις e-αιτήσεις: Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά, θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης. Θα πρέπει δηλαδή να γράψουν τις πλήρεις αξιώσεις τους. Όσοι δεν ξέρουν τι θα πρέπει να συμπληρώσουν, μειώνουν το εύρος των απαιτήσεών τους, κοινώς αποδυναμώνουν τη θέση τους για τα αναδρομικά.
    Παγίδα 3 στις e-αιτήσεις: Δεν αποθηκεύεται ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά έχει μία και μόνη επιλογή: την οριστική υποβολή, χωρίς δικαίωμα επανυποβολής.
    Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας wwefka.gov.gr και στη συνέχεια επιλέγεται το πεδίο «συνταξιούχοι» και μετά «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους». Εκεί υπάρχει η αίτηση. Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXIS και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).
     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΜΠΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝΕ ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΑΙΩΝΕΣ.
      ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ…ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ

    Comments are closed.