ΤΩΡΑ! ΈΡΧΕΤΑΙ «ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ»: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! «ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΌΛΟΙ»

    Κοινοποίηση:
    ραγδαιες

    Κακά μαντάτα για την Ελλάδα από την Κομισιόν, καθώς προβλέπει ύφεση κοντά στο 10% για την ελληνική οικονομία το 2020.

    Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 9,7%, έναντι 7,7% που θα είναι ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα παρατηρηθεί έκρηξη της ανεργίας με το ποσοστό να υπερβαίνει το 20% και οι άνεργοι να αυξάνονται κατά 160.000.

    Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό, διότι, με βάση την δομή της, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ, δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο σενάριο, καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις, αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

    Στα θετικά σημεία της έκθεσης το γεγονός ότι ενώ βλέπει τα πράγματα «μαύρα» το 2020, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτερα το 2021, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

    Υπολογίζει το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Καταγράφει επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους, πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2020 με σχετικά ισχυρές βάσεις
    Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2020 με σχετικά ισχυρές βάσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθε το 2019 στο 1,9%, λίγο χαμηλότερα των προσδοκιών. Η ανάπτυξη οφείλονταν κυρίως στην εσωτερική ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιώνονταν και η απασχόληση αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 17,3% συνολικά για το έτος.

    Ενώ οι βασικές επιπτώσεις του lockdown αναμένεται να είναι συγκεντρωμένες στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο ο μεγάλος τουριστικός κλάδος της Ελλάδας πιθανόν θα επηρεαστεί και το γ’ τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η εξωτερική ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει υποτονική. Αφού πάνω από το 70% των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται στους βασικούς θερινούς μήνες, τα εμπόδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

    Εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown και του μειούμενου διαθέσιμου εισοδήματος, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να βιώσει μια ισχυρή πτώση το 2020. Τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown για να προστατευθεί η οικονομία, αναμένεται πως θα αποτελέσουν «μαξιλάρι» για τις καταναλωτικές δαπάνες σε κάποιον βαθμό και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ταχύτερη ανάκαμψη το 2021.

    Οι επενδύσεις αναμένεται να επηρεαστούν πολύ από την αυξημένη αβεβαιότητα και τον χαμηλότερο τζίρο το 2020, όμως, η στήριξη ρευστότητας που παρέχουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί της ΕΕ, θα βοηθήσουν τις εταιρείες να γεφυρώσουν την περίοδο του lockdown και να επιταχύνουν την ανάκαμψη.

    Λόγω της παγκόσμιας φύσης της κρίσης, οι εξαγωγές αναμένεται να υποστούν σοβαρές πτώσεις το 2020. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν περισσότερο, οδηγώντας σε πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που θα μεγεθυνθεί και από το μεγάλο μερίδιο που έχουν στις εξαγωγές ο τουρισμός και η ναυτιλία.

    Το ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί στο 20%
    Ενώ, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να προστατεύσει την αγορά εργασίας, αναμένεται να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας απολύσεις και χρεοκοπίες, ωστόσο θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020.

    Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%. Η πτωτική πίεση από τους μισθούς, τις τιμές της ενέργειας και της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και σε περιορισμένη αύξηση το 2021.

    Η μεγάλη έκθεση της Ελλάδας στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αποτελεί πηγή πτωτικών κινδύνων. Λόγω της ισχυρής συγκέντρωσης του τουρισμού στους θερινούς μήνες, ακόμα και μια μικρή παράταση των περιορισμών πέραν αυτού που θεωρείται βασικό σενάριο, θα μπορούσε να έχει ισχυρή πτωτική επίπτωση. Επιπλέον, η επίπτωση της κρίσης στον μεγάλο τομέα των υπηρεσιών και στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευάλωτες, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο αναμένονταν και να εμποδίσει την ανάκαμψη.

    Η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας κατέγραψε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των εσόδων καθώς και στις μεταφορές των κερδών SMP-ANFAs. Το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, έφτασε το 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

    Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα επιδεινωθεί σημαντικά το 2020 λόγω της λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών και του κόστους των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται στο 6,9% του ΑΕΠ. Το πακέτο περιλαμβάνει ειδικά επιδόματα ανεργίας, εξαιρέσεις στις συνεισφορές για την κοινωνική ασφάλιση για ορισμένους υπάλληλους που επηρεάζονται από την κρίση, αυξημένες δαπάνες στην υγεία, επιστρεπτέα προκαταβολή για επιχειρήσεις και άλλα μέτρα.

