ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΚΑΙ ΤΑ “ΚΟΡΑΚΙΑ” ΚΑΝΟΥΝ ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Κοινοποίηση:
kinito-psifiako

Στα ύψη εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα έσοδα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από προμήθειες, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με αύξηση 14 % από την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι τραπεζικές διοικήσεις καταβάλλουν προσπάθεια, αφενός, να αυξήσουν τη συμμετοχή των προμηθειών στα συνολικά τους έσοδα, πλησιάζοντας τις τράπεζες της ευρωζώνης, και, αφετέρου, να αλλάξουν το μείγμα των προμηθειών, αυξάνοντας τα έσοδα από συναλλαγές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, όπως η διαχείριση περιουσίας και λιγότερο από τις συναλλαγές της καθημερινότητας. Η Πειραιώς ήταν με διαφορά «πρωταθλήτρια» στα έσοδα από προμήθειες, τόσο σε απόλυτο ποσό, όσο και σε  ρυθμό αύξησης. Τα έσοδά της ανήλθαν σε 324 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 23,2 %.

Εθνική και Alpha παρουσίασαν περίπου ίδιους ρυθμούς αύξησης των προμηθειών τους, ενώ υστέρησε η Eurobank με αύξηση κατά 4,70 %, κάτι που αποδόθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας στις μειωμένες κατά 10 % προμήθειες που εισέπραξε από εκταμιεύσεις νέων δανείων.

Αλμα 25,4% στα ψηφιακά πορτοφόλια

Όλα αυτά είναι συνέπεια της νέας πραγματικότητας, καθώς πάνω από 6,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobile banking, που σύµφωνα µε στοιχεία των τραπεζών αριθµούν περί τα 3,6 εκατ. Πρόκειται για χρήστες που έχουν κάνει τουλάχιστον µια φορά τον µήνα login στον τραπεζικό τους λογαριασµό, προκειµένου να κάνουν µια συναλλαγή, ενώ αυτοί που έχουν «επισκεφθεί» τον τραπεζικό τους λογαριασµό µέσω υπολογιστή τουλάχιστον µία φορά τον τελευταίο χρόνο ανέρχονται σε 6,7 εκατ. και µέσω κινητού τα 7,6 εκατ.

Τα υψηλά νούµερα των ενεργών χρηστών του internet και mobile banking που καταγράφονται στη χώρα µας ερµηνεύονται από το γεγονός ότι αρκετοί είναι αυτοί που διατηρούν λογαριασµό σε πάνω από µία τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση όµως η τάση είναι γεωµετρικά αυξητική, καθώς πριν από δύο χρόνια ο αριθµός των χρηστών του mobile banking ήταν 4,4 εκατ. Γεγονός είναι επίσης η υπεροχή του mobile banking σε σχέση µε το internet banking ως συνέπεια και της ευρείας χρήσης των smartphones, επιβεβαιώνοντας την ταχεία ανάπτυξη του κινητού ως βασικού εργαλείου για καθηµερινές συναλλαγές, είτε αυτές είναι η πληρωµή λογαριασµών και υποχρεώσεων και η µεταφορά χρηµάτων, είτε η υλοποίηση πιο πολύπλοκων λογαριασµών όπως η σύναψη ενός καταναλωτικού δανείου.

 Σύµφωνα µε στοιχεία των τραπεζών το α΄ εξάµηνο του έτους πραγµατοποιήθηκαν 118 εκατ. εγχρήµατες συναλλαγές µέσω mobile banking έναντι 113 εκατ. συναλλαγών που πραγµατοποιήθηκαν µέσω internet banking. Οι συναλλαγές µέσω κινητού αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση σε αντίθεση µε τις συναλλαγές µέσω υπολογιστή να παραµένουν σχεδόν σταθερές, αποδεικνύοντας ότι το mobile κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση µε το internet banking. Να σηµειωθεί ότι εγχρήµατες συναλλαγές σηµαίνει ότι κάποιος δεν χρησιµοποίησε το mobile banking απλώς για να ενηµερωθεί για το υπόλοιπο του λογαριασµού του, αλλά προχώρησε και σε τουλάχιστον µια συναλλαγή.
Ψηφιακά πορτοφόλια

Η χρήση του κινητού για καθηµερινές συναλλαγές επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για την ταχεία αύξηση των ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets), που σύµφωνα µε στοιχεία των τραπεζών κατέγραψαν το β΄ τρίµηνο του έτους άνοδο κατά 25,4% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο. Ο αριθµός των καρτών που βρίσκονται σε ψηφιακά πορτοφόλια ανέρχεται πλέον σε 3,8 εκατ. σε σύνολο 21,1 εκατ. που είναι το σύνολο των χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωµένων καρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, δείχνοντας ότι 1 στις 5 περίπου κάρτες είναι και σε ψηφιακή µορφή.

Ο αριθµός µάλιστα των συναλλαγών που πραγµατοποιείται µέσω digital wallets στο εσωτερικό αυξήθηκε το β΄ τρίµηνο του έτους κατά 63,7%, φθάνοντας τα 98,4 εκατ., ενώ ο αριθµός των συναλλαγών που πραγµατοποιείται µέσω digital wallets από Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτινάχθηκε την ίδια περίοδο κατά 159,4% στα 16,4 εκατ. συναλλαγές. Η αξία των συναλλαγών που πραγµατοποιήθηκε µέσω digital wallets στο εσωτερικό αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 56,2% σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των συναλλαγών που πραγµατοποίησαν οι Ελληνες στο εξωτερικό µέσω ψηφιακών πορτοφολιών αυξήθηκε κατά 185% στα 567 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Ποσο μαλακες ειμαστε;; τοσοοοοοοοοοοοοοο…..

  2. Το τυρί το βλέπουν την φάκα όμως; Πρόβατα επί σφαγή. Στην Γερμανία δεν υπάρχουν όρια για πληρωμές με μετρητά. Υπάρχουν μαγαζιά που δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μυριστεί την πλεκτάνη

  3. Δεν ξέρω πιά τι άλλο να πω…….. Μπέεεεεεεε……..!!!!!

  4. Ακόμα και για έναν καφέ πληρώνουν με κάρτα… όταν κοπεί το ίντερνετ θα ισιώνουν όλοι…

  5. πληρη παρακολουθηση ,των ανθρωπων δια μεσου της GOOGLE αυτο ηθελαν ,που εισαι,που πας,που ταξιδευεις,που ψωνισες,ποσα λεφτα εδωσες,ποσα λεφτα πηρες,και εις ετη πολλα ελληναραδες (οχι ελληνες) Ελληναραδες

  6. Ψωμι τυρι δεν ειχαμε……η χωρα καιγεται και….. χτενιζεται!
    Ραδικια δεν μεινανε να δουμε αναποδα και της ψηφιοποιησης το καγκελο!

  7. Κανανε υποχρεωτικο να εχεις ενεργο λογαριασμο σε τραπεζα αλλιως δεν παει η φορολογικη δηλωση στην ΑΑΔΕ και περνεις το πακετο απο την τραπεζα και σου βαζει της αναλογες προμηθειες.

  8. Τα πρόβατα το παριστάνουν τεχνολογικοι και τους τα παίρνουν οι τράπεζες.

Comments are closed.