ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΟΥ «ΔΟΚΤΩΡ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΠΟΥ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ 36ΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ – ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ: «TO ΘΥΜΑ ΗΤΑΝ ΓΥΜΝΟ Ή ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ;» – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΙΝ

    Κοινοποίηση:
    40a132623d7af5b4c98fa7ab211cf803-696x464.jpg.pagespeed.ce.UMK_HbZtfG

    Την εκδοχή του ιατρικού λάθους ως αιτία θανάτου της 36χρονης Ντιάνας επιχείρησε να υποστηρίξει στη συμπληρωματική του απολογία ενώπιον της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης ο αγγειοχειρουργός που έχει προφυλακισθεί κατηγορούμενος για τη δολοφονία της. Ο γιατρός που αρχικά είχε αρνηθεί έστω ότι είχε συναντηθεί με το θύμα το μοιραίο απόγευμα, επανήλθε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού για να ανασκευάσει όσα αρχικά είχε ισχυρισθεί και αφού ιατροδικαστικά είχε διαπιστωθεί ότι στο θύμα είχαν χορηγηθεί δύο ουσίες, ταυτόχρονα: προποφόλη και φαιντανύλη. Η χορήγηση των δύο ουσιών αναμεμιγμένων προκάλεσαν αναπνευστική καταστολή και άπνοια και τελικά στέρησαν τη ζωή στην 36χρονη μητέρα.

    Ο γιατρός, ωστόσο, δεν απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα της ανάκρισης:

    Δεν απαντά για τον πραγματικό χρόνο κατά τον οποίο συναντήθηκε με το θύμα: Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την είδε περίπου στις 8.30 το βράδυ, ωστόσο το κινητό της τηλέφωνο έδινε σήμα από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις 17.20 έως τις 23.14′ το βράδυ της 26ης Απριλίου.

    -Ισχυρίζεται ότι έδωσε ταυτόχρονα προποφόλη και φαιντανύλη «όπως είχε δει από τους αναισθησιολόγους» και ενώ γνώριζε τους κινδύνους, δεν απαντά γιατί δεν είχε αντίδοτο.

    -Δεν απαντά γιατί ανέμιξε τις δύο ουσίες σε μία σύριγγα: περιορίζεται να πει ότι δεν θεώρησε ότι θα υπήρχε πρόβλημα.

    -Δεν απαντά επί της ουσίας στην ερώτηση γιατί, ενώ υπήρχε χρόνος για να σωθεί η γυναίκα, δεν ζήτησε τη βοήθεια των συναδέλφων του. Λέει μόνο ότι ήταν σε πανικό.

    -Δεν απαντά στο ερώτημα πώς οι συνάδελφοί του τον περιέγραψαν ήρεμο όταν τον είδαν μετά το θάνατο της γυναίκας, ενώ εκείνος ισχυρίζεται ότι ήταν σε πανικό.

    Η περιγραφή του αγγειοχειουργού σοκάρει για τον κυνισμό των διατυπώσεων και την διαρκή προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη για το θάνατο της γυναίκας. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο και ο ίδιος το αφήνει αναπάντητο και με αντιφατικές αποκρίσεις είναι γιατί, αν τα πράγματα έγιναν έστω με την εκδοχή που περιγράφει στη συμπληρωματική του απολογία, δεν αναζήτησε τη βοήθεια των συναδέλφων του, αφού από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη γυναίκα και δεν ανταποκρίθηκε στις μαλάξεις που της έκανε, υπήρχε χρόνος για να παρέμβουν και να σωθεί η ζωή της. Τόσο στο υπόμνημα που κατέθεσε, όσο και στη συμπληρωματική απολογία του, ο γιατρός παραδέχεται ότι η γυναίκα ξεψύχησε στα χέρια του. 

    «Εβαλα ορό και μέσω της φλεβικής γραμμής, της χορήγησα ενδοφλέβια bolus την αναισθησία και ξεκίνησα να ετοιμάζω το πεδίο της επέμβασης, να στρώνω τα χειρουργικά πεδία και να αποστειρώνω υποτυπωδώς την περιοχή των εγχύσεων. Συνολικά δεν πρέπει να χρειάστηκα πάνω από 5-10 λεπτά της ώρας, διάστημα κατά το οποίο ήμουν προσηλωμένος στην προετοιμασία για τις εγχύσεις και μόλις τελείωσα είπα στην Ντιάνα ότι όλα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουμε. Δεν έλαβα καμία απάντηση. Νόμιζα αρχικά ότι είχε αποκοιμηθεί, αφού και την προηγούμενη φορά που κάναμε την ίδια θεραπεία με τη χρήση του ίδιου ακριβώς αναισθητικού συνδυασμού φαρμάκων η Ντιάνα αποκοιμήθηκε», περιγράφει στην απολογία του ο αγγειοχειρουργός και συνεχίζει: «Τη σκούντηξα ελαφρά, αλλά δεν αντέδρασε. Έσκυψα πάνω στο πρόσωπό της και διαπίστωσα ότι δεν ανέπνεε. Την χτύπησα στο πρόσωπο, αλλά και πάλι δεν αντέδρασε. Της έκανα μαλάξεις (ΚΑΡΠΑ), όπως επίσης της έδωσα αέρα στόμα με στόμα, όμως τίποτε. Πανικοβλημένος βγήκα από την αίθουσα τοκετών και έτρεξα να ζητήσω βοήθεια. Βρήκα σχεδόν μπροστά μου ένα καροτσάκι για ασθενής. Σκέφτηκα ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να σωθεί η Ντιάνα ήταν αν την μεταφέρω στον ε’ όροφο στα χειρουργεία για ανάνηψη (…) Ηταν άσφυγμη και κατόπιν την ακροάστηκα με το ακουστικό μου και διαπίστωσα ότι υπήρχε πλήρης απουσία καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Η Ντιάνα ήταν νεκρή. Πανικοβλήθηκα, δεν ήξερα πού να πάω και τί να κάνω…»

    Ο αγγειοχειρουργός ισχυρίζεται στην απολογία του ότι χρησιμοποίησε το συνδυασμό των δύο φαρμάκων σε μία σύριγγα «όπως είχε δει να κάνουν οι αναισθησιολόγοι» και στην ερώτηση γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια αναισθησιολόγου απάντησε ότι ήταν πρακτική στην κλινική να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις μόνοι τους, αφού όπως είπε δεν ήταν καν αναγκαία η τοπική νάρκωση: «ήταν καθαρά λάθος δικό μου για να ικανοποιήσω την Ντιάνα, για να μην πονάει», απαντά χαρακτηριστικά. 

    Ο γιατρός απολογούμενος περιγράφει και την εκδοχή του για τη διαδρομή που έκανε προκειμένου να εξαφανίσει το πτώμα της 36χρονης Ντιάνας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: