Η δίκη του Νίκου Κούρκουλου στο αυτόφωρο για τεντιμποϊσμό. Κατηγορήθηκε με τον σκληρό νόμο 4000 γιατί αγνόησε έναν αστυφύλακα. Η αθωωτική κατάθεση της Μερκούρη και η θερμή χειραψία με τον κατήγορο.
Στις 17 Μαρτίου 1965, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Νίκο Κούρκουλο, τη Μελίνα Μερκούρη και τη Δέσπω Διαμαντίδου να περιφέρονται στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου «Αρσάκειου». Κι όμως δεν επρόκειτο για γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας.
Ο γνωστός ηθοποιός περίμενε έξω από την αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου προκειμένου να δικαστεί στο αυτόφωρο για…τεντιμποϊσμό, εξύβριση αρχής και αντίσταση, σύμφωνα με τον νόμο 4000.
Η εκδοχή του αστυφύλακα
Ποιο ήταν, όμως, εκείνο το περιβόητο περιστατικό που οδήγησε το Νίκο Κούρκουλο στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Στο δικαστήριο εκφράστηκαν δύο απόψεις – του πρωταγωνιστή και του αστυφύλακα που τον κατήγγειλε. Ο αστυνομικός περίμενε με συνάδελφό του να συλλάβει την Ελένη Κουτσογιάννη, μητέρα της Μελίτας Κουτσογιάννη, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με τον Κούρκουλο. Εκκρεμούσε εις βάρος της σχετική απόφαση για αγορανομικό ζήτημα.
Οι Νίκος Κούρκουλος, Μελίνα Μερκούρη και Δέσω Διαμαντίδου έξω από τη δικαστική αίθουσα
«Την είδαμε να βγαίνει από το σπίτι της και να μπαίνει στο αυτοκίνητο του Κούρκουλου, που ήρθε εκείνη την ώρα. Έτρεξα και έκανα νόημα στον οδηγό του αυτοκινήτου, που είχε ήδη ξεκινήσει, να σταματήσει. Εκείνος έκοψε ταχύτητα. Του είπα ποιος είμαι και ότι θέλω να συλλάβω την κυρία Κουτσογιάννη. Ακούστηκαν από μέσα γυναικείες φωνές «φύγε, φύγε» και ο οδηγός συνέχισε το δρόμο του, αφού μου είπε μια υβριστική λέξη.
Προσπάθησα να γαντζωθώ από το χερούλι της πόρτας, έτρεξα λίγο παράλληλα με το αυτοκίνητο, αλλά εγκατέλειψα τις προσπάθειες μου, γιατί αν συνέχιζα θα κινδύνευα να συνθλιβώ από σταθμευμένο αυτοκίνητο του Δήμου», ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυφύλακας. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσε και ο συνάδελφος του, αν και δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος. «Ο συνάδελφος μου αμέσως μετά την εξαφάνισή της «Άλφα Ρομέο» του Κούρκουλου έτρεμε από το φόβο του, γιατί κινδύνεψε να σκοτωθεί», δήλωσε. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών υπογράμμιζαν ότι «όλα έγιναν πολύ γρήγορα» και πως «παραλίγο να σκοτωνόταν ο άνθρωπος».
Η κατάθεση του Νίκου Κούρκουλου
Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος Νίκος Κούρκουλος έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του γεγονότος. Ο ηθοποιός είχε πάει από το σπίτι της οικογένειας Κουτσογιάννη για να πάρει την κόρη Μελίτα Κουτσογιάννη και τη μητέρα της και να πάνε σε κάποιο νεκροταφείο. «Είχα ξεκινήσει με 40χλμ. περίπου όταν, σε απόσταση 70 – 100 μέτρων, κάποιος πετάχτηκε μπροστά στο αμάξι και κάτι άρχισε να λέει. Δεν άκουσα όμως τι, από το θόρυβο της μηχανής και το τζάμι της πόρτας ήταν σχεδόν κλειστό.
