ΓΕΛΟΙΕ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ: 15.000 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ “ΠΑΣΤΩΘΗΚΑΝ” ΣΕ ΦΕΡΕΤΡΑ, ΚΑΣΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΙ ΟΧΙ Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΕΙ; Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Ή Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ;

    Κοινοποίηση:
    saggarios6

    Παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Σαγγάριο απάντησε με προκλητικότατο τρόπο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας λέγοντας ότι «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να παστωθούν στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

     

    Ο αλητήριος Ερντογάν, ομιλεί δυστυχώς χωρίς αντίλογο. Κάποιος οφείλει να του υπενθυμίσει τι έγινε αλλά και τι δεν έγινε στον Σαγγάριο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Άγκυρα. Κάποιος οφείλει να του πει ότι εαν η Ελλάδα τότε με τους 120.000 στρατιώτες, είχε επιτελική εκπροσώπηση στο μέτωπο αλλά και ισχυρή κυβέρνηση στην Αθήνα, όπως και συμμαχική υποστήριξη, σήμερα η Άγκυρα δεν θα ήταν απλώς ελληνική αλλά αποικία του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους για να βόσκουν οι Τούρκοι δούλοι απόγονοι τους τρώγοντας σκυλοτροφές. Κι αυτό δεν είναι μια εθνικιστική έξαρση αλλά μια ιστορική πραγματικότητα που δεν υλοποιήθηκε γιατί η Ελλάδα, κρεμάστηκε από τις Ξένες Δυνάμεις και από την κακή τότε κυβερνητική χρονική επιλογή.

    eski-sexir

    H MAXH ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΣΑΓΓΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    H μετριότητα της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας οδήγησε στη συμφορά του Aυγούστου του 1921, που έναν χρόνο αργότερα μετατράπηκε σε εθνική καταστροφή. O Eλληνας στρατιώτης, αήττητος στο πεδίο της μάχης, εξαργύρωσε με το αίμα του, τη διστακτικότητα της ανώτατης διοίκησης και την ανικανότητά της να εκτιμήσει σωστά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των κεμαλικών δυνάμεων, που αναπτερωμένες πλέον από τη νίκη, έθεταν στο στόχαστρο ολόκληρο τον ελληνισμό της Mικράς Aσίας.

    Ο Ελληνικός Στρατός ξεκίνησε την προς ανατολάς προέλασή του το πρωί της 1ης Αυγούστου από τις βάσεις του στο Εσκί Σεχίρ διαμέσου έρημων και άνυδρων εκτάσεων μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, χωρίς οι τουρκικές δυνάμεις να τον παρενοχλήσουν ιδιαίτερα. Η πορεία, όμως, ήταν κοπιωδέστατη και ταλαιπώρησε αφάνταστα τα προελαύνοντα τμήματα, αφού πραγματοποιήθηκε μέσα σε αφόρητο καύσωνα και με ελλιπέστατη επιμελητεία. Ειδικά το Β΄ Σώμα Στρατού αναγκάστηκε να πεζοπορήσει 300 χιλιόμετρα μέσα στην Αλμυρά έρημο. Στις 21 Αυγούστου οι ελληνικές δυνάμεις έφθασαν στον Σαγγάριο, τον διάβηκαν με γέφυρες εκστρατείας χωρίς σημαντική παρενόχληση από τους Τούρκους και στράφηκαν βορειοανατολικά προς τις κύριες θέσεις άμυνας του τουρκικού στρατού. Στις 23 Αυγούστου το Α’ και Γ’ Σώματα Στρατού εξαπέλυσαν επίθεση με σκοπό την διάσπαση της γραμμής Ινλάρ Κατραντζή – Ιλιτζά. Εν τω μεταξύ το Β’ Σώμα Στρατού εκτελούσε κυκλωτικό ελιγμό από το αριστερό πλευρό της τουρκικής αμυντικής γραμμής που καταλάμβανε το όρος Καλέ Γκρότο.

    Από τις 24 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σκληρές συγκρούσεις σε όλη την έκταση του μετώπου. Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να διασπάσουν τις δύο τουρκικές αμυντικές γραμμές και να καταλάβουν την γραμμή Καρά Νταγ – Τσαλ Νταγ – Αρντίζ Νταγ – Καλέ Γκρότο. Απέμενε η τρίτη και τελευταία αμυντική γραμμή των Τούρκων, που κάλυπτε την Άγκυρα, έδρα των κεμαλιστών.

