ΓΕΡΑΣΕ…ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑΣΕ….ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ! ΣΟΥΖΑ ΟΙ 2 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ! ΤΟΝ ΈΒΛΕΠΑΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΉΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ…! Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ: ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΛΥΣΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Κοινοποίηση:
    simitis skai

    Ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από 13 χρόνια και την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

    Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Είπε ότι φοβάται το ατύχημα και τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση.

    Εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές».

    Μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην τρέχουσα αξιολόγηση, την κυβέρνηση, τον κίνδυνο του Grexit, τα ελληνοτουρκικά, τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, τα λάθη που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και την Κεντροαριστερά.

    Για την κυβέρνηση, τη διαφθορά και τους υπουργούς που εμπλέκονταν σε εξεταστικές

    Ο Κώστας Σημίτης, «απαντά» στον Αλέξη Τσίπρα ότι «βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο». Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως για να ξεπεραστεί η διαφθορά «χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη» και ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».

    Ο κ. Σημίτης τόνισε πως «η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και κάθετι πρέπει να ερευνάται. Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται διαδικασίες για να αναδειχθεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία».  Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών. Πρόσφατα είπαμε ότι πρέπει να αγοράσουμε πιο προωθημένα αεροπλάνα, πόσο κοστίζουν, τι κάνουν. Πόσο επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να διακόψουμε ή να περιορίσουμε τις δαπάνες στη χώρα».

    Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε πως οι συνθήκες είναι κακές. «Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή. Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει», τόνισε. Πρόσθεσε πως φοβάται το ατύχημα, τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. «Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», σημείωσε.

    Η εκτίμησή του για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

    Σχετικά με τις προθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δε θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις».

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι το 2017 είναι μία μεταβατική περίοδος, επειδή γίνονται εκλογές στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις, και αναμένουν όλοι να περάσει ο χρόνος αυτός, να διαμορφωθούν στις δύο, και στις άλλες χώρες, στην Ισπανία και στην Ιταλία σταθερές κυβερνήσεις με άποψη, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα εκκρεμή θέματα, και κυρίως η διαπραγμάτευση για τη μετεξέλιξη της Ένωσης».

    Πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση και ζητούν οι πιστωτές;

    Ο Κώστας Σημίτης εξήγησε ότι η Ε.Ε. συνεννοείται με την κυβέρνηση της χώρας και η δεύτερη αποφασίζει πού πρέπει να πάρει αποφάσεις και να δώσει υποσχέσεις και να λάβει δεσμεύσεις και αυτή ευθύνεται για την πολιτική της Ελλάδος. «Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», είπε.

    Για το εάν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές

    «Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Γιατί έχει μεν την πλειοψηφία, αλλά σκέπτεται τούτο, σκέπτεται το άλλο», πρόσθεσε.

    Για το χρέος

    Σχετικά με το θέμα του χρέους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πως έχει η κατάσταση.  «Το θέμα του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση κάθε τόσο και λιγάκι αναδεικνύει. Πάμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος, θα πιέσουμε για το χρέος, να αλλάξει το χρέος. Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, η διαδικασία δηλαδή, και η διαδικασία λέει, ένα, δύο, τρία, το τέσσερα, είναι το ‘18, και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση», είπε ο κ. Σημίτης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοικά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν και ξέρουν ότι δε θα πάνε. Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή. Μια παραπλάνηση».
    Πρόσθεσε ότι «γενικά και οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, από το 2010 και μετά, μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξαν σωστές. Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν κατά κανόνα σωστές».

    Για την επιλογή της κυβέρνησης να ορίσει Πρόεδρο του αναπτυξιακού συμβουλίου καθηγητή που υποστηρίζει το Grexit

    «Η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει ένα αναπτυξιακό συμβούλιο. Έκανε ένα μεγαλόπρεπο νόμο αλλά δεν το συγκρότησε», είπε αρχικά ο κ. Σημίτης.
    Συνέχισε λέγοντας ότι «συγκρότησε μονάχα μια επιτροπή ανάπτυξης στο αναπτυξιακό συμβούλιο της οποίας πρόεδρος είναι ένας Αμερικάνος καθηγητής ο οποίος θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι δυνατόν να είναι αυτός πρόεδρος της αναπτυξιακής επιτροπής. Και αυτή η αναπτυξιακή επιτροπή που θα δείξει πώς θα γίνει η ανάπτυξη θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο, αφού έρθουν οι διάφοροι απέξω. Γίνεται έτσι η δουλειά;».

