ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ! ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΗΚΕ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ. ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

    Κοινοποίηση:
    ΝΟΤΗΣ

    Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς σήμερα το βράδυ, ενώ βρισκόταν με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα, ο Νότης Μαυρουδής, γνωστός στο Πανελλήνιο συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

    Ο άτυχος καλλιτέχνης ενώ είχε έρθει για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι, αλλά πιθανόν έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό.

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο 77χρονος έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνω σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα!

    Η σύζυγός του, μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί, κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 20.45, κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά ο άτυχος συνθέτης ήταν γεμάτος αίμα και ήδη είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

    «Τυχερός που “άραξα” στη Μακρινίτσα και απολαμβάνω αυτά που μας προσφέρει ο τόπος… »
    «Είμαι τυχερός που έχω αράξει στη Μακρινίτσα και απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από ένα μήνα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο γνωστός, καταξιωμένος και αγαπητός συνθέτης και κιθαριστής, Νότης Μαυρουδής, ο οποίος περνούσε μεγάλα διαστήματα της ζωής του στο γνωστό χωριό του βουνού των Κενταύρων.
    Μάλιστα, ο κ. Μαυρουδής αναφέρθηκε και στα σχόλια του «Λουδοβίκου των Ανωγείων» στο Ράδιο Ένα, ο οποίος εξήρε την ομορφιά του Πηλίου και συγκεκριμένα της Μακρινίτσας, με τον μουσικό να σχολιάζει ότι «ο Λουδοβίκος ξέρει πολύ καλά όλα αυτά τα βαθιά νοήματα, το βλέμμα και τις αισθήσεις, διότι πέρα από τραγουδοποιός είναι και ένας πολύ καλός ζωγράφος. Όταν έρχομαι στη Μακρινίτσα νιώθω αυτή την αύρα του τόπου. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός που έχω αράξει … εκεί στη Μακρινίτσα κι απολαμβάνω όλα αυτά που μας προσφέρει ο τόπος».

    magnesianews.gr

    Νότης Μαυρουδής: Ο βραβευμένος καλλιτέχνης που γεννήθηκε στη φυλακή – Δάσκαλος και συνεργάτης μεγάλων δημιουργών

    Έξι δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι είχε συμπληρώσει ο Νότης Μαυρουδής που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 77 ετών.

    Στη μακρά του διαδρομή από τη δεκαετία του ’60 είχε συνεργαστεί με ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Μάνο Χατζιδάκι, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

    Ήταν όμως και δάσκαλος, καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο με μαθητές σπουδαίους μουσικούς.

    Είχε γεννηθεί το 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα.

    Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 παρακολούθησε και τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas.

    Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά άρχισε να διδάσκει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

    Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

     

    Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

    Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

    Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης.

    Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος Έρως ανίκατε μάχαν σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου.
    Από το 1990 έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, και συνεργάζεται με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

    Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Όλιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81»), και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»).

    Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, για δύο κιθάρες.

    Στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν.
    Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο “Άγρυπνο φεγγάρι”, Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

    Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος Λούνα Πάρκ, με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Το 2002 γράφει τραγούδια για γυναικείες φωνές, στον δίσκο Στην ηχώ του έρωτα, στον οποίον συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Έλλη Πασπαλά.

    Το 2006 γράφουν με τον Ηλία Κατσούλη τραγούδια που «αφηγούνται» τις ιστορίες μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών (Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Χασκήλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίνα Νίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.) και κυκλοφορούν στον δίσκο Carte Postale.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

    1. άλλος ένας απλυτος αριστερός θολοκουλτουριαρης

    2. όποιος ξέρει έστω και ένα τραγούδι του θολοκουλτουριάρη να σηκώσει το χέρι του.

    3. Οι αριστεροί επαναστάτες του κώλου ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν να τρυπηθούν και να δηλώσουν υποταγή στους σβαμπομπουρλογκέητσηδες.

    4. Πολιτική κηδεία ανακοίνωσε ο γιος του συνθέτη, ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής, στο Facebook. Προοδευτικοί και αυτοί. Επιδημία αριστερίλας.

    5. ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΒΙΛΑΡΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ…

        1. ΠΟΙΟ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΡΕ ΣΤΑΛΙΝΟΒΟΣΚΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;

    6. Κ ΑΥΤΟΣ ΕΠΕΣΕ….. ΓΛΥΣΤΡΙΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ……..
      ΟΠΩΣ Η 45ΑΡΑ ΣΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ…..ΟΠΩΣ Ο ΤΟΠΑΛΟΣ ΓΛΥΣΤΡΙΣΕ ΟΠΩΣ Κ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ…

    7. Λέτε στον δυστοπικό κόσμο των ΛΟΑΤΚΙ της Μεγάλης επανεκκίνησης (οπισθοδρόμησης) που έρχεται αν δεν κάνουμε τα παιδιά μας “ευτυχισμένα” κάνοντας σεξ μαζί τους, να λαμβάνουμε χαμηλό κοινωνικό σκορ και να μην δικαιούμαστε food pass;
      O Μίχος θα έπρεπε να παρασημοφορηθεί!!
      Καθώς και η μητέρα της δωδεκάχρονης
      Για ποια δικαιοσύνη έστω και Βρυξελλών θα μπορούμε να ομιλούμε τότε;;
      Μόνο για λαχανάκια Βρυξελλών πιθανώς θα μας επιτρέπετε να ανοίγουμε συζήτηση κι αυτή υπό περιορισμούς για να μη μολύνουμε την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα.

      1. Μήν πιάνεις στο στόμα σου τα ανήλικα ρε σάπιε για κανένα λόγο ούτε και χάριν ειρωνείας.

    8. Λέτε να του ευχήθηκε κι αυτουνου όπως της Τσαπανίδου ο Μητσοτάκης Καλή Χρονιά;;

    9. Λίγη σιωπη και πολλές αναμνησεις για τον Νοτη, τον άνθρωπο, τον μουσικό
      Με ανατριχιάζει το σχόλιο από το ουκρανό ΠΟΡΝΙΔΙΟ
      ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70 ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    10. Από έρωτα δεν πέθανε κανείς…

    Comments are closed.