    Battle_of_Sakarya_1921

    Στην κορυφή του λόφου Ντουατεπέ (στο Πολατλί). Μουσταφά Φεβζί (Τσακμάκ), Κιοπρουλή Καζίμ (Οζάλπ), Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), Ισμέτ (Ινονού) και Χαϊρουλάν (Φισέκ). Αυτοί είναι οι γενναίοι απόγονοι σου, Ερντογαν.

    Όμως, οι επιτυχίες αυτές των Ελλήνων κατακτήθηκαν με τεράστιες θυσίες σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε εφόδια. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως η πλημμελής διοίκηση, η κόπωση των τμημάτων, η έλλειψη ικανών εφεδρειών να αναπληρώσουν τις μεγάλες απώλειες ανδρών, προβλήματα επισιτισμού και γενικότερα ανεφοδιασμού του στρατού, τα οποία οδήγησαν στην πτώση του ηθικού του Ελληνικού Στρατού. Από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η διακοπή της επίθεσης και η προσωρινή μετάπτωση σε άμυνα, καθώς οι προβλέψεις για συνέχιση της επίθεσης ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες.

    Πορομοίως και στην πλευρά των Τούρκων η κατάσταση ήταν κρίσιμη, με μεγάλες απώλειες ενώ είχαν διασπαστεί οι δύο αμυντικές γραμμές τους. Η τουρκική διοίκηση σκέφθηκε προς στιγμήν την απόσυρση πίσω από την Άγκυρα, αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή, γιατί θα έπεφτε στα ελληνικά χέρια η πρωτεύουσά τους Άγκυρα η κύρια βάση ανεφοδιασμού τους και ανατολικά αυτής, χωρίς σοβαρή δημογραφική βάση και χωρίς εφόδια η συνέχιση της αντίστασης τους θα ήταν ανέφικτη.

    Η διοίκηση της Ελληνικής Στρατειάς τότε, αμφιταλαντευόμενη και αδυνατώντας να αποφασίσει για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, έστειλε τηλεγράφημα στην κυβέρνηση στην Αθήνα ζητώντας από τον πρωθυπουργό Δ. Γούναρη εντολές για την περαιτέρω συνέχιση της επίθεσης. Ο Γούναρης με έκπληξη απάντησε ότι ήταν αναρμόδιος και συνέστησε να ληφθεί η απόφαση “συμφώνως προς το στρατιωτικόν συμφέρον”.

    SAGGARIOS3

    Το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της Στρατειάς Μικράς Ασίας Αναστάσιος Παπούλας και αφού ο διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού Πρίγκιπας Ανδρέας πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να μετακινήσει τις δυνάμεις του πίσω από το Α’ Σώμα Στρατού, αποφάσισε τη διακοπή των επιχειρήσεων και την υποχώρηση στις θέσεις εξόρμησης, δυτικά του Σαγγάριου. Η μεγάλη επιχείρηση έληξε άδοξα για τις ελληνικές δυνάμεις, αφού δεν πέτυχαν τους αντικειμενικούς στόχους τους που ήταν η κατάληψη της Άγκυρας και η καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

    Οι Ελληνικές δυνάμεις μπορεί να νίκησαν στο πεδίο της μάχης, αλλά από τακτικής απόψεως βγήκαν χαμένοι αφού δεν πέτυχαν την κατάληψη της Άγκυρας, ενώ παράλληλα τέθηκαν εκτός μάχης 23.000 στρατιώτες και αξιωματικοί, κενά τα οποία, ιδιαίτερα στους αξιωματικούς, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Από τακτικής απόψεως οι τουρκικές δυνάμεις υπό τη στιβαρή ηγεσία του Κεμάλ, ήταν οι νικήτριες.

    Οι απώλειες των επιχειρήσεων για τις ελληνικές δυνάμεις ανήλθαν σε 4.000 νεκρούς και 19.000 τραυματίες, ενώ για την τουρκική πλευρά οι απώλειες ανήλθαν σε νεκρούς και τραυματίες γύρω στις 15.000. Η μάχη του Σαγγάριου σήμανε το τέλος των επιθετικών επιχειρήσεων για τον Ελληνικό Στρατό στην Μικρά Ασία και την μετάπτωση του σε αμυντική κατάσταση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων έκτοτε μετατέθηκε στην πλευρά του Κεμάλ και του τουρκικού στρατού, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αντεπίθεση, η ήττα των Ελλήνων και η μικρασιατική καταστροφή ένα χρόνο αργότερα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    13 Σχόλια

    1. Φοβαμαι οτι με τους νανους παλι πολιτικους τα ιδια θα παθουμε

    2. Ο ερντο ακουει για ΕΛΛΑΔΑ και ΕΛΛΗΝΕΣ και κατι παθενει… κατι σαν εφιαλτη.. δεν μπορει να μας βγαλει απτο μυαλο του.

    3. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ
      ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
      ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΥΓΚΑΝΑ

    4. Ποιος θα απαντησει σε ενα σαλταρισμενο ψυχασθενη ?
      Αυτοι που μαχονται να καταργησουν παρελασεις να διαλυσουν την εκκλησια και να καταλυσουν ηθη και εθιμα ενος περηφανου λαου ?

      Μονο οι ψευτοκομμουνιστες με τα ακριβα αυτοκινητα τα πολυτελη σπιτια ,και τα παιδια στα ακριβα σχολεια .,.,

      Ο ΜΟΝΟΣ που μπορει ισως .,.,.,ειναι ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ !!!!!

    5. Μεγαλη μπουκιά φαε , μεγαλη κουβεντα μην λες , σε βλέπω να ταμπουρωνεσαι πισω απο τον καναπέ αν ακουσεις μπαμ στην γειτονια σου… Γιαννη..

    6. Μετά απο αυτά, επιμένετε ακόμα να πολεμήσετε για τις πολυεθνικές; σας πουλάνε πατριδα και πέφτετε σαν μπεκατσες…
      Εχουν δις εκατομμυρια μπορούν να πληρώσουν μισθοφορους , αλλα αφου προσφέρετε το αίμα σας , μαλακες ειναι να ξοδεύονται;

    7. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ “ΔΥΝΑΜΕΙΣ” ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗ…ΣΤΙΒΑΡΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ & ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΩΣ “ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ” ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΗΜΕΡΑ), ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ “ΔΥΝΑΜΕΙΣ” ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ, ΠΥΡΟΒΟΛΑ & ΟΠΛΑ!!! ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΤΑΚΤΩΝ -ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ-, ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΑ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!!! ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΜΕ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΟΜΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ, ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΟΥΛΑΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ Ή ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΤΙ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΑ), ΣΕ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΖΟΥΜΕ ΕΡΗΜΟΥΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ!!! ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!! Ε, ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ & ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ!!! ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ, ΟΣΟ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΥΡΚΙΑ & ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ!!!

      1. Κι ο εγγονός του Μίμη Μπακατόγλου απ’ την Ποταμιά Κερασούντας δεν θα είχε γίνει ο γενίτσαρος Ερντογάν, αλλα θα ήταν σίγουρα ο μπακαλόγατος του χωριού!!!

    8. Καλός Τούρκος μόνο ο νεκρός Τούρκος.τσεκουρι κ φωτιά σε όλα τα τουρκικά σκυλιά.

    9. Tώρα τα φαντάρια θα βλέπουνε survivor στα κινητά,αυτά που γίνανε στα 1922 ανήκουν στον περασμένο αιώνα.Κανείς φαντάρος στο μέτωπο,πάρτε μισθοφόρους και βάλτε τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.Οι πετρελαιάδες μπορούν να φτιάσουν academi στο πιτς φιτίλι,καλά ξεμπερδέματα με τον Αλλάχ.
      ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΑΜΠΟΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΛΣΟΝ ΖΗΤΩ Η βικυ

    10. Οι “μεγάλες” ιδέες οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές.

    11. Όπως πάντα οι “φίλοι” μας για πολλοστή φορά μας πρόδωσαν.

    12. Και για άλλη μια φορά να θυμηθούμε πώς εμείς και η Ρουμάνοι τους παλουκοναμε και αν έχει τα παπαρια εδώ είμαστε

    Comments are closed.