    Μπήκε η Ελλάδα με σωστά στοιχεία στη ζώνη του ευρώ;

    Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι αυτό αμφισβητήθηκε από αυτούς που κάνανε μετά την απογραφή. «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε για την εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή για τα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση».

    Για το τι ακριβώς συνέβη, υπογράμμισε ότι «το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης. Και κατόπιν τούτου τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα κατά πολύ λίγο, το όριο ήταν 3% το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε ήταν 3,2..3.3 με την εκδοχή αυτή την οποία είπε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία που έλεγξε και όλα τα άλλα στοιχεία».

    Έπραξε σωστά η Ελλάδα που μπήκε στο ευρώ

    O κ. Σημίτης εξήγησε ότι καμία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρέπει ή δεν μπορεί να μείνει εκτός ευρώ, διότι αν μείνει έξω θα είναι πολύ χειρότερα από ότι αν θα είναι μέσα. «Λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα. Η Ελλάδα θα είχε δικό της νόμισμα. Τι έχουμε δει με το δικό μας νόμισμα. Την προηγούμενη περίοδο είχε υποτιμηθεί το νόμισμα δύο φορές. Στην Ελλάδα υπήρχε ένας πληθωρισμός για 20 και πλέον χρόνια 20%», εξήγησε. Ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Υπάρχει τώρα τέτοιος πληθωρισμός; Ή υπήρχε από την ένταξη και μετά τέτοιος πληθωρισμός;». Όπως είπε, «τέτοιος πληθωρισμός δεν επιτρέπει καταθέσεις. Δεν επιτρέπει τα κεφάλαια να αποδώσουν. Άρα και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».

    Για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

    Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. «Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%», σημείωσε ο Κώστας Σημίτης. Πρόσθεσε ότι «τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. «Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρόνια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η διαφορά», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Για τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν στο Μνημόνιο το 2010

    Ο κ. Σημίτης άφησε αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν η κυβέρνηση του 2010, έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επι τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».

    Για τις ευθύνες των ξένων

    Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τις ευθύνες των εταίρων, λέγοντας πως «βεβαίως και έχουν ευθύνη οι Ευρωπαίοι». Όπως είπε, «η ευθύνη δεν είναι μόνο από την ελληνική πλευρά. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ότι στο πρώτο μνημόνιο υπολόγισαν ότι μέτρα που θα πάρουν, ύφεσης, θα είναι 2%, και η ύφεση ήταν 6%. Αυτό ήταν ένα λάθος. Βεβαίως και έχουν ευθύνη, διότι μερικές φορές ακολουθούν διάφορες δικές τους πορείες, οι οποίες δεν αρμόζουν στη χώρα, π.χ. δεν έπρεπε να συμφωνήσουν σε αυτήν την υπερβολική φορολογία η οποία έριξε στην Ελλάδα. Και βεβαίως, όλη αυτή η αντίληψη της υπερβολικής αυστηρότητας, είναι μία αντίληψη που δεν βοηθάει, στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Γιατί αν υπήρχε μία άλλη πιο ευνοϊκή αντίληψη, η περίοδος ανωμαλίας θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά θα ήταν πιο βέβαιη η πορεία προς την ομαλότητα».

    Για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας

    Ο Κώστας Σημίτης τόνισε πως «συμφωνήσαμε, ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2018, και ότι είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα, αν θα υπάρχει ακόμη για δέκα χρόνια που ζητήσανε, για 6 χρόνια, ή για τρία χρόνια, που λέει η Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «και αυτά τα τρία χρόνια που λέει η Ελλάδα, είναι υπερβολικό, γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα αυτού του ύψους, προέρχεται μόνο από υπερφορολόγηση. Πώς να λένε επενδύσεις με υπερφορολόγηση; Επενδύσεις δεν γίνονται με υπερφορολόγηση».

