Οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί εδώ και καιρό θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό καθώς η η «ζώνη του πολέμου» μας αγγίζει, υπογραμμίζει στην ανάλυσή του ο Σταύρος Λυγερός.
Μετά τον εμβολισμό του «Γαύδος» όπως αναφέρει, «η Άγκυρα έχει διολισθήσει από τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών” στη στρατηγική της τουρκοποίησης των ελληνικών νησίδων».
Οπως προβλέπει ο ίδιος «εάν οι Τούρκοι καταφέρουν να συρρικνώσουν και στη συνέχεια εξαφανίσουν την ελληνική ναυτική παρουσία, το επόμενο βήμα τους θα είναι να εγκαταστήσουν στα Ίμια ένα κοπάδι ζώα με έναν κτηνοτρόφο να πηγαίνει εκεί υπό την προστασία του τουρκικού ναυτικού».
Ολόκληρη η ανάλυση
Στην Ελλάδα υπήρξε μία υστέρηση κατανόησης ότι έχουμε εισέλθει σε νέα φάση, ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας είναι στρατηγικού κι όχι τακτικού χαρακτήρα, ότι -δια της Τουρκίας- η «ζώνη του πολέμου» μας αγγίζει. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιακών παραγόντων όλων των αρμοδίων κρατικών μηχανισμών, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό σημάνει συναγερμό.
Είναι ανθρώπινη η τάση να διαβάζουμε το σήμερα με τα εργαλεία του χθες, αλλά τα σημάδια ήταν αρκετά και κυρίως ηχηρά για να τα παραβλέψει κανείς. Κατά συνέπεια, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού μία διανοητική αδράνεια όσον αφορά την προσαρμογή και στο πολιτικό και στο επιχειρησιακό επίπεδο.
Είναι αληθές ότι ο Κοτζιάς μιλούσε για «νευρική Τουρκία», αλλά αυτός είναι ένας περιγραφικός όρος κι όχι μία ανάγνωση του νέου τρόπου που εδώ και καιρό ενεργεί ο Ερντογάν. Εξ ου και οι αλλεπάλληλοι αιφνιδιασμοί. Τώρα –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να παρέμβουν πυροσβεστικά.
Για την ακρίβεια, συζητείται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μία τριμερής συνάντηση Κοτζιά-Τίλλερσον-Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον με σκοπό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς. των δύο πλευρών, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αποτραπούν επεισόδια, όπως εκείνο στα Ίμια, αλλά και το αντίστοιχο στον Έβρο.
Αμερικανική μεσολάβηση
Η αμερικανική διπλωματία ανταποκρίθηκε. Η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αν πραγματοποιηθεί, στο τραπέζι θα τεθεί και η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Τσαβούσογλου, πιστός στην οθωμανική παράδοση, θεωρείται δεδομένο πως θα επιδιώξει να αποσπάσει τα μέγιστα πολιτικά ανταλλάγματα από την ιδιότυπη ομηρία.
Η πρωτοβουλία της Αθήνας να καταφύγει στη μεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα είναι ενδεικτική και της αμηχανίας και του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει. Ουσιαστικά, δυσκολεύεται να βρει πρακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που γεννά η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Μέχρι τώρα οι Έλληνες ιθύνοντες προσέγγιζαν τα γεγονότα με όρους παρελθόντος.
Έτσι, θεωρούσαν ότι στα Ίμια οι Τούρκοι θα έλεγαν στα ελληνικά σκάφη ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, οι Έλληνες θα έλεγαν στα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται σε ελληνικά και κάπου εκεί θα έληγε η παράσταση. Άντε να συνέβαινε και κάποιο τζαρτζάρισμα με επικίνδυνους ελιγμούς. Το ενδεχόμενο εμβολισμού ήταν εκτός ορίζοντα, παρότι είχε προηγηθεί το επεισόδιο με την κανονιοφόρο “Νικηφόρος”.
Απειρία και αμηχανία
Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Έβρο. Στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπάρχουν ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι η εξελισσόμενη τουρκική άσκηση στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν κρίθηκε ικανός λόγος για να δοθούν εντολές στις περιπόλους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές με το γνωστό αποτέλεσμα.
Όταν έγινε γνωστή η σύλληψη, η ελληνική πλευρά την αντιμετώπισε κι αυτή με όρους παρελθόντος.Θεωρούσε πως το πρόβλημα θα λυνόταν σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών, όπως συνήθως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και απέκρυψε το περιστατικό, προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή των δύο. Ως ένα βαθμό η πρώτη αυτή αντίδραση ήταν δικαιολογημένη.
