ΨΕΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: «ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ» – Η ΑΛΗΘΕΙΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΦΩΤΙΑ, ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

    Κοινοποίηση:
    219690-rising1

    Mε νέα εκτόξευση στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας φεύγει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η χώρα μας για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για όλο το μήνα.

    Ειδικότερα, σήμερα η τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος εκτινάσσεται στα 194,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας νέο άλμα, ενώ πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή που καταγράφεται τον τελευταίο έναν χρόνο. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα το σχετικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 107,5%.

    Σε επίπεδο ημέρας η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε με τις υψηλότερες τιμές, μετά τις Κροατία (με 201,92 ευρώ/μεγαβατώρα) και Βουλγαρία-Ρουμανία (με 196,12 ευρώ/μεγαβατώρα).

    Αν και μένουν μόλις δύο ημέρες για να «κλείσει» ο μήνας, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα (1-29/8) η ελληνική χονδρεμπορική αγορά σκαρφάλωσε και πάλι στην πρώτη θέση με μέση τιμή για τον Αύγουστο στα 129,90 ευρώ/μεγαβατώρα, την υψηλότερη στην Ε.Ε., ξεπερνώντας ακόμα και την «παραδοσιακά» ακριβότερη Ιταλία (με μέση τιμή μήνα στα 128,32 ευρώ).

    Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περσινό Αύγουστο, ενώ ακόμα η ενεργειακή κρίση, ελέω αερίου, δεν είχε ξεπεραστεί και βρίσκονταν σε ισχύ τόσο ο μηχανισμός επιστροφής μέρους των υπερκερδών στη χονδρεμπορική όσο και οι επιδοτήσεις στην λιανική, η μέση χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 109,33 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή φέτος είναι υψηλότερη κατά 18,8%.

    Επιπλέον, και σήμερα καταγράφεται μια ακόμη ακραία μέγιστη τιμή ημέρας στα 756,50 ευρώ/μεγαβατώρα στις 8 το βράδυ, όταν κυρίως φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

    Τιμολόγια – φωτιά
    Δεδομένου ότι τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια επηρεάζονται από τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του αμέσως προηγούμενου μήνα, οι αυξημένες τιμές για τα νοικοκυριά και το Σεπτέμβριο είναι αναπόφευκτες, καθώς οι ανατιμήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταφέρονται στην λιανική.

    Με μια πρόχειρη εκτίμηση οι τελικές τιμές (χωρίς επιδοτήσεις) θα βρεθούν κοντά στα 16-17 λεπτά/κιλοβατώρα. Από πλευράς ΥΠΕΝ φαίνεται πως τηρείται στάση αναμονής για το ύψος των τιμολογίων (“πράσινο” και “κίτρινο”) που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σε λίγα 24ωρα, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια μικρή επιδότηση, όπως αυτή του Αυγούστου (1,6 λεπτά/κιλοβατώρα) για τιμές άνω των 14 λεπτών/κιλοβατώρα (στα “κίτρινα” μεικτά τιμολόγια) και κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

    Θυμίζουμε ότι η προσωρινή αυτή επιδότηση αυτή βασίζεται στα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, που παραπέμπει σε παραδοχή υπερκερδών στη χονδρεμπορική.

    Πάντως ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για οικιακά τιμολόγια που θα διατηρηθούν στα επίπεδα του Αυγούστου, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, αφού τεράστιες ανατιμήσεις έχουν ήδη περάσει από τον Ιούνιο (έφτασαν έως και +70%). Στη δε περίπτωση των καθετοποιημένων παικτών (παραγωγοί και προμηθευτές) οι… αποδόσεις στη χονδρεμπορική μάλλον έχουν ήδη στηρίξει τις όποιες εμπορικές αποφάσεις.

    Θυμίζουμε τέλος ότι οι όποιες επιδοτήσεις -τουλάχιστον του Αυγούστου- δεν αφορούν μικρομεσαίους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που βρίσκονται στο έλεος των ελεύθερων αγορών.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    10 Σχόλια

    1. Πρώτα τους ψηφίζουν καλά καλά και μετά σκουζουν… Κλασικοί τουρκοραγιαδες ελληνεζοι.
      Να σας φάνε οι Αλβανοί και οι πακιδες αυτό σας αξιζει

    2. Ολα αυτά τα τραβάει ο Ελληνας φορολογούμενους πολίτης.Ας όψονται το 41% των δημοσίων υπάλλήλων και οι οικογένειές τους διοριζόμενοι απο το παράθυρο…..Καθάρματα του κερατα που σας εκανε,κηφήνες του Δημοσίου….

    3. ειναι που στελνουν τις ξεκωλιαρες κορες τους να πηδιουνται για δεκα ευρω και μετα κανουν μηνυσεις για “βιασμους”. Γαμημενοι τσιπροκουληδες 35 ο/ο πανω ειναι τα ειδη των σουπερ μαρκετ. Αλλα καλα τους κανετε, να πανε ακομα 200 ο/ο πανω, αυτα αξιζουν,τετοια παλιοτομαρα που ειναι, να ψηφιζουν το σκυλολοι του Κωλοχανειου σας. Σιχαθηκα πια!

    4. Καλά, μαζί με την ακρίβεια ας ετοιμάζεται μια μερίδα συνταξιούχων/μισθωτών να δει και μείωση εισοδήματος, αφού αλλάζουν την φορολογική κλίμακα και κάποιοι θα βρεθούν από το 28% στο 36% φορολογικού συντελεστή. Όσοι όμως θα παίρνουν μισθούς και συντάξεις από 40.000-45.000+ το χρόνο, θα δουν…μείωση αφού από 44% θα πέσουν στο 36%. (πολιτικοί, δικαστές κλπ επαγγέλματα που φθάνουν αυτές τις απολαβές)

    Leave a Response