    Για το 2001 και την αποτυχία της μεταρρύθμισης Γιαννίτση στο ασφαλιστικό

    Ο κ. Σημίτης εξήγησε τους λόγους που δεν πέρασε το σχέδιο Γιαννίτση, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε και έγινε χαμός μετά. «Ξεσηκωθήκανε τα συνδικάτα, ξεσηκωθήκανε όλα τα κόμματα, και δεν μπορούσε να περάσει. Δεν μπορούσε να περάσει για τον εξής λόγο. Θα γινόταν πολιτική αναταραχή ή μπορούσαν να πάνε και σε εκλογές και εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, είχε δύο προβλήματα». Εξήγησε πως το ένα πρόβλημα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προετοιμάζονται το τελευταίο εξάμηνο. Προετοιμάζονται για τέσσερα χρόνια γιατί πρέπει να χτιστούν πολλά, να σχεδιαστούν πολλά. Θα διατρέχαμε τον κίνδυνο, να μην πραγματοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο πρόβλημα όπως είπε ο κ. Σημίτης, ήταν το ευρώ.

    «Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001. Ήταν εκείνη την περίοδο που έπρεπε να προσέξουν όλα τα θέματα, τα σχετικά με το ευρώ. Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε. Η επόμενη κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας γιατί δεν έκανε τίποτα; Γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν μετά το 2010, και μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνανε ασφαλιστικό. Λοιπόν, γιατί φωνάζαν τότε και το κάνανε μετά;», σημείωσε.

    Ελληνοτουρκικά και κίνδυνος θερμού επεισοδίου

    Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ότι μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα διότι «από την τουρκική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί οι οποίοι δε στέκονται, όμως καμιά φορά και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί, οι οποίοι οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία». Εξήγησε ότι «η τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι το 2004 και πάλι μετά από το 2010 για 2 χρόνια, είναι η τακτική των συνομιλιών με τους Τούρκους για όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ώστε να λυθούν κατά κάποιο τρόπο τα προβλήματα αυτά χωρίς τριβές». Διερωτήθηκε στη συνέχεια, «γιατί να βρισκόμαστε διαρκώς στην ανάγκη των εξοπλισμών;».

    «Ήρθε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και είπε πρέπει να αγοράσουμε ένα αεροπλάνο. Και έγινε και φασαρία γιατί στη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης αγοράζαμε αεροπλάνα λόγω των Ιμίων και τεθωρακισμένα κλπ. Γιατί να έχουμε εξοπλισμούς εμείς στην Ευρώπη οι οποίοι σε ποσοστιαία αναλογία είναι μεγαλύτεροι μετά της Μ. Βρετανίας; Είμαστε η χώρα εκείνη, η οποία εξοπλίζει περισσότερο μετά τη Μ. Βρετανία. Αναλογικά πάντα», πρόσθεσε.

    Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

    «Η Τουρκία όπως είναι τώρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τώρα, εγώ είμαι ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία χώρα με ευθύνες και πρέπει να προσέχει τι λέει», είπε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Για το εάν θα πρέπει να ενωθούν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς

    Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε σύμφωνος στην ένωση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος και «να έχει ένα ενιαίο πρόγραμμα». Σημείωσε ότι έχει πάρει μέρος σε αυτές τις συζητήσεις για πολύ καιρό και «επειδή το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό, αποφάσισα να σταματήσω να συμμετέχω σε αυτό». Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι χρειάζεται μία ενιαιοποίηση όλου του χώρου και χρειάζεται μία νέα ηγεσία, η οποία δεν αποκλείει τους παλιούς, αλλά έχει και πράγματι καινούργιους και υπάρχουν σε αυτόν τον χώρο και άνθρωποι οι οποίοι και γνώση έχουν και πείρα και νέο πρόσωπο.

