Γιος γνωστού αγγειοχειρουργού από την Αθήνα ήταν ο 32χρονος που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Ο 32χρονος νέος, Απόλλωνας Ψαρουδάκης, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Λουξεμβούργου, σπούδασε μηχανικός επίγειων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στην Αγγλία και είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με παρέα φίλων του για τις γιορτές.
Οι έξι φίλοι αποφάσισαν να επισκεφτούν τα Γρεβενά και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, προκειμένου να κάνουν σκι και snowboard.
Ωστόσο, το χιονοδρομικό κέντρο, λόγω συντήρησης και κακοκαιρίας σήμερα θα παρέμενε κλειστό και έτσι η παρέα του 32χρονου αποφάσισε να ανέβει σε μια κορυφή του βουνού της Βασιλίτσας προκειμένου να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ.
Η μοιραία χιονοστιβάδα
Δεν περίμεναν όμως ότι θα τους προλάβαιναν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν οι φίλοι, ανάμεσά τους και δύο κορίτσια, ανέβηκαν σε μια κορυφή του βουνού. Λίγο πριν φτάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκολλήθηκε ένα κομμάτι πάγου και δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα που στο πέρασμα της παρέσυρε δύο από τους έξι φίλους της παρέας.
Η δύναμη της χιονοστιβάδας ήταν τέτοια που «πέταξε» τους δύο φίλους ενώ τον Απόλληνα τον χτύπησε πάνω σε έναν κορμό δέντρου με αποτέλεσμα ο 32χρονος να καταπλακωθεί από το χιόνι και να χάσει τις αισθήσεις του.
Οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, αντιλαμβανόμενοι την χιονοστιβάδα, ανέβηκαν να δουν εάν όλα είναι καλά στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού ενημερώθηκαν από τα μέλη της παρέας για τη χιονοστιβάδα και για το γεγονός ότι ο Απόλλωνας είχε καταπλακωθεί από τη χιονοστιβάδα.
Έκπληκτοι είδαν την παρέα των νεαρών να βρίσκεται εντός της χιονοστιβάδας με έναν σοβαρά τραυματισμένο ανάμεσά τους.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και οδήγησαν τον νεαρό άντρα χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Γρεβενών όπου έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή.
Ο άτυχος 32χρονος είναι γιος του γνωστού αγγειοχειρουργού της Αθήνας, Αντώνη Ψαρουδάκη.
Ο άτυχος Απόλλωνας Ψαρουδάκης
Πρόεδρος χιονοδρομικού: Το ατύχημα έγινε εκτός των πιστών
«Το χιονοδρομικό είναι κλειστό, είναι εκτός λειτουργίας, είναι στο στάδιο της προετοιμασίας και μια παρέα ανεβαίνοντας με τα πόδια, τους συνέβη αυτό το ατύχημα. Το συμβάν έγινε εκτός των χιονοδρομικών πιστών» είπε ο Θωμάς Καραγιάννης, πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας.
ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕ ΛΟΥΞΥΜΒΟΥΡΓΙΟ,ΕΛΛΗΝΑ ΛΕΕΙ….ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Κ ΤΗ ΤΙΜΗ!ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!….ΕΛΕΟΣ.ΑΣ ΕΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΑ ΡΕ ΤΡΕΝΤΥ ΤΥΠΕ. ΑΛΗΘΕΙΑ…ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΟΠΩΣ Κ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ….ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ/….ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΥΝ…..ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΕΣ…ΑΓΓ΄ΛΙΕΣ…ΑΥΣΤΡΑ..ΚΤΛΠ. Α,ΡΕ ΡΑΓΙΑΑΑ. YOLO!
Νεφελιμ εισαι ρε οργιο;
τι σε χαλασε μας λες κ εμας τους απονουσ δλδ……? από περιεργεια δλδ….α εχεισ κατια να αρθρωσεις δλδ…….
Ελίμεια
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελιμία
Περιοχή της αρχαίας Ελλάδας
Polyfytos lake.jpg
Τοπίο της Ελιμίας. Τεχνητή λίμνη Αλιάκμονα.
Τοποθεσία: Μακεδονία
Μεγαλύτερη πόλη: Αιάνη
Διάλεκτος: Μακεδονική γλώσσα
αργότερα Ελληνιστική Κοινή
Περίοδος ακμής: 4ος-2ος αιώνας π.Χ.
ExpansionOfMacedon.jpg
H σταδιακή επέκταση του Μακεδονικού βασιλείου
Χάρτης του Μακεδονικού Βασιλείου
Η Ελίμεια ή Ελιμιώτις ή Ελιμία ήταν αρχαία χώρα της Άνω Μακεδονίας, που όφειλε το όνομά της στους κατοίκους της, τους λεγόμενους Ελιμιώτες (ή Αιάνες). Εκτεινόταν στο λεκανοπέδιο του μέσου ρου του Αλιάκμονα μέχρι τα Καμβούνια και το Τιτάριο όρος, δηλαδή στο γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα ο νομός Γρεβενών και ο Δήμος Βοϊου. Συνόρευε νότια και νοτιοδυτικά με τη Θεσσαλία (περιοχές Περραιβίας και Τυμφαίας), ανατολικά με την Πιερία, βόρεια και βορειοδυτικά με την Εορδαία και την Ορεστίδα αντίστοιχα, και δυτικά με την Ηπειρωτική Παραυαία, όπως μαρτυρεί η τοπογραφική διάταξη των αρχαίων φρουρίων και ακροπόλεων. [1]
Η Ελίμεια αποτελούσε αυτόνομο βασίλειο από μια τοπική αριστοκρατία, μέχρι την ένωση του με το Μακεδονικό Βασίλειο, ως ημιαυτόνομη επαρχία επί Αλεξάνδρου Α’,[2] μια μορφή επικυριαρχίας όπως η Ορεστίδα και η Λυγκηστίδα. Αργότερα προσαρτήθηκε οριστικά στο Μακεδονικό βασίλειο το 355 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’, αποτελώντας μια από τις δυτικές επαρχίες του.[3][4] Ο Φίλιππος Β’ είχε ως δεύτερη σύζυγο, την κόρη του Δέρδα του Γ’, την Φίλα, (δηλαδή: Αγαπημένη) και κατοικούσε στα βασιλικά ανάκτορα του Φιλίππου.
Στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία κατά των Περσών, οι φάλαγγες του μακεδονικού στρατού αποτελούνταν τάξεις πεζών από ομοεθνείς Μακεδόνες. Υπήρχε έτσι η Τάξη των Ελιμιωτών που είχε περίπου 1.500 άνδρες.[5]Η συμβολή της Ελιμιώτιδας στη δημιουργία του μακεδονικού μεγαλείου και της κοσμοκρατορίας ήταν μεγάλη. Οι Ελιμιώτες γενναίοι και λιτοδίαιτοι ανέπτυξαν αξιόλογη δράση. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκστρατείας του Μ. Αλέξανδρου η επαρχία της Ελίμειας, είχε καταστεί ως το σημαντικότερο κέντρον όπου εστρατολογούνταν οι επίλεκτες μονάδες του στρατού, οι καλύτεροι πεζεταίροι και ιππείς. Μία από τις έξι ( 6 ) τάξεις του μακεδονικού στρατού, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν και η τάξη των Ελιμιωτών ή η Ελιμιωτική Τάξις ! Ο στρατηγός Κοίνος ήταν Ελιμιώτης, γιος του Πολεμοκράτη, πού επικεφαλής της ελιμιωτικής τάξης, εδόξασε σ’ όλες τις μάχες της Ασίας το μακεδονικόν όνομα, της Αιανής και της Ελιμιώτιδας, όπως και ο αδελφός του ο Κλέανδρος, ο διοικητής των ” Αρχαίων Ξένων “, στην μάχη των Γαυγαμήλων και σ’ όλην την ασιατικήν εκστρατεία. Ελιμιώτες ήταν ο θησαυροφύλακας Άρπαλος και ο Κάλας, ο διοικητής της Φρυγίας, καθώς και οι γιοι του Μαχάτα, Φίλιππος ο σατράπης της περιοχής του Ινδού και ο Ταύρων στην ασιατική εκστρατεία. Ο Ελιμιώτης Πολεμοκράτης, ο πατέρας του Κοίνου και του Κλέανδρου, μαζί με τους απογόνους του, επήραν μεγάλες εκτάσεις γης εις την Χαλκιδικήν και σ’ άλλα μέρη! [18]
Από τα 500 περίπου συνολικά ανθρωπωνύμια (ελληνικά, ρωμαϊκά κ.ά. : θεοφόρα, μυθολογικά, ιστορικά κλπ.) που απαντούν σε επιγραφές της Δυτικής Μακεδονίας το υψηλότερο ποσοστό (42%) απαντά στην αρχαία Ελιμιώτιδα. [6] Επίσης, στην ίδια φυλετική περιοχή μαρτυρούνται, από επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα (ανάγλυφα κλπ.), οι περισσότερες λατρευόμενες θεότητες και τόποι λατρείας (20 θεότητες και 22 τόποι λατρείας) από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τις λατρείες του Δία και της Ήρας, του Ασκληπιού, του Ποσειδώνα, του Ερμή, του Πλούτωνα, του Διόνυσου, του Ηρακλή, της Άρτεμης, της Αφροδίτης και της Αμφιτρίτης. [7] Τέλος, η Ελιμιώτιδα αποτελούσε, στα ρωμαϊκά (αυτοκρατορικά) χρόνια, το σπουδαιότερο μεταλλευτικό κέντρο (χαλκού και σιδήρου) της Δυτικής Μακεδονίας, όπως μαρτυρούν πολυάριθμα ίχνη (καμινεύματα) μεταλλευτικών εργασιών στους ανατολικούς πρόποδες της Πίνδου και συγκεκριμένα στο σημερινό νομό Γρεβενών (σημ. χωριά Ανάβρυτα, Σαμαρίνα, Αβδέλλα, Μοναχίτι). [8]
Πρωτεύουσα της Ελιμίας χώρας ήταν η Αιάνη (ή Αίανα). Βρίσκεται τοποθετημένη σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ από τη σημερινή Αιανή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, αγάλματα, βασιλικούς τάφους και δημόσια κτήρια.
Άλλη σημαντική πόλη ήταν η Ελίμεια[9] και κατά Αρριανόν Ελύμα[10] Την αναφέρει τόσο ο Θουκυδίδης[11] όσο και ο Στράβων.[12] Άλλες πόλεις ήταν: ιι Φυλακές, η Εράτυρα[13], η Οβλοστένων πολιτεία [14][15] κ.ά.