Αποδοκιμάστηκε με συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDSM του Ζάεφ, καθώς οι πολίτες «βλέπουν πώς έκαναν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τους έχει βγει σε μια θετική εξέλιξη».
Ραγδαίες, αν όχι ανεξέλεγκτες οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια μετά την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραφ Ζάεφ, αργά χθες το βράδυ, καθώς ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της συντριπτικής ήττας που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDSM, στον δεύτερο γύρο των χτεσινών δημοτικών εκλογών, σε όλη τη χώρα.
Ο Ζάεφ παραιτείται τόσο από πρωθυπουργός της χώρας όσο και από αρχηγός του κόμματός του, αλλάζοντας απόλυτα τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, την ώρα δε που απόλυτος νικητής των δημοτικών εκλογών αναδεικνύεται το δεξιό-εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, του οποίου ο αρχηγός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε επίσης χτες τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών», προβλέποντας ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Να σημειώσουμε ότι το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στην Οχρίδα και το Μοναστήρι.
«Προφανώς η παραίτηση Ζάεφ οφείλεται στην πανωλεθρία του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) υπέστη βαριά ήττα, τόσο στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας στους οποίους στήθηκαν κάλπες για τον δεύτερο γύρο. Χαρακτηριστικά, κέρδισε 20 δήμους έναντι 57 το 2017, ενώ το δεξιό-εθνικιστικό VMRO-DPMNE κέρδισε 80» σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας, συνεργάτης του κύκλου ευρωπαϊκών και διεθνών αναλύσεων του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Πώς εξηγείται η πανωλεθρία του κόμματος του Ζάεφ
Πού οφείλεται η πανωλεθρία του SDSM; Πρόκειται για άμεση ή έμμεση καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών;
«Οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του κόμματος του Ζάεφ απέτυχε στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών -η οποία δημιούργησε ισχυρές αντιπάθειες σε ευάριθμο κομμάτι της γειτονικής χώρας- να δείξουν πως υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την πολυπόθητη ένταξη στην ΕΕ. Πρόκειται δηλαδή περισσότερο για καταδίκη της αργοπορίας ένταξης στην ΕΕ. Βλέπουν πώς έκαναν τη Συμφωνία χωρίς να τους έχει βγει σε μια θετική εξέλιξη» εξηγεί ο κ. Μαρινάκης.
Η εμπλοκή δε που «δημιούργησε η Βουλγαρία και δευτερευόντως η καθυστέρηση της Ελλάδας να προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων θεωρήθηκαν», προσθέτει, « τα πλέον ισχυρά πλήγματα στο αφήγημα της “ευρωπαϊκής πορείας”, απογοητεύοντας όσους ήλπιζαν σε επιτάχυνση των εξελίξεων».
Η επόμενη μέρα
Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα στη χώρα;
«Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό» απαντά ο πολιτικός επιστήμονας.
«Όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -κόμματα που εκπροσωπούν αλβανόφωνους και θεωρούνται απαραίτητα για τη συγκρότηση κυβέρνησης- να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη “μεταπήδηση” στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE. Το τελευταίο είχε αρνητική στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και επομένως μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί από τούδε η διαδικασία» προσθέτει.
Έχει πιθανότητες το σενάριο να προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές; «Το σενάριο των πρόωρων εκλογών αποτελεί ένα αίνιγμα» εκτιμά ο αναλυτής. «Το παιχνίδι κρίνεται πλέον από τα δύο αλβανικά κόμματα. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, DUI, έχασε στον μεγαλύτερο “αλβανικό” δήμο της χώρας, στο Τέτοβο, όπου η υποψήφιά του ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, BESA. Παραμένει αίνιγμα και το τι θα κάνουν τα δυο αλβανικά κόμματα και ειδικά το DUI, που μπορεί πει “τα σπάω με τους Σοσιαλδημοκράτες και συνασπίζομαι με το VMRO-DPMNE”, το οποίο κατόπιν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος».
Με άλλα λόγια, καταλήγει ο κ. Μαρινάκης, «το μέλλον εξαρτάται από αυτές τις λίγες ψήφους που έχουν τα αλβανικά κόμματα. Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί».
Ολοι αυτοι να το θυμαστε πολυ καλα οτι ολοι αυτοι και οι απογονοι τους για 8 γενεες θα πληρωσουν πολυ πολυ ασχημα για οσα εκαναν στην Ελλαδα, στους Ελληνες.Η Θεια Δικη σε τοσες ασχημες απ ολες τις πλευρες αδικιες θα ειναι αμειλικτη για αυτους με πολυ ασχημο τροπο.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΙ ΕΙΝΑΙ….. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ… ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ BY SOROS….. ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΣΑ ΤΣΕΠΩΣΑΜΕ?…. ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΗΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΑΠ ΤΟΝ…. ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΚΟΥΛΗ….. ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ…. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΥΦΤΟΙ
Ποιοι θα ακυρώσουν τη συμφωνία των πρεσπών; Τούτοι οι οποίοι τώρα είναι υπέρ; εδώ ο άδωνις δήλωσε ότι θα ψηφίσει και τα μνημόνια και κακώς λέγανε τον τσίπρα προδότη! Οι πρώην μακεδονομάχοι του καρατζαφέρη μιλάνε για εμβόλια, όχι για πρέσπες και μετανάστες και ζητήσανε συγνώμη και από τους εβραίους.
Ο θεός ας με συγχωρεσει .όλα εδώ πληρώνονται.και οι κατάρες του κόσμου θα τους ακολουθούν γκονια προγγονια . αν και δεν έχουν φιλότιμο τα γουρούνια είναι χονδροπετσα ( πχ μαζί τα φάγαμε) και τον σπυριαρη ( ευχαριστούμε τους Αμερικανούς) ο άλλος πούλησε τη Μακεδονία λες και ήταν προίκα του και τώρα καμαρώνουμε τον απόγονο της γανωτους..
Περιμένετε από τόν Κούλη νά καταγγείλη τήν συμφωνία;;; ΟΝΕΙΡΑ ΒΛΕΠΕΤΕ;;;
Για να δούμε πόσα κιλά αρχίδια έχεις!
Γι’ αυτό ήρθε η γκιόσα εδώ ήξερε τι θα γίνει στα σκόπια και ήρθε να πει στον ζαβό μην τολμήσει να κάνει καμιά μαλακία. Εν τω μεταξύ η πλάκα είναι ότι αυτές τις μέρες όλοι βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι ο απέναντι τελευταία δεν είναι στα καλά του. Ενώ ο από δω μεριά τα έχει τετρακόσια;
Ο Κούλης είναι τηλεκατευθυνόμενο ελλατωματικο ρομπότ 🤖! Θα αναλάβει ο Θεός!
Η Μακεδονια ειναι Ελληνικη! Η καταρα του Θεου απανω σας Μερκελ Αλεκθη και λουλη κουλη πως σε λενε! Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει λαμογια υποστηρικτες του χιτλερικου σπερματος! Εσεις ναι ο Θεος να σας λυπηθει μιζολινατσες!
ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΕΡΜΑΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ???