Στο παρελθόν σε ένα παραλήρημα της τουρκικής τηλεόρασης (κρατικής και CNN Τurk) στο οποίο ευθέως γινόταν αναφορά σε «επιτυχημένη εισβολή μετά από την διάβαση των τουρκικών »αμφιβίων» μέσω του ποταμού Έβρου» παρουσιάστηκαν όλα τα τουρκικά αμφίβια οχήματα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων με πρώτο και κύριο το AZMIM ( Αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Μηχανικού).
«Χάρη στην αμφίβιο Θωρακισμένο Όχημα Μηχανικού ο χρόνος διάβασης των αμφίβιων οχημάτων του πεζικού στην απέναντι όχθη των ποταμών μειώνεται και αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της επιδρομής-εισβολής! Ο ρεπόρτερ τότε περιέγραφε το AZMIM ότι «λειτουργεί σαν ένας κάστορας στην ακτή των ποταμών» δηλαδή δημιουργεί χερσαίες προσβάσεις σε υδάτινο περιβάλλον και η δυνατότητά του αυτή «είναι ιδιαίτερα πολύτιμη κατά την επίθεση σε »γειτονικά» εδάφη». Ηδη τότε είχαν παραδοθεί συνολικά 12 οχήματα του τύπου, που αποτελούν την πρώτη παρτίδα, στις μονάδες μηχανικού μάχης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, προσδίδοντας πρωτόγνωρες για αυτές επιχειρησιακές δυνατότητες ζεύξης κωλυμάτων, και θα ολοκληρώνονταν τον σχεδιασμό ζεύξης της αντιαρματικής τάφρου του Έβρου…
Κι αυτό γιατί στην εποχή της αεροκίνησης, των ταχύτατα κινούμενων και ελισσόμενων μηχανοκίνητων μονάδων, η κατασκευή κωλυμάτων-οχυρωματικών έργων αποτελεί αναμφίβολα μία διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις σήμερα. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου πλάτους 50 (πενήντα) που διάνοιξε ο τουρκικός Στρατός στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Έβρο, το βασικό οχυρωματικό έργο των τουρκικών δυνάμεων που σκοπεύει στην αναχαίτιση της πλημμυρίδας των ελληνικών αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητων δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η εξέχουσα του Κάραγατς, είναι ο μεγαλύτερος θύλακας τουρκικού εδάφους που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια δυτικά του ποταμού Έβρου και έχει συνολική έκταση 22,5 τ.χλμ. Πρόκειται για ένα τεράστιο οχυρωματικό έργο της τουρκικής Α’ Στρατιάς στον Έβρο το οποίο εκτελέστηκε σε χρόνο-ρεκόρ και οι Τούρκοι θεωρούν ότι έκλεισαν το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να εισέλθουν οι ελληνικές μηχανοκίνητες δυνάμεις και να προελάσουν στην Ανατολική Θράκη σε περίπτωση διάβασης του Εβρου με κατεύθυνση Ανατολικά.
Μην ξεχνάμε ότι το βασικό σχέδιο ελληνικής αντεπίθεσης σε περίπτωση κατάληψης νησιού του Αιγαίου, αφορά τον Εβρο, όπου ο ΕΣ για μία σειρά λόγων έχει πλεονέκτημα απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις (τουλάχιστον μέχρι τώρα..). Η Άγκυρα γνώριζε ότι μόνο στον Έβρο υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να καταστεί δυνατή κατοχή τουρκικού εδάφους (η περίπτωση κατάληψης της Ιμβρου, λόγω εξασθένησης των ελληνικών αποβατικών μέσων δεν θεωρείται πλέον πιθανή), είτε σε μία αντεπίθεση, είτε σε απάντηση τουρκικής επίθεσης σε νησί ή νησιά του Αιγαίου και θέλουν να απαλείψουν κάθε τέτοια πιθανότητα.
Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζονται πρόχειρες σημειώσεις λεπτομερειών του έργου που κράτησε σε μπλοκάκι Τούρκος επίσημος κατά την διάρκεια επίσκεψης στο έργο και το οποίο περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι κατασκευής του καναλιού βάσει των πληροφοριών που συνέλεξαν οι ελληνικής υπηρεσίες: -Ο τουρκικός Στρατός δημιουργεί έναν τεχνητό πεδίο ασκήσεων που προσομοιάζει 100% στον Έβρο μακριά από τα αδιάκριτα ελληνικά βλέμματα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, το τουρκικό Μηχανικό θα μπορεί να δρα αθέατο.
