42 έχουν περάσει από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές για τους ήρωες που υπερασπίστηκαν με σθένος τα εδάφη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, σε έναν πόλεμο άνισο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Έλληνες στρατιώτες κατάφεραν, όχι μόνο να κρατήσουν σαν λέοντες τις γραμμές τους αλλά χάριν στην ανδρεία τους, οι τουρκικές επιχειρήσεις σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους μετρώντας χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες.
Για την ιστορία, η Τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις, με τον -ΑΤΤΙΛΑ 1- στις 20 Ιουλίου 1974 και με τον -ΑΤΤΙΛΑ 2- στις 14 Αυγούστου 1974. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “κέρδισαν” περίπου το 37% του νησιού αφήνοντας στην Ελληνική στρατιωτική πλευρά 46 νεκρούς και 59 αγνοούμενους της ΕΛΔΥΚ, 29 νεκρούς καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και 4 αεροπόρους της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».
Ελληνική Δύναμη Κύπρου 1974
Ο Δημήτρης Σπανογιάννης πρόεδρος σήμερα, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974 έζησε και τις δύο φάσεις και ακόμα θυμάται… «Κύπρος… δέος, ρίγος, όλες μου οι αναμνήσεις οι νεανικές, η ζωή μου όλη, η οποία με ακολουθεί μέχρι σήμερα. Γιατί εκεί έζησα και ένιωσα τις πιο έντονες δυσκολίες της ζωής μου που με έχουν στιγματίσει για πάντα και στην καθημερινότητα μου».
Ο 22χρονος τότε Δημήτρης Σπανογιάννης απολυόταν και επαναπατριζόταν. Διηγώντας τα στο protothema.gr αναφέρει μια έντονη ανάμνησή του: «Φεύγοντας για Ελλάδα ήμουν ενθουσιασμένος ότι πάω να απολυθώ. Την επόμενη μέρα μάθαμε ότι οι Τούρκοι χτύπησαν την Κύπρο και την ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ήταν ένα μεγάλο σοκ, και εν συνεχεία εμείς που ήμασταν πάνω στο αρματαγωγό -ΛΕΣΒΟΣ- απαιτήσαμε από τους αξιωματικούς μας και τον πλοίαρχο του πλοίου να μας γυρίσουν πίσω στα αδέρφια μας και να πολεμήσουμε μαζί τους. Πράγματι αυτό έγινε και στη μια περίπου το μεσημέρι κάναμε απόβαση στην Πάφο. Οι Παφίτες που μας είδαν, θεώρησαν ότι ερχόταν στρατός από Ελλάδα και πανηγύριζαν. Το αρματαγωγό -ΛΕΣΒΟΣ- χτύπησε τον τουρκικό θύλακα της Πάφου».
Συνεχίζοντας την διήγηση και γνωρίζοντας πλέον ότι πάνε για πόλεμο αναφέρει: «Το απόγευμα με επιταγμένα φορτηγά και λεωφορεία, άοπλοι και ταξιδεύοντας όλο το βράδυ από το νότιο Τρόοδος, φτάσαμε την επόμενη μέρα το πρωί γύρω στις 9 κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Εκεί μας χτύπησε η πολεμική αεροπορία των Τούρκων. Βγήκαμε έξω από τα οχήματα και πήγαμε διασκορπισμένοι, περπατώντας, και μπήκαμε στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Εκεί ακόμα και οι αξιωματικοί αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν γνώριζαν ότι εμείς γυρίσαμε πίσω. Μας έλεγαν χαρακτηριστικά -τί θέλετε εσείς εδώ- καθώς θεωρούσαν πως ήμασταν στην Ελλάδα απολυμένοι. Η ΕΛ.ΔΥ.Κ το βράδυ εκείνο, στις 20 Ιουλίου, μετά το πρωινό χτύπημα των Τούρκων, έκανε επίθεση στον τουρκικό θύλακα στο χωριό Κιόνελι στην ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. Έτσι παραμείναμε εκεί, μέχρι που τελείωσε και ο δεύτερος -ΑΤΤΙΛΑΣ- γιατί έτυχε ο λόχος μου να μείνει σε όλες τις μάχες, και ήμουν στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ».
Εμφανώς φορτισμένος από τις αναμνήσεις ο κ. Δημήτρης τόνισε: «Θέλω να σας πω ότι και στην εκεχειρία που έγινε στις 22 Ιουλίου, 23 στην ουσία γιατί στις 22 Ιουλίου το βράδυ, παρόλο που είχαμε εκεχειρία οι Τούρκοι μας χτύπησαν στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η βασική δύναμη της ΕΛ.ΔΥ.Κ οπισθοχώρησε και έφυγε για άλλα μέτωπα και στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ έμειναν τρεις λόχοι, για υποστήριξη του στρατοπέδου, και οπότε πια έμεινα εκεί στο στρατόπεδο μέχρι που ξεκίνησε ο δεύτερος -ΑΤΤΙΛΑΣ- 14-16 Αυγούστου και ο λόχος που συμμετείχε στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ, μια από τις πιο άνισες μάχες που έγιναν ποτέ, με πάρα πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές, καταφέραμε κάποιοι να φύγουμε από κει».
Α΄ Μοίρα Καταδρομών
Δεν ήταν όμως μόνο οι άνδρες της ΕΛ.ΔΥ.Κ που αντιστάθηκαν ηρωικά. Ήταν και η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου και συγκεκριμένα από την Κρήτη, η Α΄ Μοίρα Καταδρομών η οποία με αεροπλάνα τύπου NORD NORATLAS πραγματοποίησε την επιχείρηση «ΝΙΚΗ».
Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχε και ο Παναγιώτης Αφάλης σημερινός Πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος 74» ο οποίος ακούγοντας την λέξη -Κύπρος- σαν να μην πέρασαν 40 χρόνια, μας λέει συγκινημένος: «Εγώ νιώθω ότι μπορούμε ακόμα να οργανωθούμε, όχι με πραξικοπήματα κι όλα αυτά. Δεν το βλέπω καν δύσκολο. Είδα ότι εμείς πήγαμε -δύο άμαχοι- και πήραμε εντολή να πάμε σε -δέκα μάχες- και φέραμε θετικά αποτελέσματα».
Ο 21χρονος τότε Παναγιώτης Αφάλης, με το βλέμμα του στο κενό, θυμάται και αναφέρει: «Εκεί κατάλαβα τι θα πει συνήθεια. Είδα ότι ο πόλεμος είναι συνήθεια. Μετά από την πρώτη, δεύτερη, τρίτη μέρα, εγώ έμεινα επτά μήνες. Ε, μετά από επτά ημέρες, δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Αγρίμια, κατάλαβα ότι τα πάντα είναι συνήθεια».
Στην εξιστόρηση του θυμάται ακόμα τις λεπτομέρειες «Από τις 9:30 το βράδυ ξεκίνησαν την απογείωση τους τα αεροπλάνα, μετά από τρεις ώρες φτάσαμε στη Λευκωσία. Πλησιάζοντας το αεροδρόμιο ακούγαμε τις σφαίρες να χτυπούν τα αεροπλάνα. Προσγειωθήκαμε, όχι ομαλά, δεν σταμάτησε το αεροπλάνο, ήταν με τις μηχανές αναμμένες και σε 40 πόντους πηδούσαμε στο έδαφος. Θυμάμαι ακροβολιστήκαμε εκεί όπως ήταν το αεροδρόμιο και βάλαμε κάτω τα ντουφέκια μας και είπαμε -μόλις ξημερώσει θα χτυπήσουμε τον εχθρό-. Μετά από μισή ώρα ήρθανε κάτι στρατιωτικά φορτηγά και μας πήρανε και μας πήγαν μέσα στην Λευκωσία σε μια ιερατική σχολή του Μακαρίου. Τα ξημερώματα στις 23 Ιουλίου ήρθανε εκεί και μας είπανε ότι πρέπει να πάμε στο αεροδρόμιο, η μάχη δεν κράτησε πολύ, το μεγαλύτερο κομμάτι κράτησε στο διπλωματικό μέρος. Οι Τούρκοι όπου υπήρχε μεγάλη αντίσταση έφευγαν. Το αεροδρόμιο τελικά το έδωσαν στον ΟΗΕ και μέχρι σήμερα παραμένει ουδέτερο».
