ΧΡΥΣΟΣ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΠΙΤΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ… ΩΝΑΣΗΔΕΣ

Κοινοποίηση:

Άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας για τους περισσότερους Έλληνες αλλά ποιες είναι οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές;

Σπίτια μόνο για …Ωνάσηδες σε Βόρεια και Νότια Προάστια

Η μια οπτική, όταν αναλύει κανείς τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, είναι να δει πόσο «τρέχουν» οι τιμές. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι να εξετάσει αν η αύξηση των μισθών ή των εισοδημάτων εν γένει «τρέχει» παράλληλα με τις αυξήσεις των τιμών ή ανοίγει η «ψαλίδα», προφανώς σε βάρος όσων κινούνται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Αττική τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 3.052 ευρώ/τμ. Πέρυσι, τέτοια εποχή, η μέση τιμή ήταν 2.847 ευρώ/τμ., τον Ιούλιο του 2022 ήταν 2.488 ευρώ/τμ., τον Ιούλιο του 2021 ήταν 2.228 ευρώ/τμ., τον Ιούλιο του 2020 διαμορφωνόταν στα 2.184 ευρώ/τ.μ, τον Ιούλιο του 2019 στα 2.121 ευρώ/τμ. και τον Ιούλιο του 2018 όταν η αγορά άρχισε να ξυπνάει από το λήθαργο της δεκαετούς κρίσης, μόλις που έφτανε στα 2.060 ευρώ/τμ.

Με έναν απλό υπολογισμό, αυτή η «διαδρομή» στην εξαετία «σημαδεύθηκε» από μια αύξηση 48,15%. Προσοχή, όμως. Μιλάμε για την αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή, που αφορά στο σύνολο της Αττικής, αλλά αν δούμε τις διαφορές από περιοχή σε περιοχή, κυρίως εκεί που καταγράφεται «πυρετός» λόγω βελτίωσης ή νέων υποδομών, οι αυξήσεις τιμών είναι εξωπραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νότια προάστια, όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται, πλέον, στα 4.211 ευρώ/τμ., δηλαδή σχεδόν 72% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2018 όταν δειλά-δειλά η κτηματαγορά άρχισε να ανεβαίνει!

Αποκαλυπτική είναι μελέτη που φωτίζει την άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή τι συνεπάγεται αυτή η αύξηση τιμών, αναλογικά με το πόσο παραπάνω θα χρειαζόταν να εργαστεί κανείς για να καλύψει αυτήν την αύξηση. Ως βάση υπολογισμού ελήφθησαν υπόψιν τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, δηλαδή ο βασικός μισθός (830 ευρώ) και ο μέσος μισθός των 1250 ευρώ. Στις περιοχές με την ακριβότερη μέση κατοικία (Βάρη- Βουλιαγμένη- Βούλα όπου αγγίζει τις 7.500 ευρώ/τμ.) προκύπτει ότι η αξία τους αυξήθηκε κατά 32.323 ευρώ, δηλαδή κατά 2,8 έτη δουλειάς για κάποιον που λαμβάνει τον βασικό μισθό και κατά 1,9 έτη για κάποιον που λαμβάνει τον μέσο μισθό.  Στην περιοχή της Γλυφάδας (μέση τιμή γύρω στα 5.300 ευρώ/τμ.) η εντυπωσιακή αύξηση των τιμών- προφανώς λόγω Ελληνικού- εκτόξευσε την ανάγκη περισσότερων ετών εργασίας στα 9 χρόνια για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και στα 6 χρόνια για όσους κινούνται στο μέσο μισθό. Αν και πρόκειται καθαρά για ένα θεωρητικό σχήμα, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό ότι η απόκτηση κατοικίας ειδικά στις αποκαλούμενες «ακριβές» περιοχές, είναι, πλέον, άπιαστο όνειρο για τους πολλούς.