Το αδικαιολόγητο και αποκαλυπτικό της διανοητικής-πολιτικής αδράνειας είναι ότι η διάψευση της ελπίδας για άμεση επίλυση δεν λειτούργησε αφυπνιστικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απηχώντας το κλίμα που επικρατούσε στο Μαξίμου, συνέχισε να διαβεβαιώνει πως πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας που θα λήξει σύντομα. Κι αυτό, παρότι η Άγκυρα είχε ήδη δείξει την πρόθεσή της να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το περιστατικό.
Προφανώς, στο Μαξίμου δεν είχαν ούτε πρωτογενή πληροφόρηση, ούτε σχετική πείρα στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Ως εκ τούτου –όπως μας λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού– τα όσα δήλωνε ο Τζανακόπουλος απηχούσαν αυτά που τους έλεγαν από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας και την ΕΥΠ. Κι ακριβώς γι’ αυτό στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές γκρίνιες. Ακόμα κι αν είναι έτσι, ήταν στοιχειώδες η κυβέρνηση να τηρήσει στάση αναμονής για μία υπόθεση, την εξέλιξη της οποίας έλεγχαν οι Τούρκοι κι όχι η ίδια.
Η εύκολη εξήγηση
Είναι αξιοσημείωτο, όμως, πως ακόμα και μετά, αντί να λάβουν το μήνυμα και να αναστοχαστούν, και εντός της κυβέρνησης και ευρύτερα στους κόλπους του πολιτικού συστήματος πολλοί κατέφυγαν στην εύκολη λύση να αποδίδουν τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν. Πρόκειται, άλλωστε, για συνήθη αντίδραση της Αθήνας, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με έμπρακτες προκλήσεις που την αιφνιδιάζουν.
Προφανώς, όπως πάντα και παντού, έτσι και τώρα στην Τουρκία υπάρχουν τέτοιες σκοπιμότητες. Η σκοπιμότητα, μάλιστα, εντείνεται, λόγω των δυσκολιών που ο τουρκικός στρατός συναντάει στο Αφρίν, παρά την συντριπτική αριθμητικά υπεροχή του και την ακόμα πιο συντριπτική υπεροπλία του σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, ο Ερντογάν έχει ανάγκη μία εύκολη επικοινωνιακή νίκη. Και θεωρεί ότι μπορεί να την έχει στο μέτωπο με την Ελλάδα.
Εάν, ωστόσο, η Αθήνα βολευθεί αποκλειστικά και μόνο με αυτή την εξήγηση, θα έχει δει το δένδρο και θα έχει χάσει το δάσος. Και το δάσος είναι ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει “πίστα”. Με άλλα λόγια, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας είναι στρατηγικού κι όχι τακτικού χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η γκάμα των επιθετικών κινήσεών της απέναντι στην Ελλάδα έχει διευρυνθεί επικίνδυνα.
Από τη ρητορική στην πράξη
Αυτό που μέχρι πρότινος οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούσαν απαγορευτικό, έχει μπει ως ενδεχόμενη επιλογή στο τραπέζι. Τα επεισόδια και στα Ίμια και στον Έβρο το αποδεικνύουν. Το γεγονός ότι παραλλήλως η εμπρηστική ρητορική παραγόντων από όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας έχει υπερβεί κάθε όριο είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στα ηγετικά κλιμάκια της γείτονος. Και για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, στη χορεία όσων χρσηιμοποιούν εμπρηστική ρητορική προσετέθη και ο ίδιος ο Ερντογάν.
Σταδιακά, η Άγκυρα έχει διολισθήσει από τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών” στη στρατηγική της τουρκοποίησης των ελληνικών νησίδων που έχει βάλει στο στόχαστρό της. Μπορεί από το 1996 Τούρκοι πολιτικοί να δήλωναν πως οι νησίδες είναι τουρκικές, αλλά αυτό ήταν ρητορική. Στην πραγματικότητα, επιδίωκαν να σύρουν την Αθήνα σε μία διαπραγμάτευση, προσδοκώντας πως από αυτή θα εξασφάλιζαν τον έλεγχο κάποιων νησίδων.
Η διολίσθηση από τις “γκρίζες ζώνες” στην τουρκοποίηση άρχισε όταν η ρητορική ενσωματώθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Άγκυρας. Αρχικά απαγόρευσαν και απέκλεισαν τους Έλληνες αλιείς από το να ψαρεύουν στα νερά των Ιμίων. Στη συνέχεια, οι τουρκικές ακταιωροί προσπαθούσαν με ελιγμούς να εκδιώξουν από την περιοχή τις ελληνικές. Ο εμβολισμός του “Γαύδος” είναι η κορύφωση αυτής της προσπάθειας και το έμπρακτο μήνυμα πως εάν υπάρξει ελληνική ναυτική παρουσία στην περιοχή θα κινδυνεύει να υποστεί την ίδια τύχη.
