ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ FORUM ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ-ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΣ-ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

    Κοινοποίηση:
    tsipras-ekloges

    «Επίθεση» στο πορτοφόλι του Έλληνα εργαζόμενου, συνταξιούχου και ελεύθερου επαγγελματία  έχει αρχίσει να γίνεται, μετά από την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ( για να λάβουμε τα πρώτα αναγκαία δις. € ) από την Ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Και όταν μιλάμε για επίθεση στο πορτοφόλι, μιλάμε για αυτό, το ίδιο πορτοφόλι που χρόνια τώρα, από την εποχή του πρώτου μνημονίου και μετά, αδειάζει και αδειάζει συνεχώς!!

    Έρχονται τώρα και τα νέα μέτρα, ιδιαίτερα με την επιβολή του νέου ΦΠΑ, αλλά και οι αλλαγές στις συντάξεις να αδειάσουν ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι του Έλληνα. Και όπως έλεγε πολύ εύστοχα ένας παππούς σε μια λαϊκή αγορά τις περασμένες ημέρες, «σε λίγο από το άδειασμα, θα βγάζουμε τις φόδρες από την τσέπη του παντελονιού».

     

    Ας δούμε λοιπόν πως αδειάζει το πορτοφόλι του Έλληνα βήμα – βήμα:

     

    ΦΠΑ  

    –          Τρόφιμα ( από 13% στο 23% ): Εάν μια τετραμελής  οικογένεια ( ή ακόμη και ο ίδιος ο συνταξιούχος, που στις μέρες μας συντηρεί με τη σύνταξη του την οικογένεια των παιδιών του) ψώνιζε το μήνα από τα προϊόντα που θα πάνε στο 23% τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, ψωμί του τοστ  κ.λπ.), αξίας 400€, με το νέο ΦΠΑ 23%, το κόστος θα αυξηθεί  440€ το μήνα. Αυτό το ποσό, στη διάρκεια ενός έτους, αγγίζει το όριο ενός ολόκληρου βασικού μισθού, δηλαδή 480€ μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ !! Επίσης, με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν, αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε το φαγητό του «φτωχού», που είναι το σουβλάκι και στο οποίο «παίχτηκε» ένα άσχημο παιχνίδι, καθώς , αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ αν τα πάρει στο σπίτι πληρώνει 13%. Άρα «ερημώνουν» τα σουβλατζίδικα!

    –        Φροντιστήρια & κέντρα ξένων γλωσσών (από 0% στο 23%): Σύμφωνα με τη διάταξη του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου επιβάλλεται 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε φόρος. Για παράδειγμα, ένα μια οικογένεια έχει δυο παιδιά και πληρώνει το χρόνο περίπου 1800€ δίδακτρα, με τις νέες διατάξεις θα πρέπει να πληρώσει 2.214€, δηλαδή θα χάσει από το οικογενειακό της πορτοφόλι, 414€. Αυτό το ποσό αφορά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Μην μιλήσουμε για παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες…

    –        ΤΑΞΙ (στο 23%): Πελάτη με το «ντουφέκι» ψάχνουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, με την αύξηση στο 23% των υπηρεσιών τους.

    –        Εισιτήρια:  Στο 23% μετατάσσονται τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, αεροπλάνων, καθώς αυτά τα μέσα τα έχουν από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των κρατικών αστικών λεωφορείων και τρένων.

     

     

    –          Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Οι αυξήσει έχουν ως εξής:

    20% επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός,  4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής, 15% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων και  διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα ζωής εφόσον τα συναπτόμενα συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.

    –         Εστίαση ( από 13% στο 23% ): Η ένταξη της εστίασης στο 23% δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για μέτρο που θα επιβαρύνει όλους. Τόσο τους επαγγελματίες τους κλάδου, όσο κι τους πολίτες που δεν θα «πλησιάζουν» τα εστιατόρια και τις ταβέρνες πια!

     

    –         Εισφορά αλληλεγγύης

     

    Με τα νέα δεδομένα για όσους φορολογούμενους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 € θα αυξηθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης. Η επιβάρυνση θα φανεί άμεσα από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου για όσους μισθωτούς ή συνταξιούχους έχουν μηνιαίο καθαρό εισόδημα άνω των περίπου 1.550 ευρώ μέσω της αύξησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2016.

     

    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

     

    –         Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30/6/2015 χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει. Το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο) χορηγείται μόνον μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

     

    –         Αναδρομικά, από 1 Ιανουαρίου εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα Ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα.

