Με την κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι πάντοτε στην «κόψη του ξυραφιού» , ειδικά μετά από κάθε επεισόδιο σε αέρα ή θάλασσα, Κύπριος αμυντικός αναλυτής δίνει την δική του οπτική γωνία, τονίζοντας ότι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις δεν έχουν πλεονέκτημα στην Κύπρο σε πιθανή πολεμική σύγκρουση λόγω εγγύτητας της τουρκικής ενδοχώρας με αεροδρόμια και λιμένες.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι ποτέ στην μακραίωνη ιστορία μας δεν είχαμε πλεονέκτημα ούτε τότε ακόμη με τον μέγα στρατηλάτη Αλέξανδρο αλλά η Ασία προσκύνησε και η Ελλάδα μεγαλούργησε. Το ίδιο «ποσοστό» ίσχυε το 1940-41 και η Ελλάδα «παρενέβη» στο ρουν των γεγονότων του Β’Παγκοσμίου πολέμου , σύμφωνα με ξένους ειδικούς.
Είμαστε και θα είμαστε πάντα εδώ για να κάνουμε ολικές ανατροπές ακόμη και στην ιστορία.
Ο Δρ. Αρίστου Αριστοτέλους, σύμφωνα με το sigmalive , ολοκλήρωσε και δημοσίευσε μια ειδική έκθεση για την στρατιωτική κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα –Κύπρο και Τουρκία στην Κύπρο στην οποία τονίζει ότι , η ελληνο-κυπριακή πλευρά δεν διαθέτει ναυτική και αεροπορική υπεροχή στο κυπριακό θέατρο επιχειρήσεων.
Η ανάλυση του συγκρίνει και αξιολογεί τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών κατά το 2017, καλύπτοντας και το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις στα δύο στρατόπεδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2014.
«Για την Αθήνα, η κύρια στρατιωτική απειλή προέρχεται από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα, από τη δική της οπτική γωνία, εκτός από τριβές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και διαφορές στην Κύπρο, βλέπει προκλήσεις και απειλές από την κατεύθυνση της Καυκασίας, της Ρωσίας, το Ιράκ και τη Συρία, άσχετα αν κάποιες από αυτές παρουσιάζονται επί του παρόντος υποβαθμισμένες, αναφέρει η έκθεση.
Η Τουρκία θεωρεί γεωπολιτικό ανταγωνιστή το Ιράν και ανησυχεί για το πυραυλικό και πυρηνικό του πρόγραμμα και την επιρροή του στο Ιράκ, στον Λίβανο και στη Συρία. Μεγάλους κινδύνους και απειλές, η χώρα βλέπει να προέρχονται επίσης από τον ISIS, το κουρδικό και την ίδια την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.
Κάτω από τις δοσμένες διεθνείς συνθήκες, οι δύο χώρες παρουσιάζουν από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη σύγχρονη εποχή αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα. Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση προκλήσεων κατά της ασφάλειάς της και κυρίως τη στρατιωτική απειλή από την Τουρκία. Η Άγκυρα επίσης διαθέτει μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπίσει απειλές από πολύ περισσότερες κατευθύνσεις.
Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, βάσει των στρατιωτικών στοιχείων που παρατίθενται πιο κάτω, είχε και θα συνεχίσει να έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος σε διάφορους τομείς – σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική.
Ωστόσο, με εξαίρεση το ανθρώπινο δυναμικό, η τουρκική πλεονεκτική θέση δεν είναι ούτε συντριπτική ούτε και προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους ενδεχόμενης στρατιωτικής αναμέτρησης στον ελληνοτουρκικό χώρο.
Αλλεπάλληλες εκκαθαρίσεις στελεχών, ιδιαίτερα στον χώρο της Αεροπορίας, έχουν διαταράξει σοβαρά τη διοικητική δομή και οργάνωση του στρατεύματός της και έχουν μειώσει την αποτελεσματικότητα του συνόλου των δυνάμεων της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα.
