IRON DOME: ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ, Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ «ΜΥΡΙΖΟΥΝ» ΜΙΖΕΣ – ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ DRONES ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;

    Κοινοποίηση:
    c771bf88-AP24300783282419

    Στην πυραυλική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Δύσης να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, το ζήτημα του ελληνικού θόλου προστασίας έρχεται ξανά στο επίκεντρο.

    Σύμφωνα με το μέχρι τώρα ρεπορτάζ τα ισραηλινά συστήματα – τα οποία σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείων ειδήσεων Reuters εξετάζονται από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ελληνικού αυτού Iron Dome, σε μια συμφωνία αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν αναπτυχθεί με αμερικάνικη χρηματοδότηση.

    Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ oι συζητήσεις αυτές δεν γίνονται μόνο λόγω των επιδόσεων που έχει εμφανίσει το “Iron Dome” στις επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο. Ούτε η τεχνολογική εμπειρία του Ισραήλ στον συγκεκριμένο τομέα είναι κάτι που εμφανίστηκε από την μία ημέρα στην άλλη, ή τα τελευταία, έστω χρόνια. Είναι μία συσσωρευμένη γνώση που, στην περίπτωση του Iron Dome”, πηγαίνει πίσω δύο δεκαετίες.

    Από τη δεκαετία του 2000 το Ισραήλ δεχόταν αυξανόμενες απειλές από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς που είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων που θα μπορούσαν να διεισδύσουν βαθιά στο Ισραήλ. Στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 αυτοί οι πύραυλοι ήταν μια σημαντική πηγή απωλειών για το Ισραήλ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αμάχους.

    Οι Ισραηλινοί ανησυχούσαν ότι χωρίς τρόπο να αντιμετωπίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις, οι μελλοντικές συγκρούσεις θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και κάπως έτσι ξεκίνησε ο σχεδιασμός του “Iron Dome”, που σημαίνει “σιδερένιος θόλος”. Αν και οι πατέντες του συστήματος θα παρέμεναν δικές τους, προσπάθησαν από την αρχή να βάλουν στο “παιχνίδι” και τις ΗΠΑ.

    Η πρώτη του μεγάλη δοκιμή έγινε τον Νοέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια μιας επταήμερης σύγκρουσης με τη Χαμάς (ονομάστηκε Επιχείρηση Νέφους/Άμυνας) και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι το “Iron Dome” αναχαίτισε το 85% των συνολικά 1500 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

    Σε αυτές τις μάχες έχασαν τη ζωή του τέσσερις ισραηλινοί πολίτες. Έκτοτε το “Iron Dome” θα καθιερώνονταν ως ένα πλέον αποτελεσματικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων μικρού βεληνεκούς (έως 70 χιλιομέτρων) για την προστασία του πληθυσμού και υποδομών.

    Τα τουρκικά drone και οι πύραυλοι

    Η συζήτηση άνοιξε σε μία περίοδο που οι γείτονες κλιμακώνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου Tayfun που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ο οποίος διένυσε 560 χιλιόμετρα για να καταπέσει στη Μαύρη Θάλασσα, έδειξε ότι οι γείτονες έχουν “πιάσει” το διπλάσιο βεληνεκές απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τότε, ενώ τον Μάιο του 2023 προχώρησαν και σε δεύτερη δοκιμή.

    Πριν από μερικές εβδομάδες, στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπήρξαν πληροφορίες για την ανάπτυξη μίας νέας, υπερηχητικής παραλλαγής του Tayfun. Και στις αρχές Οκτωβρίου δημοσίευμα τουρκικού μέσου ενημέρωσης φιλοξενούσε δηλώσεις Τούρκου αμυντικού αναλυτή για την πρόοδο του προγράμματος των πυραύλων Cenk, οι οποίοι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, θα έχουν εμβέλεια έως και 3.000 χιλιόμετρα.

