ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ – Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΓΔΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΤΑΞΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΚΟΜΜΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Κοινοποίηση:
9a32a547-lefta-pliromes-epidoma

Με νέους φορολογικούς συντελεστές, κομμένα επιδόματα και εκτίναξη βασικών αγαθών, οι μισθωτοί, οι νέοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα σπρώχνονται ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια. Την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο φορολογείται με γάντι και οι πολυεθνικές στήνουν πάρτι αισχροκέρδειας, το «επιτελικό κράτος» φορτώνει τον λογαριασμό στους πολλούς.

Αυτό δεν είναι αύξηση. Είναι αναδιανομή πλούτου – από τους φτωχούς στους πλούσιους. Με την υπογραφή Μητσοτάκη.

Στα 880 ευρώ αυξάνεται από 1/4/2025 ο κατώτατος μισθός (αύξηση 50 ευρώ μεικτά και 34 ευρώ καθαρά). Παράλληλα αυξάνονται και 19 επιδόματα. Η αύξηση, όπως είπε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και συμπαρασύρει 19 επιδόματα και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Ειδικότερα, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ – ποσοστιαία αύξηση 6,02% – και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.

Η φετινή αύξηση συνοδεύεται από μία θεσμική τομή: για πρώτη φορά η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται στο Δημόσιο, καθώς θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ φέτος και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα είναι αυξημένος κατά 35,4% σε σχέση με το 2019. Τονίζεται ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη τριετία (2025-2027) θα πρέπει να δοθούν ετήσιες αυξήσεις της τάξης των 40-50 ευρώ, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 870-880 ευρώ το 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και περισσότερο το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.

Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό. Μέχρι το 2027, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από την κυβέρνηση. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, την προσθήκη κριτηρίων όπως η αγοραστική δύναμη και το κόστος διαβίωσης, καθώς και τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής και Συμβουλευτικής Επιτροπής από τους κοινωνικούς εταίρους για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια, τελευταία στην αγοραστική δύναμη στην ΕΕ και πρώτη στη φορολόγηση εισοδημάτων! Ειδικότερα:

Το 22% μισθών και συντάξεων παρακρατείται από τη φορολογία και τις κρατήσεις υπέρ υγείας (κυρίως από τη φορολογία).

Σύμφωνα με τη Εurostat (2023) στην τελευταία θέση της ΕΕ, η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τη Βουλγαρία.

Κατά την περίοδο 2024-2027 ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 15% ενώ ο φόρος εισοδήματος κατά 41%, ενώ για την περίοδο 2020-2027 ο μέσος ετήσιος μισθός θα αυξηθεί κατά 32% ενώ η φορολογία εισοδήματος κατά 114%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στη 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Καλά σας κάνει. Δίνει στα καραβάνια που κάθονται όλη μέρα και εσάς του ιδιωτικού τομέα σας πηδ@ει. Άριστα κάνει. 41ο/ο.

  2. “”” Στη 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού.“”” αφου υπαρχουν κ χειροτερες θεσεις στην καταταξη ….μια χαρα πορευεται η χελλας…….κ εις κατωτερα!!!!!!!!

  3. Καλα τους κανει.
    Στις εκλογες οι 6 στους 10 πηγανε για μπανιο,αντι να τους μαυρισουν.
    Κυβερνα με τις ψηφους των κομματοσκυλων και των ηλιθιων γερων.
    Αφου ο νεοελληνας ειναι εντελως μαλ.. να τον ξεσκισει,να του παρει και τα σωβρακα.
    Τους ηλιθιους τους γαμ.. σε καθε χωρα.

    1. Ακριβως φιλε μου.πολυ σωστα.ακριβως το ιδιο λεω κι εγω.αφησαν τα κομματοσκυλα να αποφασισουν για εμας.αν ξανακανει εκλογες ο καραγκιοζης,παλι καλοκαιρι θα τις κανει γιατι βλεπει οτι τον ευνοει.ο ηλιθιος ραγιας λαος παει για μπανια και ρακετες να δει και κανα στρινγκ και μετα ο βλαμμενος κλαιγεται επι 4 χρονια.καλα μας κανουν λοιπον.ο ζαβος μιστερ μπιν κυβερναει με 2.400.000 απο ενα συνολο 10.000.000 ελληνων.μπραβο μας!!!!!!!

Leave a Response