ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΚ! ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ…

    Κοινοποίηση:
    01

    Η εφημερίδα Der Tagesspiegel με σημερινό της δημοσίευμα και η Die Welt στην έκδοση του Σαββάτου, αναφέρονται στη διεύρυνση της δράσης από πράκτορες της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), επικαλούμενες απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

    Η Die Welt τόνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε 23 υποθέσεις τα τελευταία χρόνια εναντίον φερόμενων μελών της ΜΙΤ, 17 εκ των οποίων το 2017 και το 2018.

    Οι Τούρκοι πράκτορες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η τουρκική παράταξη της άκρας αριστεράς DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

    Σύμφωνα με την Der Tagesspiegel, το Βερολίνο επίσης φοβάται ότι πράκτορες της MIT έχουν παρεισφρήσει σε γερμανικές υπηρεσίες.

    Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει εργαζομένους ομοσπονδιακών υπηρεσιών για απόπειρες τούρκων πρακτόρων να προσληφθούν σε αυτές.

    Έχουν καταγραφεί 100 απόπειρες από πράκτορες της MIT να προσληφθούν ή να παρεισφρήσουν σε γερμανικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

    Ανάμεσα στις αρχές αυτές συγκαταλέγονται η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (BKA), οι υπηρεσίες πληροφοριών, η διεύθυνση ασφαλείας στις τεχνολογίες των πληροφοριών, η υπηρεσία μετανάστευσης, η διεύθυνση τελωνειακών ελέγχων, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

    Τούρκοι κατάσκοποι σε τουλάχιστον 35 χώρες
    Τον Απρίλιο του 2017 το επίσης γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αποκαλύψει πως δίκτυο από Τούρκους πράκτορες έχει εξαπλωθεί σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία. Κατά το ίδιο δημοσίευμα διπλωμάτες τουρκικών πρεσβειών και προξενείων ενημερώνουν από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Κένυα και η Σαουδική Αραβία ποια σχολεία πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν, σε ποιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται οι οπαδοί του και για ποια έντυπα γράφουν. Στις εκθέσεις περιγράφονται επίσης και οι σχέσεις των οπαδών του Γκιουλέν με την εκάστοτε κυβέρνηση.

    Στις αναφορές οι Τούρκοι διπλωμάτες – πράκτορες καταγράφουν ακόμη και λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στην έκθεση του το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Σάλτσμπουργκ θεωρεί ύποπτα ακόμη και μαθήματα κολύμβησης για γυναίκες ενός συλλόγου, που εκτιμάται ότι πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν. Στην Ελβετία διπλωμάτης παρατηρεί πως οπαδοί του Γκιουλέν έχουν πάψει μετά το πραξικόπημα να επισκέπτονται τα τζαμιά. Και στην αναφορά της τουρκικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη καταγγέλλονται δημοσιογράφοι τουρκικής καταγωγής επειδή στο επίκεντρο της αρθρογραφίας τους δεν βρίσκεται ο «αγώνας του τουρκικού λαού για δημοκρατία» αλλά οι «απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: