Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νότια Αφρική μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων πολλοί σε ποδοπατήματα, ενώ οι λεηλασίες ξανάρχισαν την Τρίτη.
Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 72, ανακοίνωσε η αστυνομία. «Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 1.234», πρόσθεσε. Ενδεικτικά, ήδη 26 είναι οι νεκροί στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, ανατολικά, όπου ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια την Παρασκευή. Και άλλοι 19 στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου οι ταραχές εξαπλώθηκαν, σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους απολογισμούς. Και μια λεπτομέρεια: μερικά από αυτά τα θύματα ποδοπατήθηκαν κατά τη λεηλασία των εμπορικών κέντρων.
Σύμφωνα με το CNN, oι διαμαρτυρίες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα καθώς ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, 79 ετών, παραδόθηκε στις αρχές για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Είχε αρνηθεί να εμφανιστεί σε επιτροπή κατά της διαφθοράς για να αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δωροδοκία και απάτη, τις οποίες έχει επανειλημμένα αρνηθεί.
Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων συνεχίζονται, καθώς η δυσφορία αυξάνεται. Παρά την έκκληση των αρχών για ηρεμία και την ανάπτυξη σχεδόν 2.500 στρατιωτών, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί συνέχισαν να κατακλύζουν τις αγορές για να κλέψουν υπόστεγα και καταστήματα, ειδικά στο Ντέρμπαν, τη μεγάλη πόλη-λιμάνι στον Ινδικό Ωκεανό.
Στο Σοβέτο, τεράστια πόλη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα πτώματα δέκα ανθρώπων βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ώρες μετά την άγρια λεηλασία του εμπορικού κέντρου Ντοφάγια. Και στη χώρα των Ζουλού, ο πρωθυπουργός της επαρχίας ΚουαΖούλου-Νατάλ, Σιχλέ Ζικαλάλα, αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «σε ποδοπατήματα στο πλαίσιο των ταραχών», χωρίς άλλη διευκρίνιση. Οι εικόνες από τις λεηλασίες έδειχναν όχλους συμπαγείς και ακατάστατους, καθένας να σπεύδει για να πάρει γιγαντιαίες τηλεοράσεις, έπιπλα, πάνες, κονσέρβες, οτιδήποτε μπορούσε να πάρει μαζί.
Μέσα στα καταστήματα που λεηλατήθηκαν, οι ταραχοποιοί άφησαν τους υπαλλήλους σε απόγνωση, σε μια οικονομική συγκυρία που επιδεινώθηκε από τους περιορισμούς που είχαν σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.
«Γιατί; μα γιατί;» έλεγε κλαίγοντας με λυγμούς η Θάντι Τζονσον, 55 ετών, έχοντας καταρρεύσει ανάμεσα στα κατεστραμμένα ράφια του μικρού μαγαζιού της που πουλούσε μπαλόνια και διακοσμήσεις για γιορτές και πάρτι.
Οι δυνάμεις της τάξης, αδύναμες, άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τα πλήθη, πυροδοτώντας σκηνές πανικού στους χώρους στάθμευσης των εμπορικών περιοχών ή στους δρόμους των πόλεων που επλήγησαν, στα πεζοδρόμια που ήταν γεμάτα σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, υπογράμμισε τον πρωτοφανή χαρακτήρα των βίαιων αυτών επεισοδίων έπειτα από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μετά το απαρτχάιντ.
Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έκανε την Κυριακή, το βράδυ μια έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας την ανησυχία του γι’ αυτές τις βιαιότητες που είναι «σποραδικές, αλλά όλο και πιο βίαιες».
«Ορισμένοι αισθάνονται αναμφίβολα πληγωμένοι και θυμωμένοι, όμως τίποτε δε δικαιολογεί τόσο καταστροφικές ενέργειες», οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εύθραυστη οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος.. Ο Ζούμα φυλακίσθηκε την Πέμπτη, αφού είχε καταδικασθεί στο τέλος Ιουνίου σε φυλάκιση 15 μηνών χωρίς αναστολή επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής η οποία ερευνά για την κρατική διαφθορά στη διάρκεια της προεδρίας του. Αυτός ο βετεράνος μαχητής κατά του απαρτχάιντ παραμένει δημοφιλής, ιδιαίτερα στις περιοχές των Ζουλού από τις οποίες κατάγεται.
Το κορυφαίο νοτιοαφρικανικό δικαστήριο άρχισε σήμερα να εξετάζει προσφυγή του Ζούμα κατά της καταδίκης του σε φυλάκιση. Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει την ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας του Ζούμα είναι μικρές.
Ο Ζούμα κατηγορείται για διαφθορά στην οποία εμπλέκονται τρεις επιχειρηματίες που βρίσκονται στο περιβάλλον του – οι αδελφοί Atul, Ajay και Rajesh Gupta – στους οποίους φέρεται να επέτρεψε να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων και απολύσεων υπουργών ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας. Οι Guptas αρνούνται τα αδικήματα, αλλά εγκατέλειψαν τη Νότια Αφρική μετά την απομάκρυνση του Ζούμα από την προεδρία.
δεν τους αρεσαν οι λευκοι τοσα χρονια
ανελαβαν οι μαυροι και εχει διαλυθει η χωρα
απο τις πλεον επικινδυνες τον κοσμο πλεον μακρια
εσυ είσαι Ελληνας, δεν έχεις σχέση με τη λευκή φυλή. Μάθε μπαλίτσα και κάνε τουμπεκί
Παντού τα ίδια. Όμως γιατί λεηλάτησαν τα εμπορικά κέντρα και τα μαγαζιά; Από ποιους υποκινούνται τα επεισόδια; Τί σχεδιάζουν;