Γράφει ο Χρήστος Μπουσιούτας
Παρακολουθούμε εδώ και πέντε μήνες ένα δραματικό παιχνίδι πόκερ που παίζεται και από τις δύο πλευρές, με τραγικές συνέπειες για την χώρα.
Την φτωχοποίηση ουσιαστικά της αγοράς, την αύξηση της ανεργίας, την αδυναμία των επιχειρήσεων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών τους αλλά και έναντι του κράτους, την αύξηση των κόκκινων δανείων και την αδυναμία του κράτους να μαζέψει έσοδα.
Αυτό έχει σαν συνέπεια την καταστροφική αύξηση του ελλείμματος, και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.
Και έτσι από το μέιλ Χαρδούβελη που προέβλεπε μέτρα 1 δις περίπου, φτάσαμε στην απαίτηση των δανειστών για μέτρα που φτάνουν από τα 5.5 εως τα 8.5 δις.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Αυτό έγινε από την αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η από ΠΡΟΘΕΣΗ της Ελληνικής πλευράς;
Η προηγούμενη άθλια συγκυβέρνηση του Σα(χλα)μαρά, είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για το 2015, 4.5% το 2016 και αυξανόμενο το ποσοστό αυτό προοδευτικά για τα επόμενα χρόνια.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το ΑΕΠ της χώρας είναι κοντά στα 180 δις τότε το 2015 το πλεόνασμα θα ήταν λίγο πάνω από τα 5.5 δις.
Αν τώρα ο μέσος όρος του ποσοστού πλεονάσματος της επόμενης 15ετίας ήταν 7%, τότε θα είχαμε αθροιστικά πλεονάσματα κοντά στα 189 δις.
Με δεδομένο ότι, αν όχι όλο το πλεόνασμα, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, τότε σε 15 χρόνια το χρέος θα είχε κατέβει κάτω του 120% του ΑΕΠ που ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σαν αντιπολίτευση, αλλά και σαν κυβέρνηση, είναι ότι το χρέος ΔΕΝ είναι ΒΙΩΣΙΜΟ και επομένως χρειάζεται κούρεμα η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, άσχετα αν αυτό το αίτημα τους τελευταίους μήνες το είχαμε κρύψει κάτω από το χαλί.
Και ένα χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν η χώρα δεν μπορεί να το ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ.
Πως λοιπόν, μπορείς να υπερασπιστείς αυτό σου το αίτημα όταν η χώρα, έχει την δυνατότητα της ΕΞΥΠHΡΕΤΗΣΗΣ του;
Όταν έχει την δυνατότητα να έχει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα;
Για να υπερασπιστείς ότι το χρέος ΔΕΝ είναι ΒΙΩΣΙΜΟ πρέπει να ΜΗΝ έχει αυτά τα πλεονάσματα.
Αυτό φυσικά ενέχει ένα σκληρό τίμημα. Τα τεράστια ελλείμματα που έχουμε αυτή την στιγμή.
Και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν πετύχει όλο αυτό, θα το πιστωθεί ο Αλέξης, θα εισπράξει το χειροκρότημα και θα είναι κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού για πολλές τετραετίες.
Γιατί μια διαγραφή ενός μέρος του χρέους είναι πολλαπλάσιο κέρδος, από την ζημία που προκαλεί το σημερινό έλλειμμα.
Αν δεν πετύχει όμως και δεν «κάτσει», τότε θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και θα κατηγορηθεί ο Αλέξης ότι: «μπορείς να κάνεις τις μπλόφες σου παίζοντας το προσωπικό σου πόκερ, αλλά δεν μπορείς να παίζεις σε μια ζαριά τις τύχες της χώρας σου».
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Από το kostasxan.blogspot.gr
Τελικά εκεί στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ με ποιόν είστε? Με τους μνημονιακούς ή με τους αντί? Τί γράφετε ότι αν αποτύχει ο Τσίπρας θα χαρακτηριστεί «Νεκροθάφτης του Ελληνικού λαού»? Σωτήρας του Ελληνικού λαού θέλετε να πείτε γιατί θ’ απαλλαγούμε μια και καλή από τους Ευρω-πέους, γιατί και να πετύχει στη διαπραγμάτευση κάπου θα μας την κάτσουν πάλι οι Ευρω-πέοι αφού θα τους έχουμε στον σβέρκο μας.
Από την μια σας λένε είναι παράνομο από την άλλη πληρώνετε της Μιχαλούς. Ρε πρόβατα βάλτε λίγο να δουλέψει τί παίζει γύρω σας.
Η μεγάλη προσφορά του Σύριζα-Τσίπρα είναι ότι έκανε την Ελλάδα μια περήφανη χώρα στα μάτια των Ελλήνων.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί την Ελληνική κυβέρνηση Κλόουν και τους Συριζαίους καραγκιόζηδες-παιδάκια που μιλάνε με «δημιουργικές ασάφειες» με «σχήμα λόγου» και «βαφτίζουν το κρέας ψάρι».
Ποιος να έχει δίκαιο αλήθεια?
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΑΕΙ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ????
Νεκροθαφτες μονο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανενας αλλος
Περιμένετε απο αυτόν που σάλιωνε τον αυτοκόλλητο φάκελο να σας σώσει ?
όχι, περιμένουμε αυτόν που έκλεβε στρατιωτικό υλικό όταν ήταν φαντάρος να μας σώσει
Τσίπρας,Σαμαράς,Θεοδωράκης,Μιχαλολιάκος(και αυτός,για να δει η Ελίτ ότι στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία),Κουτσούμπας και όποιο άλλοι νομίζουν,μπαίνουν στο αεροπλάνο και πάνε και λένε στην Ελίτ:»ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ,ΝΑΖΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΝΙΣΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ»…
Αυτή Κυρίες μου και Κύριοι είναι η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ…
Αυτό σημαίνει Υπερηφάνεια και Αξιοπρέπεια!!!!
Όλα τα άλλα είναι Υψηλές Υπηρεσίες προς την ΕΛΙΤ για ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ…ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ «ΓΕΙΤΟΝΩΝ» ΜΑΣ,και φυσικά τα ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΤΑΣΙΑΣ,ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ…
TΕΛΟΣ.-
THE END.-
φίλε μου, εδώ μία έδρα αντιπροέδρου στη βουλή δικαιούται η Χρυσή Αυγή και δεν τους την έδωσαν! Ποιος θα αφήσει τον Μιχαλολιάκο να πάει στη Μέρκελ;
ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ!
ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!
ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΑΛΛΙΩΣ….
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΗΚΑΜΕ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΤΑΙΡΕΣ!