Βαρομετρικά χαμηλά, Ωκεανίς, μετεωρολογικά μοντέλα, απρόβλεπτοι αντικυκλώνες και ένας «ιστορικός χιονιάς» που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας που κατά τα άλλα διανύει αλκυονίδες μέρες. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι μετεωρολόγοι και περιμένουν και περιμένουν τώρα την Παρασκευή 22/2 για να έχουν πιο ασφαλή πρόβλεψη για τον «χιονιά της δεκαετίας»; Χρειάζεται πανικός ή έγκαιρη πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών; Τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν είχαμε ακραία φαινόμενα όπως το -50 βαθμοί Κελσίου όπως πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ;
Σχετικά με το βαρομετρικό χαμηλό “Ωκεανίς” που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και αν θα είναι πράγματι «ιστορικός χιονιάς» είπε γενικά:
«Από τα στοιχεία που υπάρχουν πράγματι πρόκειται για ένα αξιόλογο σύστημα που μας έρχεται από την Σιβηρία. Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, πολύ ισχυρούς ανέμους που θα δίνουν την αίσθηση πως η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι ακόμα μικρότερη. Θα έχουμε δυνατές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά για όλα τα υπόλοιπα έχουν δίκιο όλοι οι συνάδελφοι μετεωρολόγοι που είναι πιο επιφυλακτικοί και περιμένουν την Παρασκευή για μία πιο ασφαλή πρόβλεψη σχετικά με το υψόμετρο και ύψος της χιονόστρωσης».
Ποιο είναι το στοιχείο που θέλουν να αξιολογήσουν οι μετεωρολόγοι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη πρόγνωση;
«Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε συνδυασμό δύο νέων αντικυκλώνων που μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δε μπορεί κανείς να προβλέψει την πορεία τους, τον συνδυασμό τους και το τι ακριβώς μπορούν να δώσουν σε επίπεδο χιονόπτωσης. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει απόκλιση των εκτιμήσεων των δύο μετεωρολογικών μοντέλων που έχουν κυριαρχήσει και έτσι σωστά όλοι είναι επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί με την “Ωκεανίδα”».
Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη όταν διαβάζει ή ακούει για δύο διαφορετικά μετεωρολογικά μοντέλα;
«Είναι ο τρόπος αξιολόγησης των δεδομένων. Είναι το αμερικανικό μοντέλο που στην προκειμένη περίπτωση κάνει πρόγνωση για υψηλά ποσοστά χιονόπτωσης στο συγκεκριμένο βαρομετρικό “Ωκεανίς” και το ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει απόκλιση από αυτές τις εκτιμήσεις και έχει πρόγνωση για πιο ήπια φαινόμενα. Όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο μοντέλων οι μετεωρολόγοι είναι πάντα πιο επιφυλακτικοί και ορθώς πράττουν και περιμένουν. Όταν τα δύο μοντέλα συγκλίνουν τότε είναι πιο σίγουροι στις προγνώσεις τους».
Πρόσφατα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν θερμοκρασίες -50 βαθμοί Κελσίου. Τι θα συνέβαινε στις υποδομές της Ελλάδας εάν είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες;
«Πολλά τρομερά θα μπορούσαμε να πούμε για ένα υποθετικό σενάριο των -50 βαθμών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα είχαμε σίγουρα καταστροφές των υποδομών αλλά κατηγορηματικά σας λέω πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε -50 στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατέβει το πολικό μέτωπο χαμηλότερα και αυτό δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 500 χρόνια που έχουμε καταγραφή των ιστορικών αρχείων. Συνέβαινε πριν χιλιάδες χρόνια και θα μας απασχολήσει μετά από 15.000 χρόνια όταν θα μπούμε σε νέα παγετώδη περίοδο. Οπότε ας ασχοληθούμε με πράγματα που μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε».
