Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον αγωγό αερίου Yamal που έχει ουσιαστική σημασία για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.
Στην ουσία η Γερμανία χρησιμοποιούσε τον αγωγό για να δίνει αέριο στην Πολώνια με ανάστροφη ροή.
Η υιοθέτηση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις «σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ένας αγωγός φυσικού αερίου που ανήκει στη EuRoPol GAZ (σ.σ. η οποία εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram.
Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες από 30 εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας στη Γερμανία.
Η Gazprom πρόσθεσε ότι προτού να ληφθεί αυτή η απόφαση «η πολωνική πλευρά είχε παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα της Gazprom , ως μετόχου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απριλίου ενέταξε την Gazprom στη λίστα των κυρώσεων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα της εταιρείας να ασκεί τα δικαιώματά τις στις μετοχές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμβάνει μερίσματα».
Πολλές από τις άλλες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ανήκουν στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, την οποία το γερμανικό κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του λόγω της στρατηγικής σημασίας της.
Η Gazprom ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι «αποσύρεται» από αυτή τη θυγατρική, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών. Απαγορεύεται επίσης να ελλιμενίζονται σε ρωσικά λιμάνια πλοία που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες.
Στα τέλη Απριλίου η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, δυο χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εδώ και δύο ημέρες εξάλλου ο όγκος του φυσικού αερίου που διαμετακομίζεται προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχει μειωθεί, λόγω του πολέμου.
Ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί.
Δεν θα παίρνουν οι μέτοχοι τα μερίσματά τους; Δηλαδή θα φτωχίνουν οι πλούσιοι; Μήπως οι ολιγάρχες αυτοκτόνησαν γιατί διέβλεψαν την επερχόμενη καταστροφή;