Τελειώνοντας την διήγηση του ο κ. Παναγιώτης αναφέρθηκε στο μεγάλο λάθος της αναδίπλωσης, συγκεκριμένα λέει: «Είχε κηρυχτεί εκεχειρία, η μονάδα μας συμμετείχε στην μάχη του αεροδρομίου σε εκεχειρία. Το μεγαλύτερο λάθος. Όταν έχεις εκεχειρία δεν τολμάει κανένας αξιωματικός ή διοικητής να δώσει εντολή να πάει μια μονάδα στον πόλεμο. Οπότε εμείς κάναμε αναδίπλωση στην αναδίπλωση και προχωρούσαν οι Τούρκοι. Και αφού τα προετοίμασαν όλα, ξεκίνησαν και τον δεύτερο Αττίλα που έγινε 16-17 Αυγούστου εμείς μετά το αεροδρόμιο δεν ξαναπήγαμε στα ορύγματα».
Το ίδιο θα γίνει πάλι αν θα ξανα χτυπήσουν. Ύπουλα χωρίς να το περιμένεις.
Τα πολεμικά ανακοινωθέντα δείχνουν το πόσο αιφνιδιάστηκε η προδοτική δικτατορία Ιωαννίδη-Σαμψών: Mιλούσαν για “μικρές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών” όταν τα εναέρια μεχμετσίκ είχαν κατακλύσει τον κυπριακό ουρανό και πανηγυρίζανε βλακωδώς ότι δήθεν “ουδείς στόχος των εισβολέων είχε επιτευχθεί”! Αλλά ενώ οι δικοί μας στρατιωτικοί και μη μακάκες αρκούνταν στις παπαριές εντυπώσεων, δηλαδή στο να μετράνε -γελοιωδώς- ανά κάθε μια ώρα στα ανακοινωθέντα τους τα δήθεν όλο κι περισσότερα “καταρριφθέντα τουρκικά μαχητικά”, οι…. λεγόμενοι “μπουνταλάδες” -κατά μερικούς επίσης ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ μαλάκες του διαδικτύου- ήδη από τις πρώτες ώρες της πρώτης μέρας είχαν καταφέρει μέσω των δυνάμεων των αλεξιπτωτιστών να ενώσουν ΟΛΟ τον τουρκοκυπριακό θύλακα Αγύρτας-Λευκωσίας, δηλαδή όλο το χώρο από το προγεφύρωμα του Πέντε Μίλι, καθέτως μέσω του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο, μέχρι την Λευκωσία!!! Με αποτέλεσμα βέβαια και η αντεπίθεση της ΕΛΔΥΚ στο Κιόνελι την επόμενη νύκτα αλλά και των τριών μοιρών καταδρομέων μας την επόμενη μέρα να είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες και να αποκρουστούν σχετικά εύκολα από τους Αγαρηνούς, με σοβαρές μάλιστα και μη αναπληρούμενες απώλειες από την δική μας πλευρά, αλλά και να αναγκαστούν έτσι οι δικές μας μονάδες, όσες επιστρατεύτηκαν τέλος πάντων, να κάνουν όλο το γύρο από αριστερά της Κύπρου με παρακάμψεις δρομολογίων σχεδόν μέχρι την…. Πάφο (!), ώστε να μπορέσουν να φτάσουν -όσοι τελικά μπόρεσαν να… φτάσουν λόγω των συνεχών τουρκικών εναέριων βομβαρδισμών μέχρι κάπως στην ευρύτερη περιοχή της Κυρήνειας, προκειμένου να διεξάγουν (όλως τυπικά και πολύ βεβαίως καθυστερημένα) κάποιες μικρές συμπλοκές με τους εισβολείς, περισσότερο για την τιμή των όπλων και τίποτε άλλο, πριν αποσυρθούν οριστικά από την περιοχή της Κυρήνειας και των γύρω περιοχών του συνενωμένου και πλήρως ενισχυμένου πλέον τουρκοπυπριακού θύλακος Αγύρτας.
Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα γράφει και ο αξιόπιστος δημοσιογράφος μακαρίτης Σπύρος Παπαγεωργίου, Έλληνας εθνικιστής, αγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. στην Κύπρο, πιστός στην ιδέα της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα και δημοσιογράφος Ελληνικών, Κυπριακών και ανταποκριτής ξένων εφημερίδων, ιστορικός και συγγραφέας ιστορικών και πολιτικών βιβλίων κυρίως για την προδοσία της Κύπρου.
Είναι σαφές ότι αν από την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ελληνοκυπριακή και ελληνική τότε στρατιωτική ηγεσία δινόταν προτεραιότητα στο να αποκρουσθούν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ οι τούρκοι αλεξιπτωτιστές, πριν την συνένωση του θύλακά τους, αντί να καταναλώνει άσκοπα χρόνο και δυνάμεις στο να εξαλείφει ασήμαντους τουρκοκυπριακούς θύλακες μέσα στις μεγάλες πόλεις (Λεμεσό κλπ) και στο να συνεχίζει να αντιμάχεται ακόμη και τις ώρες της απόβασης (στην Πάφο και αλλού) με λιγοστούς ανθιστάμενους μακαριακούς (ανθενωτικούς), σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα και για την Λευκωσία και για το αεροδρόμιο και γενικότερα η προέλασή των μεχμετσίκ θα ήταν πολύ πιο βραδύτερη και πολύ πιο επώδυνη, από αυτήν που πέτυχαν κατά τις τρεις-τέσσερις πρώτες μέρες, ενώ παράλληλα χωρίς συνενωμένο το βασικό τους θύλακα Αγύρτας-Λευκωσίας θα ήταν αδύνατη η επιτυχία της β΄ φάσης του Αττίλα τους (14 έως 16-8-1974), όπου σχεδόν διά περιπάτου κατέλαβαν την μισή Κύπρο, ελέω και του προδοτικού δημόσιου εξαγγέλματος “η Κύπρος κείται μακράν¨” του Σκατόψυχου, όπου καταδείχτηκε πλήρως και στους πλέον αδαείς εκ των τούρκων επιτελών το μέγεθος της προδοσίας ΚΑΙ της πολιτικής ελληνικής ηγεσίας της Μεταπολίτευσης, οπότε ήξεραν έκ των προτέρων ότι στη β΄ φάση της “επιχείρησης” απλώς θα έκαναν μια….. άκοπη παρέλαση μέχρι την Αμμόχωστο (όπως και έκαναν).
Δυστυχώς οι αλήθειες για τα…. “μπουνταλάδικα”, “δειλά” κλπκλπκλπ μεχμετσίκ και τους -αντιθέτως- “σουπερουάου”, “υπερήρωες”, “παλλήκαρους” κλπκλπκλπ στρατιωτικούς μας είναι οι παραπάνω, και τα άλλα για “ανδραγαθήματα”, “ηρωικές εποποιίες”, “εξαίρετες πράξεις” των μετέπειτα ιδρυθέντων “συλλόγων ηρώων Κύπρου 1974”, “ήρωες Αλευρομάγειρους” κλπκλπ εγώ τα ακούω (και τα διαβάζω) βερεσέ. Από το ένα μου αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Οι λίγοι που πράγματι ήταν οι ΤΟΤΕ ΗΡΩΕΣ (Σταυριανάκος, Κουρούπης, Κατσάνης πχ) είναι πεσόντες και θαμμένοι -εδώ και χρόνια- βαθειά μέσα στο μαρτυρικό χώμα της Κύπρου ή στα Αδανα όπου μαρτύρησαν σαν άγιοι μέσ’ τα τούρκικα κάτεργα!. Οι άλλοι -οι εδώ ζωντανοί των διαφόρων συλλόγων “ηρώων Κύπρου 74”, αυτοί που βγαίνουν κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, παντού, για να πει εκ του ασφαλούς πλέον ο καθένας τους από μια παπαριά εντυπώσεων και εντυπωσιασμού (προς τέρψιν των ελληναράδων του Διαδικτύου και του Καναπέ), αξίζουν μόνο όσο αξίζει ο Ευγένιος Τριβιζάς: Δηλαδή, μόνο για να διηγούνται σα παππούδες ιστορίες “περασμένων θριάμβων κλπκλπ” στα εγγονάκια τους λίγο πριν τα πάρει το βράδυ ο ύπνος….