Επομένως τι πρέπει να κάνει ο απλός πολίτης έναντι των καιρικών φαινομένων που ολοένα και περισσότερο έχουν μεγαλύτερη ένταση;
«Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή, του ηλιακού κύκλου, της διαφοράς θερμοκρασιών της θάλασσας και πολλών ακόμα αλλαγών που συντελούνται στο περιβάλλουν. Όλα έχουν την εξήγηση τους. Αντιλαμβάνομαι πως δε μπορούν όλοι να γίνουν μετεωρολόγοι αλλά όλοι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για την προστασία τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Να προστατεύουν εγκαίρως την σωματική τους ακεραιότητα, να μην ρισκάρουν τις ζωές τους και γίνουν υπεύθυνοι με την παρακολούθηση και συντήρηση των υποδομών, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους και να ενημερώνουν σωστά τα παιδιά τους ώστε αντί να υποφέρουν να φτάσουν σε σημείο να χαίρονται και να παρατηρούν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Η τεχνολογία δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες και ελπίζω πολλά παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, να γνωρίσουν τον όμορφο πλανήτη στον οποίο ζούμε και να σέβονται το περιβάλλον και τις αντιδράσεις του»
Τι λεει ο Καλλιάνος
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Είμαστε προ τον πυλών ενός πιθανότατα ιστορικού χιονιά, τόσο ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεων όσο ιδιαίτερα και ως προς την έκταση των φαινομένων. Δυστυχώς αλλά τα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν μέχρι και αυτή την ώρα τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια. Αυτό δυσκόλεψε τους Μετεωρολόγους να πάρουν σαφή θέση με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι προβληματισμένοι για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας.
Πριν 2 ημέρες φαινόταν κάτι συγκλονιστικό. Σήμερα τα στοιχεία, αν και αμφιταλαντεύονται, συγκλίνουν σε ένα σενάριο το οποίο θα είναι πιο ήπιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο ήπιο για την Αττική, όχι όμως για την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βέβαια ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σχεδόν στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά 8-10 και τοπικά ακόμη και 11-12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Αυτός ήταν ο λόγος που κράτησα μια πιο μετριοπαθή στάση αφού έβαλα ένα μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά στην προσεχή ψυχρή εισβολή και επομένως έκανα σαφές ότι δεν θα πρέπει να ακούτε δεξιά και αριστερά γνώμες που θα σας μπερδέψουν.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί :
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ
Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες ου Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.
Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη.
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ
Από τοπ μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.
ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αρχικά βροχερή για την Αττική. Ασφαλώς στα πολύ ορεινά (κορυφογραμμή Πάρνηθας) θα έχουν ξεκινήσει ήδη οι χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν ορεινά τμήματα του νομού πάνω από τα 700 μέτρα, ενώ από αργά το απόγευμα θα χιονίζει πάνω από τα 450-500 μέτρα. Βέβαια, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία θα χιονίζει κατά περιόδους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, περίπου από τα 200-250 μέτρα. Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής θα επηρεάζουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα χιονίσει πιθανότατα και στα βόρεια προάστια της πόλης.
Αν και ο καιρός πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στο νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα το Σύνταγμα ή το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Έτσι λοιπόν στα υπόλοιπα τμήματα θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή κατά βάση βροχοπτώσεις διότι οι θερμοκρασίες στις κεντρονότιες περιοχές δεν θα είναι τόσο χαμηλές. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς με κάθε επιφύλαξη διότι ορισμένες φορές ο ίδιος ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ
Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και θα απασχολούν κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς (περίπου τα ίδια υψόμετρα στην Αττική), της Εύβοιας αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου. Στη Θεσσαλία ειδικά θα χιονίζει κατά τόπους έως και τα πεδινά ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα που προανέφερα θα χιονίζει κυρίως μέχρι και τα ημιορεινά (400-500 μέτρα).
ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης κακοκαιρίας θα επικρατήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και επομένως τα πυκνά χιόνια θα περιοριστούν μόνο στα πολύ ορεινά τμήματα κυρίως της Κρήτης.
ΣΦΟΔΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ
Από το πρωί του Σαββάτου θα πνέουν άνεμοι 9-10 μποφόρ στο Ιόνιο (βορειοανατολικοί) και 9-10 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο (βόρειοι – βορειοανατολικοί)
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και τη Δευτέρα να χιονίζει κατά διαστήματα στις ίδιες περιοχές και περίπου στα ίδια υψόμετρα. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες.