    Κι όσο για τα drones; Περιττό να αναφέρουμε ότι η Baykar, η μεγαλύτερη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία, που ανήκει στον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τον γαμπρό του Ερντογάν, είχε δυνατότητα παραγωγής 200 UAVs του πλέον εξελιγμένου μοντέλου της το 2022, ενώ ο στόχος της για το 2023 ήταν τουλάχιστον η παραγωγή 500 τέτοιων αεροσκαφών.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    7 Σχόλια

    1. Το ντρον κοστιζει 2χιλιαρικα, ο πυραυλος αναχαιτησης 20χιλιαρικα. Αν εχουμε ακομα πασοκ νδ εγω θα φυγ θα παω ρωσια να ζησω

    2. Φυσικά και έχει αξία να φτιάξουμε τέτοιο σύστημα, αλλά με συμπαραγωγή. Θα ξοδέψουμε λεφτά αλλά θα πάρουμε πίσω τεχνογνωσία και ίσως μπορούμε μετά να αναπτύξουμε και δικούς μας βαλλιστικούς μικρής και μεσαίας απόστασης αφού εύκολα κάποιοι εξ αυτών των πυραύλων θα μπορεί να μετατραπεί από εδάφους-αέρος σε εδάφους-εδάφους. Δυστυχώς, δεν είμαστε υπερανεπτυγμένη χώρα με τους σούπερ επιστήμονες. Το ίδιο ήταν και η Τουρκία μέχρι πριν λίγα χρόνια αλλά κάνει προσπάθειες έστω και χαμηλής αποδοτικότητας, ενώ τα περισσότερα όπλα της στηρίζονται σε τεχνογνωσία που αγόρασε από ξένες χώρες όπως πχ από Ν. Κορέα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και οι φιλειρηνικές μπαρούφες των αριστερών, κεντρώων και κεντροδεξιών πρέπει να σταματήσουν. Ο άλλος πήγε το 80 να καταστρέψει την χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις για να πάρει Νόμπελ Ειρήνης ενώ μετά το έπαιζε υπερπατριώτης, μόνο βέβαια όταν ήξερε πως οι Αμερικάνοι είχαν προειδοποιήσει τους Τούρκους πως αν κάνουν κάτι θα έχουν συνέπειες.

    3. Εστω και στο παρα πέντε η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει τη δική της μαζική παραγωγή σε πυραυλους και καμικαζι ντρόνς να απελάσει όλους τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, και να κλείσει τα σύνορα της με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει και υποχρεωτική στράτευση γυναικών αν θέλουμε να υπάρχει Ελληνικό έθνος, αυτο όμως δεν μπορεί να γίνει με αυτη την κυβέρνηση.

    4. Το όλο συζητούμενο “σύστημα” έχει την Γεωπολιτική αξία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ασχέτως εάν αυτό αναβαθμίσθηκε σε “Πολεμική” αντί αυστηρώς Αμυντική Συμμαχία και ο πρώην Ανώτατος αναβαθμίσθηκε για τα “συγχαρητήρια” αυτής της “επιτυχίας” σε Διεθνή εξωθεσμική “Λέσχη”.
      Όμως όπως ορθώς λέει ότι αποφάσισε ο Κος Δένδιας προωθούνται Ελληνικά συστήματα μη επανδρωμένων, κατασκευής πλοίων εν Ελλάδι και άλλα ορθά αν και πολύ καθυστερημένα στα οποία πρέπει να βασιζόμεθα και όχι σε όσα, απαραίτητα, όμως υπό διαταγάς άλλων συζητούνται και ίσως υλοποιηθούν κάποτε, χωρίς μίζες και διάφορα γιατί αρκετά τους πλουτισαμε “όλους” όσους πλούτισαν από αυτά και μας βλέπουν σαν Αφεντικά μας και όχι σαν υπόχρεοι Λειτουργοί της Δημοκρατίας, που είναι ο ρόλος και η υποχρέωσις τους..

    5. Προς στιγμήν ας πούμε ότι οι φρεγάτες της γειτονικής χώρας αλωνιζουν σε όλο το Αιγαίο και άμα θέλουν ανενόχλητοι φθάνουν μέχρι τον Σαρωνικό και μην σας πω μέχρι το Πασαλιμάνι!!
      Πέρα απο την πλάκα πάνε με τις φρεγάτες τους όπου θέλουν στο Αιγαίο και οπότε θέλουν να επιτεθούν απο κοντινή απόσταση ρίχνουν και καμιά ρουκέτα ή πύραυλο και κάνουν την ζημιά στη χώρα!
      Οπότε τι να σημασία έχει αυτό το σύστημα όταν σε κοντινή απόσταση εκτοξεύσουν απο τις φρεγάτες τους ρουκέτες και πυραύλους που μπορούν σε λεπτά να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας; Τι να προλάβει εκεί το Αϊρον Ντομ;;;

    6. Οι χαμένοι θα φωνάζουν ζήτω, όπως κάνουν με τις τρεις φρεγάτες και τα 26 αεροπλάνα.

    7. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΑΖΟΛΟΓΑΜΕ ΜΕ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ.

    Comments are closed.