Μελλοντική ενίσχυσή της με τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed και με αντιαεροπορικά συστήματα όπως τα ρωσικά S-400, ενδέχεται να αναβαθμίσουν, τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στους σχετικούς τομείς, αλλά και η Αθήνα διαμορφώνει τους δικούς της εξοπλιστικούς σχεδιασμούς για να μετριαστούν οι ανισότητες ή και να μην ανατραπούν οι ισορροπίες.
«Στο κυπριακό θέατρο επιχειρήσεων, είναι σαφής η τουρκική αεροπορική και ναυτική υπεροχή, ένεκα της εγγύτητας της Τουρκίας και της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από το νησί. Ωστόσο, η πιθανότητα ευρύτερης ελληνικής εμπλοκής στο ενδεχόμενο νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνει σημαντικά το κόστος για την Άγκυρα και ενεργεί ως αποθαρρυντικό στοιχείο σε πιθανές προθέσεις της Τουρκίας», αναφέρει η έκθεση.
Αναφέρει, επίσης, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2016 ήταν 10,773,253 ενώ στην Τουρκία ο πληθυσμός το 2016 ανερχόταν στα 80,274,604 και στο σύνολό του είναι πολύ νεότερος του ελληνικού. Η Τουρκία, με 355,200 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει ακόμη τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στον χώρο της Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203,000, η Γερμανία με 177,450, η Ιταλία με 175,000, το Ηνωμένο Βασίλειο με 152,000 και η Ελλάδα με 141,450.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του Στρατού, η Ελλάδα βρίσκεται στα 93,500 και η Τουρκία στα 322,600. Εδώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς και σημαντική μείωση στις τουρκικές.
Οσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία, στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014, έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4.150 και η Ελλάδα κατά 250, φτάνοντας τους 48.600 προσωπικό η πρώτη και σε 19.000 η δεύτερη. Σήμερα διαθέτουν ακόμη λιγότερο ναυτικό προσωπικό και οι δύο χώρες, ήτοι 45,000 η Τουρκία και 15,600 η Ελλάδα.
Η αμυντική δραστηριότητα, παρόλο που από τη Μεταπολεμική περίοδο παραμένει ακόμη αρκετά αυξημένη στις δύο χώρες, δεδομένων των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε μια ξεχωριστά, εντούτοις οι δαπάνες για την άμυνα παρουσιάζουν κάποια κάμψη, αν και βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για την άμυνα σημειώνουν συνεχή μείωση. Από $5,6 δισ. που ήταν το 2014, μειώθηκαν στα $4,7δισ. το 2015 και σε $4,6 δισ. το 2016.
Εντούτοις, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στον χώρο του ΝΑΤΟ με 2,15%, μετά τις ΗΠΑ (3,26%), καθώς και ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπου ο μέσος όρος είναι 1,35%.
Στην Τουρκία, οι δαπάνες για την άμυνα, από $10,9 δισ. που ήταν το 2014, μειώθηκαν στα $8,3 δισ. το 2015 και έφτασαν τα $8,7 δισ. το 2016, κυρίως ένεκα των οικονομικών δυσκολιών που η χώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Συγκριτικά, οι δαπάνες για την άμυνα στην Τουρκία το 2016 ήταν χαμηλότερες και από τον μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.¨, καταλήγει ο Κύπριος Δρ.
Επειδή όμως σε επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις πάντα «μετράει» αυτό που ονομάζουν πολλοί ειδικοί ως «ηθικό πλεονέκτημα» , το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί ανατρέψει «αριθμούς» και «μέσα» , τα πράγματα δεν είναι έτσι και ποτέ δεν ήταν έτσι.
Ο μεγάλος Γάλλος στρατάρχης Ναπολέων είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι « οι ηθικές δυνάμεις υπερισχύουν των αριθμών των αντιπάλων σε ποσοστό 3 προς 1». Παραδείγματα υπάρχουν πολλά από την αρχαιότητα μέχρι τα σχετικά πρόσφατα χρόνια , όταν αριθμητικά υποδεέστερες δυνάμεις υπερνίκησαν αριθμητικών δυνατότερους αντιπάλους που ήταν και υπέρτεροι σε μέσα.
