Καταιγιστική αύξηση 3,6 δισ. ευρώ κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φθάνοντας στο ποσό των 110,6 δια. ευρώ.
Επίσης τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 10.000 ευρώ και μείωση των «μικρών». Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών έσπασε το φράγμα του 1,864 εκατ. με το χρέος τους τον Ιανουάριο του 2025 να είναι φουσκωμένο κατά 3,577 δισ. ευρώ.
Τα μεγαλύτερα «φέσια» στην Εφορία έχουν 9.830 φορολογούμενοι οι οποίοι κατά μέσον όρο ο καθένας χρωστούν πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ και το συνολικό τους χρέος ανέρχεται σε 84,2 δισ. ευρώ ή στο 76,2% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στη συγκεκριμένη ομάδα καταγράφεται διόγκωση της οφειλής κατά 2,012 δισ. ευρώ με την πλειονότητα να αποτελούν οι επιχειρήσεις. Αντιθέτως, το 90% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,6% των συνολικών οφειλών.
Τα χρέη
Η ακτινογραφία των οφειλετών και των χρεών από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2025 δείχνει μείωση κατά 90.256 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.841.369 οφειλέτες. Η μείωση προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής (μέχρι 500 ευρώ), με τον αριθμό των οφειλετών να μειώνεται κατά 116.474 πρόσωπα. Αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των οφειλετών καταγράφεται σε υψηλότερες οφειλές, με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην κατηγορία μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ (κατά 20.661 πρόσωπα).
Οι οφειλές των φυσικών προσώπων αποτελούν το 38,5% του συνόλου, αγγίζοντας τα 42,5 δισ. ευρώ, ενώ των νομικών προσώπων διαμορφώνονται στα 68 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,5% του συνόλου. Αναλύοντας τα στοιχεία οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων ανά εύρος οφειλής διαπιστώνεται ότι στις χαμηλές κατηγορίες οφειλών το σύνολο σχεδόν του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα.
Ενδεικτικό είναι ότι το 97,9% των οφειλών κάτω των 50 ευρώ και το 87,9% των οφειλών κάτω των 10.000 ευρώ πηγάζει από τα φυσικά πρόσωπα. Αντιθέτως, όσο αυξάνεται το ύψος των οφειλών ενισχύεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
Στην κατηγορία ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άνω του 1 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στις οφειλές κατά 69,5%, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιανουαρίου του 2025 τα 58,6 δισ. ευρώ. Το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 6.060, αποτελώντας το 61,6% του πλήθους των οφειλετών σε αυτό το εύρος οφειλής.
Η ρύθμιση οφειλών
Μόλις το 4,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 3,7 δις. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την κατηγορία των οφειλών, με τις χαμηλότερες να έχουν υψηλότερα ποσοστά ρύθμισης, ενώ οι υψηλές (άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα) παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκκρεμείς.
τα παντα υπο διαλυση στα μπαλαμεικα.
Ο νεοελληνας ειναι ο πιο ραγιας λαος στον πλανητη,με διαφορα.
Καλα κανουν και τον γαμ.. αυτα τα σκουπιδια που ψηφιζει του αξιζουν και τιποτα παπαπανω.
Αφου δεν παιρνει χαμπαρι τιποτα,να τον ξεσκισουν στο γαμ.. αυτο του αξιζει.
Που να πληρώσει ο κόσμος αφού εκατομμύρια κότες 🐔 άφησαν την Ελλάδα και φύγανε έξω για να πάρουν παραπάνω λεφτά και δεν φτάνει αυτό μας κουνάνε και το δάκτυλο μέσα από τα Social Media.Μας εξηγούν οι φευγατοι αυτό που βιώνουμε εμείς που είμαστε εδώ.Στα δύσκολα ο φευγατος θεωρείτε λιποτάκτης.Και η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς.
Mπα; Για βόλτες και τραπεζώματα πως θα έχουν λεφτά το Πάσχα; Γ@μήστε τους, δεν πληρώνουν από μαγκιά. Οι άλλοι που είναι εντάξει στις υποχρεώσειςτους, κορόιδα είναι;
Νεοραγια καλα σου κανουν, αυτα και χειροτερα σου αξιζουν
Υπαρχουνε και 500.000 που ζουνε στα πουπουλα η υπολοιπη στην πεινα και στα χρεη.
Οσο κυβερναει ο μητσοτακης ειμαστε καταδικασμενοι να ζουμε στην πεινα γιατι βαζει πρωτα τους δανειστες και μετα τους ελληνες με ψιχουλα και με αυτη την ακριβεια δεν ζει κανενας απλα υποφερει.
Ρε Νίκο εάν κάνουν αυτό που ορθώς λες , πως θα σου πάρουν ότι έχεις να το δώσουν στα διποδα που φέρνουν ; Πως θα πατάξει το αφορεσμενο τους γηγενείς ;
Διαβάζοντας σχόλια απορώ με το σκεπτικό σας ότι δήθεν κάνουν λάθος .
Εντολές ακολουθούν να μας διαλύσουν .
Αυτοί , η , εμείς . Όλα τα αλλά είναι μουρλοκουβεντες ηλιθίων ψηφοφόρων του κατοχικου ολιγαρχικού κ(Υ)νοβουλιου .
Δεν ειναι ο κουλης μονος του, συγκυβερνηση εχουνε, μονο ο Βελοπουλος κανει αντιπολιτευση,ολοι οι αλλοι εχουν γραψει στα παπαρια τους τον κοσμο. Μονο τη ΔΕΗ να παρουμε, εχει κανει αυξησεις φοβερες και αποκοντα οι αληταραδες οι Δημαρχοι,αυτη η ΜΑΦΙΑ, που εχουν ρημαξει τον κοσμο στα τελη , 25 ευρω το ρευμα, 50 τα τελη του Δημου, αυτη ειναι η αναλογια,τρωνε και λογαριασμο δε δινουν πουθενα. Τους περισσοτερους Δημους,η ψευτοαντιπολιτευση τους ελεγχει, τι κανουνε? Τιποτα, τελη και παλι τελη. Ο,τι πιο διεφθαρμενο υπαρχει στη χωρα ειναι οι αληταμπουρες οι Δημαρχοι και οι συμμοριες τους, οι χειροτεροι απ ολους. Στη Ροδο ξεβρακωθηκανε προχτες.
Πως να πληρώσουμε τα χρέη της εφορίας όταν το αρχικο χρέος εχει παει στο θεο με τους τοκους-τοκογλυφία λες και πηρα δανειο με τοκο.Προσωπικά έχω χρεος απο παλιο μαγαζι 15χιλ και το πηγαν 90χιλιαδες και μεγαλώνει.Οταν βγηκε η ρύθμιση με τις 120 δοσεις ήταν στα 60χιλ.Μου έβγαλαν δοση 500ε το μηνα.Πληρωσα για ενα χρονο και μετά δεν μπορούσα να πληρώσω γιατι ήμουν ανεργος και διέκοψαν την ρύθμιση.Πανε τα 5-6 χιλιαρικα που είχα πληρωσει.Σαν να μην εδωσα τιποτα.Σβήστε τους τοκους και αφήστε το αρχικο χρεος και καντε ρυθμισεις σύμφωνα με το εισόδημα.Τουλάχιστον κατι θα παίρνετε.