«Αρμαγεδδώνας» μια ανάσα από την Ελλάδα:
Ολόκληρος ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του με ανησυχία για μία ακόμη φορά στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μία νέα φάση διαμορφώνεται αφού σημαντικό μέρος των Δυτικών δυνάμεων περνά από την έμμεση στην άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο της Συρίας.
Ένα πόλεμο που ολοένα και περισσότερο φανερώνει τις γενεσιουργές αιτίες του, που είναι η ευρύτερη σύγκρουση διεθνών συμφερόντων και κυρίως ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με το Ιράν και τη Ρωσία.
Στην σύγκρουση αυτή, οι ΗΠΑ πλαισιώνονται από το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή, αλλά και τη Γαλλία λόγω εθνικού ιστορικού διαχρονικού ενδιαφέροντος.
Ήδη, το πρωί της Πέμπτης (26/04), ο υπουργός Άμυνας τους Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι αν επιχειρήσουν επίθεση κατά του Τελ Αβίβ τότε η χώρα του θα χτυπήσει την Τεχεράνη.
Από την άλλη μερια, η Ρωσία – που προσφάτως σύναψε “λυκοφιλία” με την Τουρκία του “σουλτάνου” Ερντογάν – στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, αλλά και το φανατικό σιιτικό Ιράν του ισλαμιστή Ροχανί, για να ικανοποιήσει προφανώς τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Στη Συρία ισχυρές γαλλικές δυνάμεις – Επίλεκτες ομάδες ετοιμάζουν και οι ΗΠΑ
Στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις του διεθνή συνασπισμού δυνάμεων που, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς (Τζιμ) Μάτις σε ακρόασή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
«Η Γαλλία μας ενίσχυσε στη Συρία με ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων», σημείωσε ο Μάτις ενώπιον των μελών της Επιτροπής.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα, που η γαλλική κυβέρνηση, διακριτική γενικά για τη χρήση των ειδικών της δυνάμεων, δεν είχε επιβεβαιώσει.
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιορίστηκε να πει ότι: «αποφασίσαμε να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας στο συνασπισμό και συμμετέχουμε πλήρως στην μάχη ενάντια στο Νταές», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Μάτις δέχτηκε επίσης ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής για την επιθυμία που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Τραμπ να αποσύρει «πολύ σύντομα» τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.
«Επί του παρόντος, δεν αποσυρόμαστε», απάντησε. «Θα παρακολουθήσετε τις επόμενες ημέρες μια νέα προσπάθεια στην κοιλάδα του Ευφράτη εναντίον όσων δυνάμεων έχουν απομείνει από το χαλιφάτο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι «σε εξέλιξη», είπε, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις του διεθνή συνασπισμού δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μάχεται το αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους, στην ιρακινή πλευρά των συνόρων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ «πιθανώς να μετανιώσουν» να μην κρατήσουν δυνάμεις τους στη Συρία για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επανεμφανιστούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει υπό όρους.
Όλα κρέμονται σε μια κλωστή…
Η κρίση στην Συρία υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο μίας τοπικής συγκρούσεως. Το διακύβευμα της εμπλοκής στην Συρία αλλά και της γενικής αστάθειας στην περιοχή είναι ο γεωπολιτικός έλεγχος της Μ. Ανατολής, η οποία αποτελεί κλειδί για τον ευρύτερο έλεγχο της Ευρασίας και φυσικά των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.
Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ αδυνατεί να εφαρμόσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων και τον “δορυφόρων” τους στη Μέση Ανατολή μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ.
French military vehicles spotted in #Manbij countryside. pic.twitter.com/fQeYgrg5MK
— Afarin Mamosta (@AfarinMamosta) 9 Απριλίου 2018