    Ορισμένα από τα μέτρα θα υποστηριχθούν από την ΕΕ ή από τον ελληνικό προϋπολογισμό επενδύσεων.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    12 Σχόλια

    1. Πόσες φορές θα το πω μέσα από το makeleio ότι πίσω από όλα αυτά που τραβάει η ανθρωπότητα βάζει την ουρά του ο διάβολος ,που όσο πάει μεγαλώνει αυτή η ουρά εις βάρος μας,,,χρησιμοποιώντας τα όργανα του τους Σιωνιστές Εβραίους ,απόγονοι αυτών που σταύρωσαν τον Χριστό ,,,
      Και οι Σιωνιστές χρησιμοποιούν ανά τον κόσμο τα δικά τους όργανα ,υπουργούς ,Πρωθυπουργούς ,Ηγέτες ,δημοσιογράφους ,και ότι άλλο σκατα θέλετε,,ανθρωπακια κομπλεξικα ,διψασμένα για δόξα και χρήματα και εξουσία,,πουλώντας την ανθρωπιά τους αντί πινακιου φακής και μάλιστα χοντρής;

    2. λυση υπαρχει τσιπρας
      εμεις θα αποκαλυψουμε οτι ολα ειναι ψεματα θα σας βγαλουμε τις μασκες και θα μοιρασουμε χρημα θα τα ανοιξουμε ολα
      Ψηφιστε μας να βρειτε την υγεια σας και να γεμισουν οι τσεπες σας

    3. Χάσαμε τα εισοδήματα μας, χάσαμε την ελευθερία μας. Έτσι αποφάσισε ο Μητσοτάκης, ξένα κέντρα τον συμβούλεψαν. Ο Τσίπρας σιγοντάρει, αναμένει τη σειρά του και το παίζει υπάκουος στους αφέντες του.

      1. Οποιος θυσιαζει ενα κομματι της ελευθεριας του για λιγη ασφαλεια δεν αξιζει κανενα απο τα δυο.
        Θα τα χασει και τα δυο ειναι σιγουρο.
        Η αρχη εγινε με την εισοδο στην ΕΕ .
        Δεν μπορω να το κανω πιο απλο κοροιδα νεοελληνες ραγιαδες.

    4. Όσο οι κυβερνήσεις δέχονται να μην υπάρχει πρωτογενή γιατί έτσι έχουν συμφωνήσει, ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση. Η εε ευθύνεται και οι αλήτες πολιτικοί που δέχτηκαν η Ελλάδα να έχει μόνο τουριστική βιομηχανία.

      1. Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
        ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΗ Η ΑΠΑΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΕΥΡΟΜΠΟΥΡΔΕΛΟ.
        ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ.
        ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ε Β Ρ Α Ι Ο Υ Σ.

    5. Η Κομισιον! Και η Κομισιον! Ποιος αληθεια, ειναι ο “Μπαμπουλας”? Τι προβλεπεται, για τον ρολο της? Ειναι Νομιμη?

    6. ολα φτιαχτα μπας και παρει το κορονο ομολογο.ποσο βλακας,να καταστρεφει μια χωρα ετσι

    7. μηπως πρεπει να δικαστει για εσχατη προδοσια και καταστροφη της χωρας τσιορδας ,μητσοτακης ,και συνεργοι

    8. Οι συνταξιουχοι που ειναι και η περισσοτερη περνουν 400-500euro, επιδοτησε οσο θελεις της επιχειρησης αμα δεν υπαρχει χρημα τοτε θα κλεισουν τα μαγαζια πετας τα λεφτα στο βαρελι αλλα το βαρελι δεν εχει πατο.

    9. Ιδού οι πραγματικοί θάνατοι που έρχονται από τον κοροϊδοϊό .Εσείς νεοελληνικά γίδια φορέστε μάσκες για να μην ακούγεται η φωνή σας από το βιασμό.

    Comments are closed.