Η Τουρκία αυτήν την δεδομένη στιγμή έχει «χωριστεί» στα δύο , σε Ισλαμιστές και …στους «άλλους» ( γκιουλενιστές, κεμαλιστές, εθνικιστές, αριστερούς , μειονότητες κτλπ).
Σε περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο , της οποίας η διάρκεια θα κρατούσε πάνω από μήνα το σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας θα ήταν άκρως ευμετάβλητο και μπορούσε να «καταρρεύσει» ανά πάσα στιγμή ακριβώς λόγω αντιθέσεων.
Σε αντίθετη περίπτωση μια γρήγορη τουρκική «νίκη» σε κάποιο ελληνικό νησί για παράδειγμα, θα έδινε στον Ερντογάν το υπόβαθρο να επιβληθεί ολοκληρωτικά στην τουρκική κοινωνία που υποφέρει , εδραιώνοντας την εξουσία του.
Αυτό ακριβώς πιθανόν προτίθεται να πράξει ο Τούρκος πρόεδρος με πρόσχημα είτε συνθήκες ( Λωζάνης) που δήθεν παραβιάζει η Ελλάδα, ή την εξόρυξη υδρογονανθράκων , θέλοντας να επιβληθεί σε 80 εκατομμύρια Τούρκους.
Μόνο που τώρα ισχύει το αντίθετο διεθνές κλίμα με αυτό που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 1922, όταν έκανε το Κεμάλ από δικά της λάθη, κυρίαρχο στην Μικρά Ασία.
Η ώρα για εκδίκηση από τον ελληνισμό κοντοζυγώνει , και αυτό μας το επιβεβαιώνουν πλέον όλα τα σημάδια , όσο και αν κάποιοι «σφυρίζουν» ακόμη αδιάφορα στο εσωτερικό της χώρας μας και ασχολούνται με μνημόνια και επιδόματα κά.
Η ανάλυση του Δρ Αρίστου Αριστοτέλους δημοσιοποιείται ενδεχομένως εν μέσω φόβων τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ , ειδικά μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με θαλάσσια πλατφόρμα στα στενά του Βοσπόρου η οποία έκανε την εμφάνιση της , αλλά και γενικότερων κινήσεων του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή μέσω «ασκήσεων».
Εμείς υπενθυμίζουμε όμως το επίκαιρο ρητό «Ἀσκὸς κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος.», το οποίο είχε αναφέρει η Πυθία πριν χιλιάδες χρόνια στον βασιλιά της Μακεδονίας και το οποίο ισχύει διαχρονικά για τον ελληνισμό.
“Bόμβα” Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το παγκόσμιο σύμφωνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες!
Κυριακή, 03 Δεκέμβριος 2017 09:21
Τι αλλάζει στο διεθνές σκηνικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που είχε στόχο την καλύτερη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.
«Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα ένα κείμενο υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση (υποδοχή, χορήγηση βοήθειας, επαναπατρισμοί…) των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Στη βάση αυτής της Διακήρυξης, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε ανατεθεί να προτείνει ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της που θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση το 2018. Αυτό το Σύμφωνο αναμένεται να εκτείνεται σε δύο άξονες: τον προσδιορισμό ενός πλαισίου αντίδρασης και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.
«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του Συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.
«Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση και την ηθική ηγεσία που επέδειξε προσφέροντας υποστήριξη στους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την υφήλιο», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.
«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας», συνέχισε η Χέιλι.
«Η παγκόσμια προσέγγιση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης είναι απλά ασύμβατη με την αμερικανική εθνική κυριαρχία», κατέληξε η Χέιλι.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αποσύρεται από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες καταγράφεται ενώ εννέα ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση οδεύουν να πάρουν αποφάσεις για τη διεξαγωγή «επειγουσών επιχειρήσεων απομάκρυνσης» μέσα «στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» μεταναστών που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.