Τον πέρασα για θαυμαστή και συνέχισα το δρόμο μου», τόνιζε ο ηθοποιός στην κατάθεση του. Αργότερα, όταν επέστρεψε στο διαμέρισμα του, πληροφορήθηκε την ιδιότητα του ανθρώπου καθώς και τι ακριβώς είχε συμβεί, όταν οι αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν. «Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Δεν είχα ιδέα ότι καταζητείτο η κυρία Κουτσογιάννη. Πάντα με την αστυνομία είχα αγαθές σχέσεις. Δεν θέλω να διαψεύσω τον αστυφύλακα. Μπορεί να μου είπε όσα ισχυρίζεται, αλλά δεν τον άκουσα. Οπωσδήποτε δεν τον έβρισα. Στην αστυνομία πάντως του ζήτησα για όλα συγγνώμη. Δεν υπήρχε λόγος να φύγω, αν αντιλαμβανόμουν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο», πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η Μελίνα Μερκούρη και η Δέσπω Διαμαντίδου ως μάρτυρες υπεράσπισης
Η Μελίτα Κουτσογιάννη, η Δέσπω Διαμαντίδου και η Μελίνα Μερκούρη παραβρέθηκαν στο δικαστήριο και υπερασπίστηκαν σθεναρά το όνομα και την υπόληψη του Κούρκουλου. Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος μεταξύ της Μερκούρη και του προέδρου του δικαστηρίου:
– Θα μας πείτε, δηλαδή, ότι είναι καλός και ευγενικός; ρώτησε ο πρόεδρος.
– Μάλιστα, αποκρίθηκε η ηθοποιός χαμογελώντας.
– Πέστε τα λοιπόν, εγώ θα τα λέω;
– Να σας πω, ο Κούρκουλος δεν είχε πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ο χαρακτήρας τους τέτοιος. Οι αναρχικοί άνθρωποι φαίνονται.
-Μα δεν φτάσαμε μέχρι εκεί! Δεν είπαμε και για αναρχία!
– Διώκεται όμως για τεντιμποϊσμό.
-Τώρα, εσείς οι ηθοποιοί έχετε άλλες αντιλήψεις, γενικά. Τα βλέπετε κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Κι αν πείτε κι ένα λόγο παραπάνω…
-Όχι, γιατί ότι πούμε, ότι γίνει, μαθαίνεται γρήγορα.
-Μα αυτά είναι διαφήμιση. Στην Αμερική κάνουν τέτοια πράγματα για να διαφημιστούν.
– Αυτό είναι κακή διαφήμιση. Πάντως ο Κούρκουλος δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Τον επισκέφτηκα στο τμήμα όταν τον πήγαν μετά. Ήταν σε κακή κατάσταση. Τον είχε πειράξει φοβερά όλη αυτή η ιστορία.
-Το ότι είναι καλό παιδί, το ξέρουμε κι εμείς, της απάντησε ο εισαγγελέας.
«Τον ξέρω από μαθητή της Σχολής. Είναι σεμνός, δεν μπορεί να κάνει βαναυσότητες», υποστήριξε η Δέσπω Διαμαντίδου όταν ήρθε η σειρά της να καταθέσει.
Η απαλλαγή του Κούρκουλου «λόγω αμφιβολιών»
Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, γιατί όπως είπε «επικράτησε σύγχυση και από τις δύο πλευρές». Το γεγονός αποδόθηκε σε παρεξήγηση και ο Νίκος Κούρκουλος αθωώθηκε από το δικαστήριο «λόγω αμφιβολιών». Ο αντίδικος αστυφύλακας, λίγα λεπτά μετά την απαλλαγή του ηθοποιού, έσπευσε από τους πρώτους να τον συγχαρεί με θερμή χειραψία.
ηταν ο κουρκουλος
αν ηταν ο αλεφαντος ακομα μεσα θα τον ειχαν!