    Για Κυριάκο Μητσοτάκη

    Ο πρώην πρωθυπουργός δεν περίμενε ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα, το οποίο –όπως τόνισε- πρέπει να αλλάξει κάπως. Εξήγησε ότι στη Ν.Δ υπάρχουν παλαιο-πολιτικές αντιλήψεις. «Έκπληκτος διάβασα στην εφημερίδα, την ‘Καθημερινή’, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία διάλεξη, μία παρουσίαση για την οικονομική πολιτική και μετά την παρουσίαση αυτή για την οικονομική πολιτική, δεν ακολούθησε συζήτηση, αλλά άρχισαν να σηκώνονται διάφοροι βουλευτές ότι ‘ποιος θα γίνει βουλευτής σε αυτόν τον τόπο, εκείνος θα μου πάρει τη θέση, θα χάσω τη θέση’, δηλαδή μία συζήτηση ώρας για να προστατεύσουν οι υπάρχοντες βουλευτές απέναντι σε υποψήφιους βουλευτές τη θέση τους». Το χαρακτήρισε εξωφρενικό, λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «το κόμμα δεν ξέρει ακόμα τι είναι το κύριο, και το κύριο είναι αυτό που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης, η οικονομική πολιτική».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

    1. Βγαζουν το βαμπιρ απ’το ψυγειο…γιατι τον προοριζουν για επομενο προεδρο Δημοκρατιας!
      Ειναι αποφαση των Γερμανων!

    2. ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ,Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ειναι γκομενα του μπακογιαννη και ο αλλος γλειΦει @ολους @εσμενους εως και τωρα,ελλας τα καφροκοπροσκυλα σου,ελεος με το γκοιμ,αισχος.

    3. Ρε Σημιτη … οταν ησουν πρωθυπουργος ευχαριστησες απο τα εδρανα της βουλης την Αμερικανικη κυβερνηση, διοτι σου εδωσε λυση για τα Ιμια…απλα να το βαλεις στα ποδια….περνωντας την Ελληνικη σημαια απο τα Ιμια….και θα πουμε πως την πηρε ο αερας, πως κανετε ετσι για ενα κομματι πανι, ειχε πει ο Παγκαλος…. κι αμα αυτο δεν ειναι προδοσια τοτε τι ειναι….απολογισμος 3 νεοι νεκροι…. Να πουμε θυμηθουμε και ποιος μας εβαλλε στο ευρο;;;; με ψευτικα νουμερα…..;;;;;
      Και εχουνε και πολυ θρασος μιλαμε!!!!! Ο Μεγαλυτερος εχθρος του Ελληνισμου!!!!!
      Πολιτικοι!!!!!!!Σκοτωμα ρεεεεεε!!!!!!!!! Παμε να τους κανουμε ενα ντου ρε παιδια να τελειωνουμεεεε!!!!!!!!

    4. ΤΑΣΚΤΑ Κ ΟΙ ΦΕΛΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΦΑΤΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ…..ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Κ Ο ΤΣΙΠΡ Κ ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΖΩΑ

    5. Είναι πολλοί οι προδότες που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη φυλακή…Αυτός όμως θα πρέπει να εκτελεστεί για εθνική προδοσία μαζί με τον πάγκαλο για να δικαιωθούνε και οι ψυχές των τριών παλικαριών που χάσανε την ζωη τους εκείνο το βράδυ…δν αναφέρομαι σε εξοπλιστικά ασφαλιστικά χρηματιστήριο…δν είναι τυχαίο που έρχονται ξανά αυτοί στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας….αλλά δν έχουνε καταλάβει πως θα το πληρώσουνε ακριβά….

    6. Τι μπορεις να πεις για εναν λαο που στις δημοσκοπησεις ανεβασε το ποσοστο του πασοκ κατα 2 -2.5 % οταν ξαναγυρισε αυτο το μαλακισμενο που το λενε γιωργακι που το μονο ενδιαφερον του ειναι να κανει ποδηλατο και κανο καγιακ ??????? ε εεεεεεεεεε !!!!!!!! ????????? Εχετε προσεξει τα χερια του ?? σαν κουπια απο τριηρη αθηναικη ειναι .Το ζογκ αυτο εκανε οτι εκανε με τις ανοχες του ανθρωπου που εκανε αντισταση με κροτιδες στρακαστρουκες πασχαλινες και που ευχαριστησε τους αμερικανους που εδιωξε τον χρυσο της ελλαδος στα φυλαρακια του τους γερμανους που μας εβαλε ξυπολυτους στα αγκαθια στο [ευρω} και τοσα αλλα Συνελληνες σκεφτειτε………….. 30 δευτερολεπτα η ριψη της ψηφου σας 4 ………. 4 ολοκληρα χρονακια θα τρωμε τετοιους στην μαπα Μην αναρωτιομαστε λοιπον πως φτασαμε εδω .Η πατριδα μας πλεον εγινε αποικια των γερμαναραδων Να σκεφτουμε πολθ πολθ καλα στις επομενες εκλογες αντιμνημονιακο κομμα και π α τ ρ ι ω τ ι κ ο αλλιωςνα δεσουμε μια πετρα ο καθενας μας και τερμα