Σε νέα μεγάλη απειλή για τη Δύση εξελίσσεται το Ιράν
Κυριακή, 03 Δεκέμβριος 2017 09:11
media/k2/items/cache/2906fd1dcebdf01ad39cfab897b21dab_XL.jpg?t=-62169984000
Οι κινήσεις της Τεχεράνης και η εμπλοκή της CIA
Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε το Σάββατο ότι απηύθυνε μια επιστολή στον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί και άλλους ηγέτες του Ιράν προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για αυτή που αποκάλεσε όλο και πιο απειλητική συμπεριφορά του Ιράν στο έδαφος του Ιράκ.
Σε μια δημόσια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Reagan National Defense Forum στη Νότια Καλιφόρνια, ο Πομπέο διευκρίνισε πως αποφάσισε να στείλει αυτή την επιστολή επειδή ο ιρανός ανώτατος αξιωματικός άφησε να εννοηθεί ότι δυνάμεις που τελούν υπό τον έλεγχό του μπορεί να επιτεθούν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Δεν διευκρίνισε την ημερομηνία.
«Αυτό που του κάναμε σαφές με τη συγκεκριμένη επιστολή ήταν ότι θα καταστήσουμε τον ίδιο και το Ιράν υπεύθυνο για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ από δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Πομπέο ενώ έπαιρνε μέρος σε μια δημόσια συζήτηση.
«Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι ο ίδιος και η ηγεσία του Ιράν το καταλαβαίνουν αυτό», να ειπωθεί κατά «τρόπο απολύτως σαφή», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας απευθυνόμενος στο πάνελ.
Ο Σολεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, αρνήθηκε να ανοίξει την επιστολή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Πομπέο, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της CIA τον Ιανουάριο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε μεταδώσει τον Οκτώβριο ότι ο υποστράτηγος Σολεϊμανί είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τους ηγέτες των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την πόλη Κιρκούκ, γύρω από την οποία βρίσκονται σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια έφοδο των ιρακινών ομοσπονδιακών δυνάμεων και παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζει η Τεχεράνη, καθώς και ότι ταξίδεψε στο Κουρδιστάν για να συναντηθεί με τους ηγέτες των Κούρδων.
Η παρουσία του Κασέμ Σολεϊμανί στα μέτωπα υπογράμμισε την μεγάλη επιρροή που διαθέτει η Τεχεράνη στη χάραξη της πολιτικής της Βαγδάτης, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, το σουνιτικό βασίλειο που αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Άνδρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) βρίσκονται συχνά σε απόσταση μερικών μέτρων από σιίτες παραστρατιωτικούς που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολεμούν επίσης εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.
«Το μόνο που χρειάζεται να κοιτάξετε είναι τις προσπάθειες των Ιρανών τις τελευταίες εβδομάδες να ασκήσουν την επιρροή τους στο βόρειο Ιράκ και άλλες περιοχές του Ιράκ για να αντιληφθείτε ότι οι ιρανικές προσπάθειες να γίνουν μια ηγεμονική δύναμη σε όλη τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να εντείνονται», υποστήριξε ο Πομπέο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, η Σαουδική Αραβία το τελευταίο διάστημα δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής όσον αφορά το Ιράν αλλά και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.
Ένα στέλεχος της κυβέρνησης του Ισραήλ αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι γίνονται μυστικά επαφές με τη Σαουδική Αραβία, καθώς τα δύο κράτη έχουν κοινές ανησυχίες για το Ιράν. Ήταν η πρώτη φορά που ειπώθηκε κάτι τέτοιο επίσημα από οποιονδήποτε αξιωματούχο στις δύο χώρες, παρότι επί σειρά ετών κυκλοφορούν φήμες για συνδιαλλαγές των δύο κρατών.
Ο Πομπέο επισήμανε ότι «τους είδαμε να συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς για να αποκρούσουν την τρομοκρατία σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε βαθμό που μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και να εργαζόμαστε παράλληλα με αυτές και αξιοποιώντας τις—τα κράτη του Κόλπου κι η ευρύτερη Μέση Ανατολή πιθανόν θα γίνουν πιο ασφαλή» χάρη σ’ αυτές.