Εάν οι Τούρκοι καταφέρουν να συρρικνώσουν και στη συνέχεια εξαφανίσουν την ελληνική ναυτική παρουσία, το επόμενο βήμα τους θα είναι να εγκαταστήσουν στα Ίμια ένα κοπάδι ζώα με έναν κτηνοτρόφο να πηγαίνει εκεί υπό την προστασία του τουρκικού ναυτικού. Με άλλα λόγια, θα έχουν δημιουργήσει τετελεσμένο ευρύτερης εμβέλειας, δεδομένου πως τα Ίμια είναι συμβολική και ταυτοχρόνως πιλοτική περίπτωση.
slpress.gr
Οταν βαφτιζουν ηρωες 2 μαλακες που παρεδωσαν οπλα και τους κ#λους τους, δεν πρεπει πια να υπαρχει αυτο το κρατος καρικατουρα…
Αλλα αν επιμενετε να πολεμησετε , τραβατε…. να κανουν οικονομια οι πολυεθνικες , αντι για μισθοφορικο στρατο κεραστε τους το αιμα σας , να μην ξοδευονται…
Οσο για τα δυο παιδια που κρατουν οι Τουρκοι, ο γραμματεας του ΝΑΤΟ ειπε να τα βρουμε μονοι μας με τους Τουρκους, σαν να μη ανηκουμε και οι δυο στην ιδια συμμαχια!! Αλλα το ΝΑΤΟ ειναι μια λυκοσυμμαχια και θα επρεπε να εχει διαλυθει, οπως διαλυθηκε το Συμφωνο της Βαρσοβιας!! Δεν προκειται ποτε να μας υποστηριξει σε τιποτα!!
Ενω ολοι τριγυρω, Τουρκοι, Αλβανοι, Σκοπιανοι, κοιταζουν να μας κατασπαραξουν, εμεις ειμαστε στον κοσμο μας και συνεχως ψιθυριζουμε τα γνωστα τροπαρια, οτι δεν διεκδικουμε τιποτα απο κανενα και οτι υποστηριζουμε την Ευρωπαικη προοπτικη ολων των ανωτερω!!! Αυτοι μας εχουν αναγκη και οχι το αντιστροφο!! Υποστηριζουμε την Ευρωπαικη προοπτικη τους ετσι σκετα;; Χωρις ανταλαγματα ρε ηλιθιοι;; Μια ζωη θα τους γλυφουμε και θα τους χαιδευουμε και αυτοι θα μας γ@μουν; Αντε ξευτιλες αλλαξτε τα τροπαρια αυτα γιατι εχουμε καταντησει γελιοι!!
Ύμνος στην Τουρκία από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, 19:32
Ύμνος στην Τουρκία από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
8
“Αυτό είναι ένα θέμα, του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία”, περιορίσθηκε να πει, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ερώτηση που του τέθηκε για το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απέφυγε ακόμη και να απευθύνει παραινέσεις, που θα ήσαν απολύτως συμβατές με τους περιορισμούς του ρόλου του, για ταχεία επίλυση του ζητήματος και για αποφυγή δημιουργίας εντάσεων τέτοιου τύπου μεταξύ των στρατών συμμάχων κρατών.
Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, με φόντο τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας “πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ”.
Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, την “ευγνωμοσύνη” του ΝΑΤΟ απέναντι στη χώρα για τη συμβολή της στη “συλλογική ασφάλεια”. “Ευχαριστώ την Τουρκία για αυτό”, είπε χαρακτηριστικά. “Το ΝΑΤΟ παρέχει στήριξη στην Τουρκία”, είπε και συμπλήρωσε: “Έχουμε αποστολές, στρατιωτικές παρουσίες στην Τουρκία”.
“Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη στήριξή της στο ΝΑΤΟ. Δείχνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία μέσω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την αστάθεια και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία από νότια, από το Daesh, από την τρομοκρατία, ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία”.
Πάντως, όσον αφορά στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά δύο αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ο Στόλτενμπεργκ παρατήρησε ότι πρόκειται για “εθνική απόφαση”. “Είναι εθνική απόφαση του καθενός από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δυνάμεις, στις οποίες θέλει να επενδύσει”, σημείωσε.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, 19:35
ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΧΑΟΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΝΑΡΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ…ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ..!!!….ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ..ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ..ΟΙ ΤΟΙΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΝΑΧΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ 1η ΤΗΝ 2η ΤΗΝ 3η ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΣΑΝΕ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ..ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ.ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ…ΑΣ ΣΒΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ..ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ..
ξεπερασμενο τον τιλερσον τον απολυσανε