Μακροχρόνια η αντιπαράθεση μας με τη γειτονική Τουρκία με αρκετές πτυχές και μεμονωμένα επεισόδια να παραμένουν σχετικά άγνωστα. Όλα όμως τα επεισόδια πρέπει να τυγχάνουν αντίστοιχης αξιολόγησης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα και κυρίως να λαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες.
Ορισμένα δε εξ αυτών προσφέρονται και για την ευρύτερη άντληση συμπερασμάτων και ανύψωση του ηθικού του ελληνικού λαού καθώς αποδεικνύουν ότι το έμψυχο υλικό των ενόπλων δυνάμεων, μόνιμοι και κληρωτοί, εξακολουθούν να διατηρούν τις πολεμικές αρετές των προγόνων μας. Θα αναφερθώ στο μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου.
Στο σημείο της εμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 11.00, μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι με μια διμελή τουρκική.
Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης. Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου.
Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο. Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων.
Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του. Στις 15.00 Τουρκική ενισχυμένη διμοιρία, περίπου 50 ανδρών, διέβη με σχεδίες τον Έβρο και σε σχηματισμό μάχης κινήθηκε, εντός του τουρκικού εδάφους, προς το σημείο της σύγκρουσης.
Για επιτήρηση του σημείου είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένα Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες που έλαβαν θέσεις μάχης όταν αντελήφθησαν την προσέγγιση των Τούρκων. Η υπόλοιπη ελληνική δύναμη, 20 περίπου ανδρών, ήταν αναπτυγμένη σε απόσταση 200 μέτρων επί του αναχώματος που περνούσε και ο παραποτάμιος δρόμος. Πλησιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο, αποξηραμένη κοίτη, οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά πυρά εναντίον των 4 Ελλήνων που από καλυμμένες θέσεις ανταπέδωσαν. Η σφοδρή ανταλλαγή διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο ανάχωμα για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη η οποία αδυνατούσε να επέμβει από τον φόβο της προσβολής των προωθημένων δικών μας ανδρών.
Ταυτόχρονα όμως υποχώρησαν και οι τουρκικές δυνάμεις έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες. Σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία στην ανταλλαγή πυροβολισμών φονεύθηκαν ένας ανθυπολοχαγός και τέσσερις στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν πάνω από δέκα συνάδελφοι τους. Από αμφότερες τις πλευρές υπήρξε κινητοποίηση των δυνάμεων που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής και τμήματα τους προωθήθηκαν προς το ποτάμι. Η επικοινωνία όμως που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Η σφοδρή δε χιονόπτωση των επομένων ημερών κατέστησε προβληματική κάθε κίνηση διαλύοντας κάθε σκέψη αντίδρασης. Στη δεκάλεπτη σφοδρή σύγκρουση που έλαβε χώρα, οι τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί ψύχραιμα και επιδέξια αντιμετώπισαν την πολυάριθμη και καλά εξοπλισμένη τουρκική διμοιρία και υποχώρησαν συντεταγμένα μόνο όταν η έλλειψη πυρομαχικών άρχισε να γίνεται εμφανής έχοντας επιφέρει σημαντικότατες απώλειες στους αντιπάλους της. Εξίσου αποτελεσματική και τουλάχιστον ταχύτερη από την τουρκική, αποδείχτηκε η ελληνική αντίδραση στην κινητοποίηση των δυνάμεων στην έκτακτη εκείνη περίπτωση.
Φυσικά, κάθε επεισόδιο αποδεικνύει και δυσλειτουργίες και αδύνατα σημεία για τα οποία και πρέπει να ληφθούν μέριμνα αποκατάστασης. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες στρατιώτες της περιόδου εκείνης υπηρετούσαν πάνω από τη διπλάσια σημερινή ανεπαρκή θητεία των 9 μηνών, ως εκ τούτου είχαν τον χρόνο να εκπαιδευθούν καλύτερα σε θέματα τακτικής και χειρισμού του οπλισμού. Προφανής όμως και ο ελληνικός εφησυχασμός των μελών της περιπόλου μας στα πλαίσια μιας γενικότερης καλόπιστης έως και χαλαρής ατομικής αντιμετώπισης των Τούρκων με τραγικό επακόλουθο το θάνατο του Καραγώγου.
Η κατάληξη του επεισοδίου επέφερε κλονισμό στο ηθικό των παραμεθόριων τουρκικών μονάδων που αναγκάστηκαν να προωθήσουν επί δίμηνο τμήματα ειδικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή. Για ανεξήγητους λόγους, το επεισόδιο αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό στην έκταση της σύγκρουσης που έλαβε χώρα και περιορίστηκε στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του άτυχου Ζήση Καραγώγου. Σήμερα, το γειτονικό φυλάκιο του Πέπλου, φέρει σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα το όνομα του: Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου.