Αντίστοιχα για τις φθηνότερες περιοχές, οι αυξήσεις τιμών ισοδυναμούν με 8 μήνες περισσότερης δουλειάς για κάποιον που εργάζεται με τον βασικό μισθό και 5,5 μήνες με τον μέσο μισθό. Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ 2022 και 2023, την κούρσα των ακριβότερων περιοχών, όπως αναμενόταν οδηγούν η Γλυφάδα και τα 3Β (Βουλιαγμένη, Βάρη, Βάρκιζα). Ειδικά για την Γλυφάδα είναι και ο δευτεραθλητής στην αύξηση της αξίας με ποσοστό 42%. Η τριάδα συμπληρώνεται με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου οι αξίες σταθεροποιούνται και για τον λόγο αυτό αρχίζει να απειλείται από τον Δήμο Αλίμου, τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου που οι αυξήσεις των αξιών τρέχουν με 29%, 28% και 14% αντίστοιχα. Η εικοσάδα συμπληρώνεται κυρίως με περιοχές των Βορείων Προαστίων, των Νοτίων Προαστίων που βρίσκονται κοντά στο
κέντρο της Αθήνας και τον Δήμο Αθηναίων.
Όσον αφορά στις φθηνότερες περιοχές, οι εικοσάδα αποτελείται, όπως αναμενόταν, από Δήμους της Δυτικής Αττικής και Αθήνας, τα Προάστια του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής. Στις 14 από τις παραπάνω περιοχές παρατηρείται αύξηση με διψήφιο ποσοστό, ενώ στις 11 η αύξηση ξεπερνά το 25%.

Λευκός χρυσός η φέτα! Αυξήθηκαν 700% οι εξαγωγές

Ως «λευκό χρυσό» παρομοίασε τη φέτα για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις αυξημένες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν την αγορά τους για να υποδεχτούν τη «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών.
«Περίπου το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές» ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Παύλος Σατολιάς. «Στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023. Μιλάμε για ένα δυναμικό προϊόν που
συνεχώς αναπτύσσεται, δίνοντας προοπτική και στον παραγωγό αλλά και στη μεταποίηση στη χώρα μας. Είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Σατολιάς και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η φέτα έκανε εξαγωγές 142 εκ. ευρώ και το 2023 θα κάνει σχεδόν 1 δισ. μιλάμε για αύξηση περίπου 700% και για αυτό πρέπει να το προστατεύομε από νοθείες, από παραπλανήσεις. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα, η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική. Ο δρόμος είναι ένας. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη χώρα μας. Οι εισαγωγές που δεν ήρθαν με τις προοπτικές και με το υγειονομικό πρωτόκολλο που άλλες σοβαρές χώρες το κάνουν».
Ο πρόεδρος του ΕΘΕΑΣ έκανε λόγο και για τις άλλες φέτες υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ίδιας ποιότητας, υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ» είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των παραπλανητικών ονομασιών, που βαφτίζουν φέτα, κίτρινα τυριά ή τυριά δίχως την αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό».

Ψηφιακό Πελατολόγιο κατά της φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ένα ακόμη εργαλείο, μέσω του οποίου θα παρακολουθεί ψηφιακή το πελατολόγιο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το «Ψηφιακό Πελατολόγιο» που θα αποτελεί τον Big Brother των ελεγκτικών αρχών και «συνδέεται» με τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο που θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Έτσι θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία myData.

Υποχρεωτικά θα τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο από φθινόπωρο οι ακόλουθοι κλάδοι :Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε οχήματα: συνεργεία, ηλεκτρολογεία, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, πώληση ανταλλακτικών, χώροι στάθμευσης, πλυντήρια, ενοικίαση οχημάτων, πώληση καινούριων/μεταχειρισμένων οχημάτων. Επιχειρήσεις εκδηλώσεων: χώροι δεξιώσεων, catering, διοργάνωση εκδηλώσεων (γάμοι,
βαφτίσεις), ταξίδια, ψυχαγωγία, διακόσμηση.

Ρεπορτάζ εφημερίδα Μακελειό 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. σκεφτειτε εναν μικρομεσαιο. για να αγορασει ενα αυτοκινητο της προκοπης πρεπει να κανει το σκ@το του παξιμαδι 3-5 ετη και αλλα 15-20 για αγορα κατοικιας και ολα αυτα για να εχει το προνομιο να τον φορολογει ανηλεως το κρατος. αυτο ειναι ο ορισμος του καραμ@λ@κ@

  2. ΟΚ για να… μειωθει ο ΕΝΦΙΑ! Καραφουσκα για εσοδα! Αντε και στα 8 ριχτερ να σκασει!

  3. Μια χαρα ειναι οι τιμες των σπιτιων…Όποιος δουλεύει σκληρα,ρισκάρει,έχει ισχυρη θεληση μπορεί να έχει όσα θέλει…οι υπόλοιποι φτωχοι τεμπεληδες στο νοίκι…έτσι είναι το σωστο

Comments are closed.