Πάνω από μισό εκατομμύριο άνεργοι δεν εμφανίζονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ αντίθετα εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων για την ανεργία κατά τον Φεβρουάριο του 2025 καθώς άλλα στοιχεία δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και άλλα η ΔΥΠΑ, με τη διαφορά στον αριθμό των ανέργων να είναι θηριώδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας neostrategy.gr.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν 404.581 άνεργοι και η ανεργία είναι σε ποσοστό 8,6%, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει καθώς υποστηρίζει ότι τέτοιο ποσοστό ανεργίας έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2008.
Σύμφωνα, όμως, με την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά τον φετινό Φεβρουάριο είναι 960.134 με την ανεργία να βρίσκεται σε ποσοστό 21%, στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δημόσιου Οργανισμού.

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον φετινό Φεβρουάριο αναφέρουν ακόμα ότι από τους 960.134 εγγεγραμμένους ανέργους, επιδοτούνται μόνο οι 257.492. Από το σύνολο των ανέργων, οι 456.015 (47,5%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Οι υπόλοιποι 504.119 άνεργοι (52,5%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Η τρομακτική απόκλιση των δύο δημόσιων Οργανισμών στην καταμέτρηση των ανέργων και του ποσοστού της ανεργίας είναι σκανδαλώδης καθώς δεν είναι δυνατόν δύο κρατικοί φορείς να έχουν διαφορά πάνω από μισό εκατομμύριο στην καταγραφή των ανέργων.
Τα τρικ της καταγραφής
Η σκανδαλώδης διαφορά στον αριθμό των ανέργων δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε έγινε από λάθος. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα καθώς είναι διαφορετικά τα στοιχεία τα οποία επιλέγει η ΕΛΣΤΑΤ για να βγάλει τον αριθμό των ανέργων και διαφορετικά τα στοιχεία της ΔΥΠΑ.
Όπως σημειώνει ο εργατολόγος και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σε σχόλιό του για το πάνω από μισό εκατομμύριο ανέργους που «εξαφανίστηκαν» από την ΕΛΣΤΑΤ τον φετινό Φεβρουάριο: «ηθηριώδης διαφορά τού αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών οφείλεται αφενός μεν στο ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) -που υποχρεωτικά εκ της Νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται τουλάχιστον μία (1) ώρα την εβδομάδα (4 ώρες τον μήνα)».
Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι προσμετράει µόνο όσους δεν εργάζονται, αναζητούν εργασία και είναι άµεσα διαθέσιµοι να αναλάβουν εργασία ενώ αντίθετα στο μητρώο της ΔΥΠΑ εγγράφεται οποιοσδήποτε δηλώσει άνεργος και αναζητά εργασία, αλλά η ενεργή αναζήτηση και διαθεσιµότητα για εργασία δεν επιβεβαιώνονται συστηµατικά.
Εν ολίγοις πρόκειται για μια σοφιστεία, για να μην πούμε τίποτε πιο χοντρό, που θέλει να πείσει πάνω από μισό εκατομμύριο εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ δεν είναι άνεργοι, απλώς δεν επιθυμούν να εργαστούν. Και ότι όποιος/α εργάζεται για 4 ώρες τον μήνα εκλαμβάνεται ως εργαζόμενος για την ΕΛΣΤΑΤ!
Η «γεωγραφία» της ανεργίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, η συντριπτική πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες. Συγκεκριμένα οι γυναίκες ανέρχονται σε 616.497, ποσοστό 64,2%, και οι άνδρες σε 343.637, ποσοστό 35,8%.
Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων ο οποίος ανέρχεται αντίστοιχα σε 284.997 άτομα (ποσοστό 29,7%) και 179.053 άτομα (ποσοστό 18,6%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον Φεβρουάριο 2025 – αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα – ανέρχεται σε 257.492 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι 702.642 άνεργοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα.
Άτομα εκτός εργατικού δυναμικού είναι οι πραγματικοί άνεργοι που δεν είχαν δουλειά πάνω από 12 μήνες.
Αυτοί δεν έχουν καν εισόδημα από κάπου για να μπουν σε κάποια άλλη κατηγορία όπως συνταξιούχοι κλπ.
Δηλαδή οι ΜΙΣΟΙ Έλληνες στην Ελλάδα είναι εκτός εργατικού δυναμικού. Γι αυτό όπου γυρίσετε βλέπετε ανέργους και λέτε μα πως είναι μόνο μόνο 400.000. Είναι το 50% που δηλώνει μηδενικό μισθό κάθε χρόνο σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.