Δεν είναι σίγουρο για Δευτέρα λέει ο Nowotny
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ewald Nowotny πάντως εκτιμά πωςδεν έχει καθοριστεί ακόμη εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα, καθώς “απομένουν κάποια πράγματα να εξεταστούν”.
“Δεν έχει κλείσει ακόμα, απομένουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξεταστούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
Ο ίδιος εξήγησε πως θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες έως ότου ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος διερευνούν όλες τις τεχνικές δυνατότητςες έτσι ώστε οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ δεν θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες τη Δευτέρα, αλλά μόνο όσα καταστήματα είναι ανοιχτά και σήμερα για να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτα και να εκτελούνται περιορισμένες λειτουργίες, όπως η έκδοση καρτών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός όγκος τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία όλα τα καταστήματα με βάση όλα τα επιτρεπόμενα όρια και πράξεις. Έτσι η Τράπεζα της Ελλάδας συνεργάζεται από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών για να επεξεργαστούν όλα τα ζητήματα προκειμένου τα τραπεζικά καταστήματα να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.
Όπως λέγεται, εφόσον αντιμετωπιστούν αυτά τα τεχνικά προβλήματα, το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν όλες οι τράπεζες είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΣΗ
Η φράση συνεχίζω έως την συμφωνία του Τσίπρα εννοεί έως την τελική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και μετά θα παραιτηθεί.
Το σοκ που προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό η απώλεια 39 βουλευτών και το γεγονός οι αμφισβητούνται ευθέως οι επιλογές Τσίπρα του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από 39 βουλευτές του κόμματος του, δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 110 βουλευτές καθώς 39 βουλευτές ουσιαστικά καταψήφισαν το μνημόνιο μέσω του ΟΧΙ ή του παρών.
Ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας ότι η ομάδα των αμφισβητιών έχει ξεκάθαρη θέση…προκαλώντας ρήγμα στο κόμμα και φοβούμενος βαριές απώλειες 45 έως και 50 βουλευτών στην ψηφοφορία για το Ταμείο των 50 δισεκ. και την οδηγία για το resolution BRRD, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα «συνεχίζω έως την συμφωνία».
Προφανώς η φράση αυτή συνεχίζω έως την συμφωνία εννοώντας την τελική συμφωνία του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι μετά θα παραιτηθεί.
Με την ανεπίσημη αυτή δήλωση, προήλθε από non paper του Μαξίμου, ο Τσίπρας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εσωκομματική του αντιπολίτευση να μην τον αμφισβητήσουν στα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση γιατί μετά την τελική συμφωνία θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Τι σημαίνει όμως δρομολογήσει εξελίξεις;
Εκλογές ή κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού.
Η λύση των εκλογών θα επέτρεπε στον Τσίπρα μέσω λίστας να απομακρύνει από το κόμμα τους αντιφρονούντες, ωστόσο οι εκλογές αποκηρύσσονται από την ΝΔ και τα άλλα κόμματα της βουλής ενώ είναι βέβαιο ότι και η ΕΕ δεν θέλει νέες εκλογές στην Ελλάδα για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού θα ήταν λύση αλλά θα απαιτούσε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής π.χ. Γιώργος Προβόπουλος, υπερκομματική στήριξη και το κυριότερο χρόνο ώστε αυτή η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο.
Με εκλογές ο Τσίπρας θα ξανακέρδιζε αλλά με ποσοστά προφανώς μικρότερα αυτών που πέτυχε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα όμως θα έμπαινε σε περιπέτειες.
Με κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού ο Τσίπρας μπορεί να έχανε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά θα έδινε την δυνατότητα σε μια υπερκομματική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία.
Είναι 100% δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρ΄ ότι έχει λαϊκή απήχηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία – μνημόνιο.
Με μαθηματική ακρίβεια είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές εξέλιξη που τυπικά θα την οδηγούσε και σε πτώση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρραγεί, 32+6+1 βουλευτές (32 είπαν όχι στο μνημόνιο, 6 δήλωσαν παρών και μια βουλευτής απουσίαζε) και είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν οι αμφισβητίες βουλευτές, οδηγώντας σε πτώση την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα δρομολογούσε πολιτικές εξελίξεις σε μια περίοδο που απαιτείται πολιτική σταθερότητα.
Ωστόσο δεν μπορεί μια κυβέρνηση να στηρίζεται στην ψήφο ανοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση αυτή είναι θνησιγενής.
O Τσίπρας βλέποντας το πολιτικό αδιέξοδο, ζητάει ανοχή από τους αμφισβητίες έως τον Σεπτέμβριο που θα υπογραφεί η συμφωνία και εν συνεχεία θα δρομολογήσει εξελίξεις….
πηγές: capital-bankingnews, πληροφορίες ΜΑΚΕΛΕΙΟ