    7. Ρε σανοφαγομενοι τον βρίζεται τον χαρακτηρίζεται και λίγα του λέτε
      Εδώ έβγαλαν πρωθυπουργό τον τσιπρα και τον καμένο και επίκειται ο άλλος εβραίος ο κουλης και το σινάφι του
      Τα έτρωγαν τα τρώνε μας πούλησαν μας πουλάνε
      Όλοι εκεί μέσα δεν είναι έλληνες πουλημένοι ρουφιανοι προδότες ανθέλληνες
      ΜΟΝΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
      Ας μου πουν τα λαμογια τη φοβούνται μην καταργήσουν την δημοκρατία ;
      Αυτός ο γερμανοτσολιας και όλοι οι υπόλοιποι τήρησαν ένα άρθρο του συντάγματος ;
      Κυβέρνησαν και κυβερνόν δημοκρατικά;
      Ένα φοβούνται όλα τα λαμογια θα χάσουν την κουτάλα και κάτι προδότες σαν την σημίτη θα κάτσουν στο σκαμνί

    8. Αυτός την “δουλειά” του κάνει. Το θέμα είναι εμείς με τις επιλογές μας στην κάλπη τι κάνουμε;

    9. Κρέμασμα! Όχι φυλακή… Κρέμασμα για προδοσία! Αυτός ο άνθρωπος διέπραξε προδοσία και έγκλημα! Πρόδωσε έναν ολόκληρο λαό επειδή είναι κότα λιρατη και ηλίθιος! Για να κυβερνήσεις την Ελλάδα κύριε πρέπει να έχεις αρχιδια! Όχι δεν είσαι ο μόνος που θέλει κρέμασμα… Όλοι του συναφιου σου που καταστρεψατε τη χώρα μου! Αλλά βγες και πες αλήθειες και όχι κομματικές παπαριες ότι τα έκανες όλα σωστά και φταίνε οι προηγούμενοι… Αλλά για να πεις αλήθεια θέλει να έχεις και αρχιδια! Δυστυχώς και λέω δυστυχώς λόγω χούντας, μετά τον Παπαδόπουλο είστε όλοι για κρεμάλα σε δημόσια θέα…

    10. Κι εγώ έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου που αντί να σαπίζεις σε κάποιο κελί είσαι έξω και μας πουλάς και μυαλό

    11. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΡΕ ΜΟΓΚΟΛΟΓΟΥΡΟΥΝΙ..οχι, δεν δικαιουσθε δια να ομιλειτε κυριε σημιτη.

    12. Για ποιους δημοσιογραφους μιλαμε; Για τους δυο καλοπληρωμενους ρουφιανους του συστηματος;

    13. ΑΥΤΟΙ , ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΝΗΨΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ . Ο ΣΙΜΗΤΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΟ ΠΟΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ . ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ .

    14. ΠΩΣ ΡΗΜΑΞΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…….ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ…………

    15. Δέ φοβάται την έξοδο. Φοβάται ότι με την Εξεταστική θα πάει Ειδικό Δικαστήριο κι από εκεί φυλακή με το φίλο του το Γιαννάκη, Και είναι πολύ μεγάλος πια για σεξ. Βαριέται.

    16. Αντι να κανει παρεα στον τσοχατζοπουλο δινει και συνεντευξεις.Αλλα ποιος θα τον βαλει μεσα.Ολα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουν.

    17. Δέν δικαιούσθε διά να ομιλείτε κύριε Σημίτη…

    Comments are closed.