Στα Δυτικά Βαλκάνια το νέο Ισλαμικό Κράτος;
Κυριακή, 03 Δεκέμβριος 2017 09:42
media/k2/items/cache/3317ac7f8dd6652a41ad535da58002a0_XL.jpg?t=-62169984000
Ανησυχία στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες
Η τύχη των Κοσοβάρων που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, αλλά κυρίως των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές, απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και τις αρχές του Κοσόβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σήμερα στις εμπόλεμες περιοχές βρίσκονται 196 πολίτες του Κοσόβου, εκ των οποίων 95 παιδιά, 41 γυναίκες και 60 άνδρες. Για όλους αυτούς δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες αν παραμένουν στους θύλακες που απέμειναν στον έλεγχο των ισλαμιστών ή βρίσκονται σε κάποιο προσφυγικό καταυλισμό. Δεν αποκλείουν, επίσης, το ενδεχόμενο κάποιοι απ’ τους Κοσοβάρους ισλαμιστές, για τους οποίους εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη στη Συρία και το Ιράκ, να έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη διαμέσου παράνομων οδών και να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα με αλλαγμένα τα στοιχεία ταυτότητάς τους.
Στο πόρισμα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναφέρεται ότι από τα 95 παιδιά, τα 55 οδηγήθηκαν από το Κόσοβο στην Συρία και το Ιράκ, και τα 40 γεννήθηκαν εκεί, το διάστημα που οι γονείς τους βρίσκονταν στη ζώνη πολέμου. Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι από το 2012 περίπου 300 πολίτες του Κοσόβου, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αντιτρομοκρατική, σκοτώθηκαν 72 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί. Στο Κόσοβο, μέχρι στιγμής, επέστρεψαν 123 άνδρες, εφτά γυναίκες και τρία παιδιά. Οι περισσότεροι άνδρες φυλακίστηκαν ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και κάποιοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) σε πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε και κατά την οποία έγιναν και συνεντεύξεις Ισλαμιστών που πολέμησαν στη Συρία και επέστρεψαν στο Κόσοβο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων οδήγησε στην ενίσχυση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Στην έκθεση του UNDP αναφέρεται: «Η έλλειψη ευκαιριών για αξιοπρεπή διαβίωση, τо χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η αίσθηση της αποξένωσης, οι διακρίσεις, ο στιγματισμός, η ενσυναίσθηση για τα θύματα, το ενεργό δίκτυο στρατολόγων και οι ύπαρξη ξεχωριστών μονάδων Αλβανών μαχητών στη Συρία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που έκανε τους Κοσοβάρους να είναι πιο επιρρεπείς στην προπαγάνδα εξτρεμιστικών ομάδων».
Το UNDP αναφέρει ότι το 60% των μαχητών από το Κόσοβο στρατολογήθηκαν σε ηλικία από 18 έως 28 ετών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προπαγανδιστές χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο και γενικότερα τα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι συνεντευξιαζόμενοι δήλωσαν ότι ασπάστηκαν τον ακραίο ισλαμισμό παρακολουθώντας βίντεο και προπαγανδιστικό υλικό στο διαδίκτυο.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του UNDP Αλέν Λαπόν, παρουσιάζοντας την έκθεση, σε συνέντευξη Τύπου στη Πρίστινα, επισήμανε ότι μετά την προεργασία που γινόταν από τα κοινωνικά δίκτυα αναλάμβανε δράση ένα καλά οργανωμένο δίκτυο που λειτουργούσε σε ολόκληρο το Κόσοβο και αποτελούνταν από χαρισματικούς ιμάμηδες, μαχητές που επέστρεψαν από τη Συρία και το Ιράκ, και ωραιοποιούσαν την κατάσταση ενώ τον τελευταίο κρίκο αποτελούσαν οι οργανωτές που κανόνιζαν τον τρόπο μετάβασης στις εμπόλεμες περιοχές.