Με λίγα λόγια και ανακεφαλαιώνοντας, οι περιοχές που θα χιονίσει έως και τη Δευτέρα είναι αυτές που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Ασφαλώς όσο πιο σκούρα μπλε είναι τα χρώματα, τόσο πιο πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις. Στις περιοχές που τα χρώματα είναι κίτρινα, οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές!
Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου
Τι λέει ο Τάσος Αρνιακός
Το Σάββατο Βροχές ή χιονόνερο σχεδόν σε όλη τη χώρα , καταιγίδες στα Νότια και χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας Την Κυριακή βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Ανατολικά και Νότια Οι Β άνεμοι στα Ανατολικά 9 με 10 μποφόρ και η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση
Αττική
Καιρός : λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια Οι άνεμοι θα πνέουν Β 3 με 4 μποφόρ . Η θερμοκρασία έως 17 βαθμούς
Θεσ/νίκη
Καιρός : γενικά αίθριος Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ . Η Θερμοκρασία έως 15 βαθμούς
Πάλι εμφανίστηκε η ΚΛΑΝΙΑ της ΝΔούλας ο ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ; ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Ο τύπος ΔΕΝ είναι μετεωρολόγος. Απλώς κάτι σεμινάρια έχει παρακολουθήσει και κάθεστε και ασχολείστε μαζί του…
Εισελθετε (μπητε) στο παρακατω site,για να εχετε μια εγκυρη προσεγγιστικη προγνωση του καιρου:
Accuweather Forecast.
Για του σεισμους στο αντιστοιχο αμερικανικο site.Οι δικοι μας παιρνουν το μεγεθος του σεισμου απο αμερικανικο παν/μιο της Καλιφορνιας ,και προσπαθουν με μετρησεις να το προσαρμοσουν στο πραγματικο μεγεθος!..Πρωτα τα λεει το Μπερκλευ.Απλα,ολοι οι ασχολουμενοι με τους σεισμους ειναι παρα-σεισμολογοι,δηλ. γεωφυσικοι,γεωλογοι,…Η δυσκολια τους ειναι παλι στα μαθηματικα..
Κυριε Καθηγητα,
συμφωνω απολυτα.
αρχιζω κ πιστευω ολο κ περισσοτερο στο υπεροπλο haarp
Για μια καλη προβλεψη του καιρου,απαιτουνται τα εξης:Πληροφοριες απο δορυφορους,τοπικα δεδομενα και μια θεωρια.Με βαση τα δεδομενα αυτα κατασκευαζεται ενα προτυπο(Ελλην. model) με την βοηθεια ενος υπερ-υπολογιστη(supercomputer) για εξομοιωση.Τετοια τεχνικα και επιστημονικα υποβαθρα στην Ελλαδα ΔΕΝ υπαρχουν.Αρα, οι μετεωρολογοι( μαθηματικοι ,φυσικοι,κ.α. με εξαμηνη προπονηση) καλουνται να βαλλουν την “φαντασια” τους να προβλεψει.Κατασκευαζουν εγχρωμα διαγραμματα ,κ.λπ,για να εντυπωσιασουν το τηλεοπτικο κοινο.Ετσι, εχουν επιτυχια προβλεψεων 100% ,ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ!..Η μοναδικη χωρα στην Ε.Ε. ,η ηοποια δεν εχει υπερυπολογιστη για μετεωρολογικες ,σεσμοσμολογικες,κ.α. ερευνες και καταλληλο προσωπικο ,ειναι η Ελλαδα.Αρα, κατα τον ΓΑΠ μηδεν εις το πηλικιον.Τα παιδια μας τα στειλαμε στο εξωτερικο και εισαγαγαμε υψηλου επιπεδου οντοτητες απο πακισταν,και ολα τα ληγοντα σε …σταν.Αφρικη,…
Τι ωραια τα λετε!…Πληρως τεκμηριωμενα και απλα…
Mην στεναχωριεστε,θα πεθανουμε ολοι.
Λοιποοον. Πως αλλιως, θα πειστουμε, για την κλιματικη η κλυσματικη, αλλαγη;;; Μα, με κατι τετοιες, μαλακιες. Δεν πηρατε γραμμη, οτι οπου σταθουμε κι` οπου βρεθουμε, γι` αυτην πλεον, ακουμε;;;