-Μπορούν να συγκεντρώνονται δυνάμεις ζεύξης υδάτινου κωλύματος για αιφνιδιαστική επίθεση, μακριά από τα ελληνικά μέσα ηλεκτρονικής και φυσικής παρατήρησης -Δημιουργούν ένα μείζον εμπόδιο στις ελληνικές μηχανοκίνητες δυνάμεις, κατ’αρχήν για να καταλάβουν ολόκληρη την εξέχουσα του Κάραγατς και να την χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό όπλο σε περίπτωση π.χ. κατάληψης ενός ελληνικού νησιού και κατά δεύτερον για να επιτεθούν και να ζεύξουν αυτές προς Ανατολάς τον Έβρο και να εξορμήσουν στην ένα πρώτο σημαντικό εμπόδιο σε μια προσπάθεια διέλευσης στην ανατολική όχθη και από εκεί και πέρα στην Ανδριανούπολη των ελληνικών μηχανοκίνητων δυνάμεων.
Τώρα όμως η απάντηση της Ελλάδας ήταν γρήγορη στην αντιαρματική τάφρο πλάτους 50 μέτρων που δημιούργησαν οι Τούρκοι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, έδωσε το Δ’Σώμα Στρατού, που καλύπτει την περιοχή του Εβρου: Από 3 έως 7 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού έκανε επίδειξη της ισχύος του και πραγματοποίησε άσκηση βίαιης διάβασης του συγκεκριμένου καναλιού με τελική αποτέλεσμα, κατά το σενάριο, να ξεχυθούν τα ελληνικά άρματα μάχης στην πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης! Η συγκεκριμένη άσκηση εκτελέσθηκε από την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ) και η αντιαρματική τάφρος ζεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ!
Αμεσα εκτελέστηκε επιτυχής βολή σε απόσταση 5.800 μέτρων από άρμα μάχης LEO2HEL, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για δυτικό άρμα μάχης με λειόκανο σωλήνα των 120 χλστ.!
Το σενάριο αφορούσε συνεχείς επιχειρήσεις επί 48 ώρες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ικανό προγεφύρωμα βάθους αρκετών δεκάδων χλμ. στην τουρκική ενδοχώρα και την σταθεροποίηση αυτού. Το πόσο βαθιά θα προχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις αφορά την συγκεκριμένη τακτική κατάσταση και την επιτυχία που έχει η αρχική επιθετική σφήνα. Η επίθεση ήταν προς δύο κατευθύνσεις: Μια από το νότιο Έβρο και μια κινούμενη από την αφετηρία με κατεύθυνση όμως βορειοανατολική προκειμένου να ανακόψει κάθε προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων να σπεύσουν σε βοήθεια των πιεζόμενων δυνάμεων στο νότιο μέτωπο.
Ο ΕΣ μπορεί να συγκεντρώσει για μια τέτοια επιχείρηση τους καλύτερους και πλέον σύγχρονα εξοπλισμένους σχηματισμούς του. Στον Έβρο βρίσκονται τρεις κύριοι σχηματισμοί: Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του. Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα Leoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ. Όλοι οι ανωτέρω σχηματισμοί έχουν ένα σύνολο υπομονάδων υπαγόμενες σε αυτούς.
Για την ενίσχυση των σχηματισμών αυτών διατίθεται η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία με έδρα στην Καβάλα με δύο Τ/Θ Ταξιαρχίες την ΧΧV και την XIV, η τελευταία με άρματα Leopard 1Α5 και έδρα το Λιτόχωρο..
Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών. Επίσης το Δ’ ΣΣ διαθέτει το 1ο Σύνταγμα πυροβολικού στη Δράμα με 4 μοίρες ΠΕΠ (δυο μοίρες με RM-70 και δυο μοίρες με MLRS/ATACMS).
Το Πυροβολικό έχει ενισχυθεί σχετικά πρόσφατα με την ένταξη σε υπηρεσία των 223 M-109A3GEA2 των 155/39 χλστ όπου ένα μεγάλο τμήμα τους αφομοιώθηκε από μονάδες του Έβρου ενώ επιπρόσθετα στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι δυο μοίρες με τα γερμανικής κατασκευής PzH 2000 155/52 χλστ. τα οποία συνιστούν το ισχυρότερο και νεότερο Α/Κ πυροβόλο του ΕΣ. Την ΤΑΜΣ παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο του συνόλου του προσωπικού.
Ταυτόχρονα ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής παρακολούθησε στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, βολές από άρματα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το βεληνεκές των 5.800 μέτρων (!), η οποία αποτελεί ίσως και παγκόσμιο ρεκόρ για το λειόκαννο 120άρι πυροβόλο του συγκεκριμένου άρματος. Μέχρι στιγμής τα 120άρια των LEO2 με 55 διαμετρήματα είχαν πραγματοποιήσει επιτυχείς βολές κάτω από τα 4.900 μέτρα! Η βολή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε το άριστο επίπεδο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων και τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου Άρματος Μάχης. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προσομοίωσης Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη. Στο βίντεο ανάλογη άσκηση μικρότερης κλίμακας:
Με πληροφορίες από thinknews.gr, veteranos.gr