Ο Αλέν Λαπόν εξήγησε ότι η μετάβαση στην Συρία οργανωνόταν με κάθε λεπτομέρεια. Συνήθως, οι μελλοντικοί μαχητές μεμονωμένα ή σε ομάδες μετέβαιναν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου προωθούνταν, οδικώς, για τα σύνορα με την Συρία. Μόλις περνούσαν στην ζώνη πολέμου, εκπαιδεύονταν για λίγο και στη συνέχεια προωθούνταν στο μέτωπο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του UNDP αναφέρει ότι τα πρώτα χρόνια, πριν ψηφιστεί ο νόμος που απαγορεύει την συμμετοχή σε ξένα πολεμικά μέτωπα, οι Κοσοβάροι μαχητές έπαιρναν ολιγοήμερη άδεια, κάθε ενενήντα ημέρες, και επέστρεφαν στο Κόσοβο κυρίως για να ανανεώσουν την τουρκική βίζα.
Στην παρουσίαση της σχετικής έκθεσης του UNDP παρέστη και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαρντινάι, ο οποίος στην ομιλία του αφού τόνισε την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης για την επανένταξη στην κοινωνία όσων επέστρεψαν από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση κάποιων ιμάμηδων που συνεχίζουν να διασπείρουν επικίνδυνες απόψεις.
Ξεκωλιαρη που έχεις μια σουφρα σαν κουλούρι τον έχεις ξεπατώσει τόν πάτο σου ούτε οι μελιτζάνες που βάζεις μέσα σε χορτενουν ανώμαλη πουστρα!!!!
ΦΤΟΥ σου βρωμιαρη παλιοπουστα!!!!!
ΣΩΣΤΟΣ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ……..
ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 86 ΗΜΟΥΝΑ ΕΒΡΟ.
ΤΟ 87 ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ……..
Τελικά έκανε καλά ή όχι ο Τσίπρας που πήγε και προσκύνησε τον Τραμπ για ασφάλεια; Αποφασίστε τελικά (όχι το site) τα εθνίκια τι στο διάολο θέλουμε σ’αυτό το θέμα; Μήπως έξω απ’το ΝΑΤΟ σαν το ΚΚΕ; Γιατί στα λόγια όλα εύκολα είναι να δηλώνει ο φύρερ να κάνουμε πόλεμο αλλά αυτός θα μασαμπουκιάζει αρνιά με την Ουρανία κι εμείς θα τρέχουμε με τα G3 πρόβατα στη σφαγή.
ΑΜΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ Η ΣΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΡΟΜΑΞΑΜΕ!!!!ΣΙΓΑ!!!
ο ελληνικος στρατος σε περιπτωση συραξης με την τουρκια θα ειναι ολος απεναντη της .θα κρατησει μικρες δυναμεις σε συνορα αλβανιας σκοπια βουλγαρια .οι τουρκοι ειναι αναγκασμενοι να μοιρασουν τον στρατο τους οπου συνορευουν ,γιατι με ολους εχουν κακιστες σχεσεις .αυτο ισως μας δινει ενα πλεονεκτημα.επειτα οι απωλειες που θα εχουν απο εμας τοσο σε αεροσκαφη αρματα κ στρατιωτες θα τους κανει ευαλωτους για κουρδους συριους κ.τ.λ..αυτο φοβουνται . αν ειχαν μονο εμας θα μας ειχαν γαμησει απο χρονια,γιατι εμεις αντι να θωρακιζομαστε τα καναμε μιζες……
Δεν μετράνε ρε τα οπλικά μόνο άλλα τά αρχίδια που κουβαλάει κάποιος και εμείς έχουμε δείξει ότι τα έχουμε και μεγάλα και σκληρά.
Μολών λαβέ και θα πάρουνε απάντηση.
O εχθρός είναι μέσα στη βουλή.
ΒΡΩΜΕΡΑ ΙΣΛΑΜΟΠΗΘΙΚΙΑ…..
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ 1986 ΗΜΟΥΝ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΒΛΕΠΑ ΑΠΟ ΑΠΕΝΕΝΤΙ……..ΚΟΠΙΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ.
ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΤΟ 1986 ΕΙΧΑΤΕ ΧΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ…….ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;;;;
Μάρτιος 1987…