Ο Ζήσης αποτελεί έναν από τα δεκάδες θύματα του ακήρυκτου, χαμηλής έντασης, πολέμου που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών. Στους νεκρούς αυτούς, πλέον των γνωστών από τραγικά γεγονότα, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους τους άγνωστους πεσόντες σε πλήθος ατυχημάτων και ασκήσεων.
Όλα αυτά τα χαμένα παιδιά μας είναι ο φόρος αίματος που ο ελληνικός λαός πληρώνει καθημερινά για την κατοχύρωση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδος. Είναι όμως ένας φόρος, που όπως και αρκετοί άλλοι, δυστυχώς εντελώς άνισα κατανέμεται μονομερώς μόνο στα μη προνομιούχα μέρη της ελληνικής κοινωνίας….
Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ….
mixanitouxronou.gr
ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΕΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΚΑΛΑ ΕΚΠΕΔΕΥΜΕΝΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΠΑΝΤΑ…ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΙΑΖΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ…ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΤΕ,ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ….ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ …ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ? ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΕΛΛΗΝΑ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ…Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ…Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη
που με βία μετρά τη γη.
Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Τσιπρα που υπηρετισες ρε μαλακά θα μας πεις?….Καμένε που υπηρετισες ρε μαλακά…θα μας πεις?…λόχος γιοταδων…το Μουστακουλι το μικρο το ξέρεις?που παρκαρε το αμάξι ρε μαλακά ξέρεις?
βρωμερες αριστεραντζες κοτες φτου σας παλιό κοπρόσκυλα που μόνο η καρέκλα σας νιάζει
Ο ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΝ ΚΡΥΒΕΙ. ΗΤΑΝ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ .ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΗΣΗ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Που είναι οι παλιές εποχές….που είναι ο στρατηγαρας που έμπαινε μόνος του στην τουρκική πλευρά και έπαιρνε τα κομμένα αυτιά τους για ενθύμιο!!! Τώρα είμαι 55 όταν υπηρετούσα στα ουκ στο λιμενικό ήμασταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων!!!τωρα δυστηχως χαρτογιακάδες στρατηγοί !!!για να ανεβάσετε το ηθικό ρε του στρατού παλιό πούστηδες να απαγαγεται ολόκληρη τουρκική ακταιωρό!!!οι δικοί διοικητές θα ζητούσαν άμεσα αντίποινα άμεση εκδίκηση!!!
Αλλά όλοι αυτοί οι παλιοί αξιωματικοί των καταδρομών αυτοί οι Ελληναράδες αποστρατεύτηκαν το πολύ με τον βαθμό του ταξίαρχου!!!ηταν βλέπεις επικυνδινοι για το σύστημα των κουραμπιεδων!!!
Βράζει το ΑΙΜΑ μου υπηρέτησα 30 χρόνια τις καταδρομες και στα βατράχια και θέλω να ρουφήξω τουρκικό ΑΙΜΑ!!!!
Γαμω την πουτσνα μου δεν αντέχω αυτήν την ντροπή !!!!
Σιγά ρε καραμητρο κατούρα. Και λίγο μη πάθεις καμιά ουρολοιμωξη
Πουτανας γιε πιθηκι
Μητσαρα γαμησε τον αυτός ειναι τουρκομογγπλος απο τέτοιους εχει γεμησει η κοινωνία κ πάμε κατά διαόλου.βλεπω τα παιδιά που τα σέρνουν οι βρωμιαριδες κ τρελενομαι ρε φιλε δεν τον αντέχω πως να το κανουμαι
Στεφανε κανε μια εκπομπη αποκλειστικα για αυτην την υποθεση.
Δωσε μια τονωτικη ενεση εθνικης υπερηφανιας στον απλο πολιτη και στον Ελληνα στρατιωτικο.
Ζητω η Ελλας!
Ο ζήσης ήταν παιδικός φίλος μαζί δημοτικό μαζί γυμνάσιο μαζί γκομενοδουλειες της εφηβείας!!!ειμασταν από τις Συκιές Θεσσαλονίκης….έκανα δυο χρόνια να ξεπεράσω τον θάνατο του κ ακόμη τον σκέφτομαι!!!αιωνια του η μνήμη!!!
Υγ
Κάποιος κακόβουλος σχολιαστής που μίλησε για διακίνηση ναρκωτικών κτλ είναι ένας ψεύτης ένα σιχαμερό σκουλικι!!!καμια σχέση ο ζησης με όλα αυτά κ το λέω εγώ που μεγαλώσαμε στην ίδια οικοδομή!!!απλως ανταλασανε τσιγάρα και υπήρχε μια οικειότητα με τις τουρκικές περιπόλους!!
Αυτά για την αλήθεια για τον φίλο κ αδελφό ζηςη…..