ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ – 100.000 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΑΚΕΡ ΣΕ 99 ΧΩΡΕΣ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [ΧΑΡΤΗΣ]

Κοινοποίηση:
xartis2

Περισσότερες από 100.000 επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε 99 χώρες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στον «κυβερνοπόλεμο» που εξαπέλυσαν χάκερ ζητώντας λύτρα για να επαναφέρουν την κανονικότητα στην υφήλιο.

Η επίθεση ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία, όπου οι χάκερ έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «κλειδώνοντας» υπολογιστές και αναγκάζοντας νοσοκομεία να στείλουν αλλού τους ασθενείς, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες. Όπως υποστηρίζουν ιθύνοντες σε εταιρείες software, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με την εταιρεία Avast, η δραστηριότητα του κακόβουλου λογισμικού γρήγορα κλιμακώθηκε σε τεράστια διάδοση και μέσα σε λίγες ώρες είχαν ανιχνευθεί πάνω από 75.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το RT, ο ανιχνευτής MalwareTech έχει εντοπίσει πάνω από 100.000 συστήματα που προσβλήθηκαν από την επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες.

Ανάμεσα στις χώρες που δέχθηκαν επίθεση είναι οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Εως το βράδυ της Παρασκευής, οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επεκταθεί στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, αν και τα ισχυρότερα πλήγματα τα δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας της Malware Hunter Team. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 υπολογιστές είχαν επηρεαστεί.

Η MalwareTech δημοσίευσε χάρτη με τοι που έγιναν οι επιθέσεις. Όπως θα δείτε παρακάτω, έχει επηρεαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη με άγνωστες συνέπειες, μέχρι στιγμής.

xartis

Οι χάκερ απαιτούν από τους χρήστες να πληρώσουν «λύτρα» σε Bitcoin αξίας 300 δολαρίων, για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, αν και προειδοποιούν ότι μπορεί το ποσό να αυξηθεί, μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω email. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι χρήστες του Διαδικτύου υπέκυψαν και πλήρωσαν τους χάκερς με bitcoin

EΛ.ΑΣ: Δεν έχει γίνει στόχος η Ελλάδα

Η χώρα μας δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνες που έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ, αναφέρουν πηγές από την Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως μπήκε και η Ελλάδα στο στόχαστρο των χάκερ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Αυτό συμβαίνει από πέρσι!!!
    Μου χάκαραν πριν 14 μήνες, τον υπολογιστή και ζητούσαν λύτρα για να ξεκλειδώσει! Στο μαγαζί ηλεκτρονικών που απευθύνθηκα γιά βοήθεια μου είπαν ότι είναι συχνό φαινόμενο και κάποιος πλήρωσε 2.000 ευρώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του.
    Επειδή δεν είχα λεφτά αναγκάστηκα να αλλάξω τον σκληρό δίσκο!
    Τώρα πριν 5 μήνες μου χάκαραν το email και βγαίνει μήνυμα ότι το χρησιμοποιεί άλλος!!!! Ακόμα δεν μπορώ να μπω στο email, παρότι γράφω ξανά και ξανά τις πληροφορίες που ζητάει η google.
    “Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως μπήκε και η Ελλάδα στο στόχαστρο των χάκερ.” = ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ, γιατί αν δεν συμβαίνει να μας πουν όταν μας μπλοκάρουν το κομπιούτερ ή το email, σε ποιό σαΐνι της ΕΛ.ΑΣ να πάμε να μας ξεμπλοκάρουν!!!!!!!!!!!

    1. Αν έχεις τόσο μεγαλο προβλημα… Αγορασε καποιο antivirus, και κανε full scan τον υπολογιστή ή ακόμα καλύτερα καντον clean format. Επισης οταν φτιαχνεις accounts βαζε ενα δυσκολο κωδικο με κεφαλαία, μικρα γραμματα και αριθμους και να τους αλλαζεις συχνα. Για να μπαίνεις ανωνυμα στο διαδίκτυο καλα θα ηταν να κατεβαζες καποιο VPN ή ακομα και να αγοραζες ενα.Αν θες μπορεις να χρησιμοποιείς και το Tor browser. Επισης αλλαξε κωδικο και στο ρουτερ αν γίνεται αλλά και στο wifi. Το wifi αμα δε σου ειναι και πολυ απαραίτητο, μπορείς να το κλείσεις τελειως και να συνδέεσαι με καλωδιο. Επειδη ομως ειναι αρκετα συχνο τους κωδικους να τους κλεβουν γνωστα πρόσωπα, εισαι σιγουρος οτι δεν εχεις δωσει κανα κωδικο σε κανεναν? Γενικως για κανεναν λογο μη κες κωδικους. Εννοείται προσεχε σε τι σαιτ μπαινεις και απο που κανεις downloads.

Comments are closed.