Η πρώτη φορά Αριστερά άνοιξε το δρόμο το Χάους. Οι εξελίξεις είναι 100% δραματικές δίχως ίχνος υπερβολής.Τα capital controls ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους.Οι Έλληνες σκύβουν το κεφάλι στους ξένους προκειμένου να δουν τη ρευστότητα να επανέρχεται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ. Η προσπάθεια της επιχείρησης να ανακόψει το ρυθμό αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών, που απειλούν τη ρευστότητά της, τινάχθηκε στον «αέρα».Οι οφειλές της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «αγγίζουν» πλέον τα 2 δισ. ευρώ, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όταν έρθει η άρση της δυνατότητας μη πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να κόβεται το ρεύμα, εκεί θα υπάρξουν πραγματικά δράματα: Χιλιάδες σπιτικά θα μείνουν χωρίς ρεύμα, αφού λεφτά στην τράπεζα δεν έχουν, τα αφορολόγητα “εξτραδάκια” ούτε αυτά υπάρχουν πλέον.
Παράλληλα, «κύμα» απλήρωτων λογαριασμών παρατηρείται και στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, στον οποίο οι οφειλές των καταναλωτών για τον Ιούλιο υπολογίζονται στα 50 εκατ. ευρώ.
Η κατανάλωση σε ορισμένες αγορές (ένδυση-υπόδηση, εστίαση, επιπλώσεις, λευκά είδη κλπ.) από τις 30 Ιουνίου έχει υποχωρήσει από 30% μέχρι 70% στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρά τις εκπτώσεις.
Το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο μάλλον προς εφιάλτη μοιάζει.Η πτώση στην αγορά της “ακριβής” εστίασης (restaurant, καφέ-restaurant, κέντρα διασκέδασης κλπ) υπολογίζεται ότι θα σταθεροποιηθεί σε ποσοστό άνω του 40% σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο και όχι απλώς θα εξανεμιστεί η αύξηση στον ΦΠΑ, αλλά θα μειωθούν δραματικά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
“Πάγωσαν” και οι αγορές καινούριων ΙΧ, αφού όσοι επρόκειτο να αγοράσουν και είχαν διαθέσμα κεφάλαια το έκαναν κατά την αρχική περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls, φοβούμενοι το “κούρεμα” των καταθέσεων. Ακόμα, η αγορά των μεταχειρισμένων ΙΧ έχει καταρρεύσει.
Η απουσία των πρώτων υλών ή εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία. Οι τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα, με σχετική χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει την κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό 20%. Για αυτό το λόγο εισάγει προϊόντα και πρώτες ύλες που κάθε μήνα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία.
Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο από τα τέσσερα που είναι αναγκαία για την επιβίωση και εμπορική κίνηση της χώρας.
Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, ως και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν στο 7% του αριθμού και το 10,5% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί.
Αν ληφθεί υπόψη ότι τα 2/3 των τροφίμων εισάγονται, τότε ακόμη και από τον Αύγουστο μπορούν να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ίσως αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα: Η πτώση στην κατανάλωση των σούπερ μάρκετ θα φτάσει ακόμα και το 20% μέχρι τον Δεκέμβριο!
Από εκεί και πέρα το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση και παραγωγή ψωμιού εισάγεται (η Ελλάδα που είχε καταφέρει να γίνει αυτάρκης στο στάρι-και όχι μόνο-στην δεκαετία του ’50 έφτασε το 2015 να εισάγει το 80% των αναγκών της!).