     

    –         Παγώνει έως και τις 31/12/2021 η εγγυημένη κρατική επιχορήγηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

     

    –         Από την 1 Ιουλίου οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης αυξάνονται από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις. Από την ίδια ημερομηνία επιβάλλεται η εισφορά 6% και σε όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

     

     

    Για παράδειγμα η μέση προ φόρων σύνταξη στην Ελλάδα είναι στα 834€, από τα οποία τα 665.36€ είναι η μέση κύρια σύνταξη και 168€ η μέση επικουρική σύνταξη. Δηλαδή με την αύξηση του συντελεστή από το 4 στο 6% θα χάσει 13,30€ το μήνα στην κύρια σύνταξη, ενώ 10€ θα χάσει στην επικουρική του με την εισφορά του 6%.

    Συνολικά σε ετήσια βάση, ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας θα χάσει 279,60€. Και αυτά, μόνο από τη σύνταξη του, γιατί όπως αναφέραμε προηγουμένως στις αυξήσει στο ΦΠΑ, θα χάσει και εκεί ένα σημαντικό μέρος του πορτοφολιού του.

     

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

     

    Υπολογίζουμε πως τα νοικοκυριά, είτε συνταξιούχου, είτε μιας μέσης οικογένειας μισθωτών, θα χάσει ( ανάλογα με τις ανάγκες της ) από 900 € έως 1300 € το χρόνο.

    Ενώ με τον συνυπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό που χάνεται από το πορτοφόλι μπορεί να φτάσει και τα 1500€ το χρόνο.

     

    Βαρύς ο πέλεκυς της κυβέρνησης και των δανειστών στο πορτοφόλι του Έλληνα συνταξιούχου και εργαζόμενου.…..

    ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΥΣΚΕΣ!

    2. Μερικοι….γραφικοι , φώναζαν και έλεγαν οτι απο τον λάκκο με ταυς κροκοδειλους , οτι και να ψηφισετε , θα μπείτε στον λάκκο με τα φίδια .
      Αλλα …αυτοι …δεν ξέρουν ,,,αυτοι ειναι γραφικοι .
      ΑΠΟΧΗ . ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ αποχη σε ολα . Φορους , εκλογες , τα ΠΑΝΤΑ .
      ΣΩΣΟΝ ΕΥΑΤΟΝ ΣΩΘΗΤΟ

    3. Ελπίζω στο “όλοι πρέπει να προσέχουμε τις πολιτικές μας επιλογές” να συμπεριλαμβάνετε και τον εαυτό σας κε Χίο, γιατί ως δημοσιογράφος έχετε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από τους άλλους, επειδή εκφέρετε δημόσιο λόγο και διαμορφώνετε πολιτικές συνειδήσεις και απόψεις. Και το λέω αυτό γιατί είσασταν μανιώδης πολέμιος του Σαμαρά και προεκλογικά κάνατε μεγάλη στροφή προς τα αριστερά, όταν προφανώς είδατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική να ανατρέψει στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από την τρελή αβάντα στον Αλέξη, περάσατε τώρα στην κριτική. Ας κάνουμε τουλάχιστον και λίγη αυτοκριτική…
      Υ.Γ. Μάλλον δεν σας αρέσει η συγκεκριμένη άποψη, γιατί την έχω στείλει ως σχόλιο 5 φορές σε διάφορα άρθρα και ποτέ δεν την αναρτήσατε

    4. ΚΥΡΙΕ ΧΙΟ ΕΚΑΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΒΡΙΖΕΣ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. ΠΟΣΕΣ ΤΥΨΕΙΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΤΩΡΑ

      1. Γιατί, επειδή ο Τσίπρας αποδείχτηκε προδότης, αφίεντεαι οι αμαρτίες των προδοτών σαμαροβενιζέλων; Θα μας τρελάνετε ρε νεοδημοκράτες;

    5. ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ,Ο,ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΤΟ “ΟΧΙ” ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,ΕΤΡΩΓΕ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ….ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ”ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.
      ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΑΝΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ,ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΤΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
      ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο “ΠΑΝΣΟΦΟΣ” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ,ΝΟΜΙΣΕ ΑΦΕΛΩΣ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ…
      ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΤΟΝ “ΠΑΝΣΟΦΟ” ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ..
      ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
      ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ..
      ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΑΣΑΝ ΑΚΟΜΗ,ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΦΕΛΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ,ΤΗ ΦΑΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ…

    6. απο τον τιτλο διακρινω μια προσπαθεια αυτοκριτικης. σε τιμα αυτο στεφανε. ξεβρακωσε τους επιδοξους μελλοντικους κυβερνητες και παραμερισε προσωπικες συμπαθειες και φιλιους πολιτικους χωρους λογω καταβολων

    Comments are closed.