Ερευνητές πτήσεων εξεπλάγησαν αργά το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής όταν έξι μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) της Κίνας, έκαναν την εμφάνισή τους με κατεύθυνση δυτικά στον τουρκικό εναέριο χώρο προς τη Σερβία.
Βόρεια της Κωνσταντινούπολης
Οπως αναφέρει ο ιστότοπος The War Zone, ο ιχνηλάτης αεροσκαφών ανοιχτού κώδικα Evergreen Intel ανέφερε ότι ο συνεργάτης παρακολούθησης @ameliairheart εντόπισε για πρώτη φορά τις πτήσεις ακριβώς βόρεια της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία.
PLAAF Y-20 20045 flying out of Istanbul, TR, heading west. Not sure when it got here. #ADSB #7A4285 pic.twitter.com/31EgcywpIs
— Amelia Smith (@ameliairheart) April 9, 2022
Ο ερευνητής πτήσεων εντόπισε και άλλα αεροσκάφη Y-20 κατά μήκος της ίδιας διαδρομής πτήσης, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους και εκτείνονται από την Κωνσταντινούπολη μέχρι σχεδόν τα γεωργιανά σύνορα.
Τα κινεζικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου, με τους παρατηρητές αεροπλάνων να πιάνουν το σήμα τους στην τελική προσέγγιση και στον διάδρομο προσγείωσης.
Παρέδωσαν πυραυλικά συστήματα
Αργότερα προέκυψαν αναφορές ότι τα αεροπλάνα παρέδωσαν πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος HQ-22 στον σερβικό στρατό.
Η Σερβία φέρεται να επέλεξε το HQ-22 έναντι των ρωσικών S-300, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.
Ωστόσο, το κόστος των συστημάτων θα μπορούσε να ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.
https://twitter.com/200_zoka/status/1512783225252372482?s=20&t=zwKuf9dgg77KXAh2bDFL5Q
Το κινεζικό πυραυλικό σύστημα έχει συγκριθεί ευρέως με τα αμερικανικά συστήματα Patriot και τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300, αν και έχει μικρότερο βεληνεκές.
Η Σερβία θα είναι ο πρώτος χειριστής κινεζικών πυραύλων στην Ευρώπη. Επισημαίνεται ότι το 2020 παρέλαβε το drone Chengdu Pterodactyl-1, γνωστό στην Κίνα ως Wing Loong.
Τα μαχητικά drones είναι ικανά να χτυπούν στόχους με βόμβες και πυραύλους και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αναγνωριστικές εργασίες.
Η Σερβία είχε υποστεί σημαντική βλάβη από τη νατοϊκή επίθεση με την αφαίρεση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τον κορμό της.
Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ο εξοπλισμός της Σερβίας από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη βαλκανική χώρα στην ανάκτηση της πρώην επαρχίας της.
Η Washington Post είχε γράψει το 2020 σχετικά με τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Βελιγράδι ότι τέτοιες συμφωνίες με το Πεκίνο θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους διακηρυγμένους στόχους ένταξης της βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
People's Liberation Army AF transport plane Xi'an Y-20-A Pàng niū 20041 is flying high over Bosphorus en route from Batajnica AFB likely to Ürümqi after delivering Guizhou Aerospace Industry / Shaanxi Yellow River Group manufactured HQ22 Red Banner SAM system's export version FK3 pic.twitter.com/s83U8V7QVK
— Yörük Işık (@YorukIsik) April 9, 2022
Προκάλεσε τα βλέμματα
Επίσης, η εμφάνιση των κινεζικών Y-20 προκαλεί το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες επειδή πέταξαν μαζικά, σε αντίθεση με σειρά πτήσεων ενός αεροσκάφους. Αλλωστε, η παρουσία και μόνο του Y-20 στην Ευρώπη, σε οποιονδήποτε αριθμό, αποτελεί μια αρκετά νέα εξέλιξη.
Αυτά τα μεταγωγικά αεροπλάνα είναι σχετικά νέα στον κατάλογο της PLAAF, αφού τέθηκαν σε υπηρεσία μόλις το 2016.
Είναι πολύ πιθανό ότι ο κινεζικός στρατός χρησιμοποίησε αυτή την παράδοση ως ένα είδος επίδειξης της δικής του ικανότητας αερομεταφοράς, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να μεταφέρει προμήθειες και υλικό για την ενίσχυση της Ουκρανίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία.
Ελάχιστα παρόμοιο σε βασικό σχεδιασμό και ρόλο με το C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα αεροσκάφη Y-20 μελλοντικής παραγωγής θα χρησιμοποιούν τον στροβιλοκινητήρα WS-20 τοπικής παραγωγής αντί των ρωσικών κινητήρων Oloviev D-30.
Η μετάβαση σε αυτόν τον στροβιλοκινητήρα θα βελτιώσει επίσης την απόδοση του Y-20 συνολικά.
Είτε ήταν μια πρακτική επίδειξη παγκόσμιας εμβέλειας είτε όχι, η αποστολή δεν αποτελούσε ρουτίνα.
Αυτή η μεγάλης κλίμακας εξόρμηση για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Βελιγράδι είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της στρατηγικής ικανότητας αερομεταφοράς που έχει αποκτήσει η PLAAF μέσω του αναπτυσσόμενου στόλου των Y-20, καθώς και μιας διευρυνόμενης επιχειρησιακής γνώσης σχετικά με τον τρόπο χρήσης του.
Πέρα από την εκτεταμένη παρουσία του Y-20 στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ένα ανώτερο κινεζικό σύστημα αεράμυνας θα λειτουργεί στη γηραιά ήπειρο είναι ένα άλλο θέμα που πιθανότατα θα ενοχλήσει τους γείτονες της Σερβίας.
Επαληθευονται οι προφητειες! Ρωσοι και κιτρινοι θα υπερισχυσουν οι υπολοιποι τουμπεκι!
Eγκεφαλοπλυμενοι και λωβοτομημενοι απο την αθεια σας ευρωπαιοενωσιτες καθεστε και παρακολουθειτε τις υπερδυναμεις να μετατρεπουν την Ευρωπη στο θεατρο του φονικοτερου πολεμου.Σας αξιζουν οι σταχτες,κοροιδααα.
σε ποιους αναφέρεται το εμφανέστατα ρωσο-πληρωμένο “κείμενο” όταν λέει “τους”; Δηλαδή ποιούς;
Σιγά μη στάξει η ουρά του γαιδάρου με τα β κατηγορίας παιχνιδάκια που αγόρασαν οι τουρκοσερβοι. Γιατί ψώνισαν και απο τουρκία, να τα λέμε όλα ετσι;
Αντε και επίσημα κινέζικη επαρχια η σερβία, πάει καιρός που ήμασταν τα κορόιδα τους. Τέλος αυτά τώρα.