Για πρώτη φορά στην ιστορία της η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς άλλαξε το πολιτικό της πρόγραμμα, αποδεχόμενο συγκεκριμένα ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967. Αποσύρει την έκκληση για την καταστροφή του Ισραήλ και διακόπτεει τους δεσμούς της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στο νέο κείμενο με τις πολιτικές θέσεις της.
Στο έγγραφο, γραμμένο στ’ αραβικά και στ΄αγγλικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το οποίο η οργάνωση πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι «η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (…) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης».
Η «στροφή» αυτή της Χαμάς φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» την Αδελφότητα.
Είναι επίσης μια προσπάθεια προσέγγισης των δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ.
Η “στροφή” αυτή της Χαμάς φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί “τρομοκρατική οργάνωση” την Μουσουλμανική Αδελφότητα η οποία ενίσχυε την Χαμάς.
Είναι επίσης μια προσπάθεια προσέγγισης των δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς “τρομοκρατική οργάνωση” λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ.
Η σχέση με το Ιράν έχει “παγώσει” από πέρσι όταν η Τεχεράνη σταμάτησε να εφοδιάζει με όπλα και κυρίως με πυραύλους εδάφους-εδάφους την Χαμάς, μετά την συνολική συμφωνία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την άρση του εμπάργκο στην χώρα του Κόλπου.
Κρίσιμος παράγων στην όλη εξέλιξη υπήρξε η στάση της Μόσχας που ενθάρρυνε ισχυρά την Χαμάς “να τα βρει” με το Τελ Αβίβ και να διακόψει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος των Ισραηλινών.