Επανάληψη των συνομιλιών που χαρακτηρίζονται ως «έμμεσες διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην πολύπαθη, πολιορκημένη και διαλυμένη Γάζα, γίνεται σήμερα στο Κατάρ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χθες στη Βηρυτό ο ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν Άμος Χόκστιν, κρίνοντας πως η ανακωχή θα συνέβαλε να σταματήσουν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς και της Τεχεράνης.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ τον θάνατο δυο μαχητών της σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.
Οι νέες συνομιλίες γίνονται έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν: του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και έχουν βάση την πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Μπάιντεν.
Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Οι συνομιλίες θα γίνουν παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, καθώς και των επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας), σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συζήτησε χθες για την ενδεχόμενη συμφωνία με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος αμερικανικές πηγές.
Η συμμετοχή της Χαμάς παραμένει αβέβαιη. Στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες «με τους μεσολαβητές (…) έχουν εντατικοποιηθεί», επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς «θέλει την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν κι όχι να διαπραγματεύεται για να διαπραγματεύεται».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν στο μεταξύ τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πολιτική προστασία του θυλάκου έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας, στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα (νότια).
Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 39.965 άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Στον Λίβανο, δέκα μήνες εχθροπραξιών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και τουλάχιστον 118 αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 22 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ο πόλεμος έχει βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακο σε ανθρωπιστική καταστροφή κι έχει εκτοπίσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τα είπε μια Παλαιστίνια κλαίγοντας που είναι ο αραβικός κόσμος;που είναι τα άλλα κράτη να τους βοηθήσουν;και κατέληξε καταργώντας όλους.Αναθεμα σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου.φυσικα κ εμάς που δεν κάνουμε τίποτα κ γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου κ πράσινα άλογα.χτυπημα στο Ισραήλ κ στους συμμάχους του με κάθε τιμημα