Άγρια κόντρα Μποτσουάνας – Γερμανίας για το κυνήγι τροπαίων

Κοινοποίηση:
elephant-8359382_960_720

Ο Μογκουΐτσι Μασίσι είναι ενοχλημένος από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Γερμανίας, με το Βερολίνο να επιβάλλει όρια στο κυνήγι και την προστασία της φύσης στην Αφρική.

Η Μποτσουάνα παλεύει με την υπερπληθώρα ελεφάντων. Το κυνήγι θεωρείται ως μια λύση για αυτό, δίνοντας στις τοπικές κοινότητες ένα κίνητρο για να διατηρήσουν τον πληθυσμό των ζώων σε ένα κατάλληλα βιώσιμο επίπεδο, αλλά υπό έλεγχο.

Οι περιβαλλοντολόγοι στην Ευρώπη φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται για αυτήν την άποψη και αντιτίθενται ευθέως στο κυνήγι, καθώς πιέζουν για την επιβολή περιορισμών στην πρακτική αυτή, ιδίως όσον αφορά το λεγόμενο «κυνήγι τροπαίων».

Η Γερμανία σχεδιάζει να ψηφίσει μια τέτοια απαγόρευση, αλλά οι αφρικανικές κυβερνήσεις αντιστέκονται.

Η απειλή του Μασίσι να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία «δεν είναι αστείο», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα BILD.

Σήμερα, ισχυρίζεται, η Μποτσουάνα φιλοξενεί περισσότερους από 130.000 ελέφαντες, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κατά 6.000 ετησίως, κάτι που θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλό για να μπορεί η χώρα να το υποστηρίξει επαρκώς. Έχει ήδη μεταφέρει 8.000 από τα ζώα από τη διασυνοριακή περιοχή προστασίας Kavango-Zambezi στην Αγκόλα και θα στείλει και άλλα στη Μοζαμβίκη.

«Και με τον ίδιο τρόπο, θα θέλαμε να κάνουμε μια τέτοια προσφορά στη Γερμανία. Δεν δεχόμαστε το όχι ως απάντηση», δήλωσε ο Μασίσι στη BILD, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «θανάσιμα σοβαρή».

Τόνισε ότι πολλοί συμπατριώτες του ποδοπατούνται μέχρι θανάτου από τα τεράστια ζώα, ότι οι καλλιέργειες καταστρέφονται και ότι οι ελέφαντες έχουν καταστρέψει ακόμη και ολόκληρα χωριά.

Για το λόγο αυτό, θέλει οι κυνηγοί να κρατούν τον πληθυσμό των ελεφάντων υπό έλεγχο. Περίπου το 40% της γης της Μποτσουάνα είναι αφιερωμένο στην άγρια ζωή, πολύ περισσότερο από ό,τι στη Γερμανία.

Ο Μασίσι δήλωσε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί που ψηφίζουν για την απαγόρευση του κυνηγιού τροπαίων στη Μποτσουάνα δεν έχουν ελέφαντες «στην πίσω αυλή τους». Είπε ότι ήθελε να το αλλάξει αυτό, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τις προκλήσεις της ζωής με τέτοια ζώα.

«Θέλουμε οι ελέφαντές μας να περιφέρονται ελεύθερα. Ο γερμανικός καιρός είναι αρκετά άσχημος γι’ αυτούς», δήλωσε ο Μασίσι, δηλώνοντας ότι αναρωτιέται πώς η υπουργός Περιβάλλοντος των Πρασίνων Στέφι Λέμκε θα χειριζόταν μια τέτοια κατάσταση.

«Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι στο Βερολίνο και να έχεις άποψη για τις υποθέσεις μας στη Μποτσουάνα. Πληρώνουμε το τίμημα για τη διατήρηση αυτών των ζώων για τον κόσμο – ακόμα και για το κόμμα της Λέμκε», είπε.

Η Μποτσουάνα, μαζί με τη Ναμίμπια, προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να σταματήσει τα προτεινόμενα σχέδια για την απαγόρευση της εισαγωγής τροπαίων από το κυνήγι ελεφάντων και άλλων ειδών.

Μετά από πρόσφατη συνάντηση με τη Λέμκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μποτσουάνα Ντουμεζντουένι Μτιμκούλου δήλωσε: «Οι Πράσινοι μας βλέπουν με περιφρόνηση».

Η αφρικανική αντιπροσωπεία προειδοποίησε τους Γερμανούς ότι η απαγόρευση εισαγωγής κυνηγετικών τροπαίων θα προκαλούσε οικονομικές απώλειες στην πατρίδα. Προειδοποίησαν επίσης ότι ο τοπικός πληθυσμός θα μπορούσε να καταφύγει στη θανάτωση ελεφάντων σε τεράστιους αριθμούς, καθώς θα έχαναν την εμπορική τους αξία και απλά θα γίνονταν απειλή για τα μέσα διαβίωσης και την ασφάλεια.

Ειδικά οι Πράσινοι κατηγορούνται από τους Αφρικανούς ότι αγνοούν την επιστήμη και τα δεδομένα της προστασίας της φύσης.

Η Μποτσουάνα απαγόρευσε πλήρως το κυνήγι μεταξύ 2014 και 2019, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της λαθροθηρίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των ελεφάντων. Αυτό αντιστράφηκε αφού επετράπη και πάλι ο κυνηγετικός τουρισμός.

Ο Μτιμκούλου δήλωσε στη BILD: «Οι Πράσινοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απόψεις μας και να μας ακούσουν. Τα ζώα που υποτίθεται ότι θέλουν να προστατεύσουν θα εξαφανιστούν. Οι Πράσινοι είναι καταστροφικοί».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ναμίμπια, Ποχάμπα Σιφέτα, έκανε λόγο για «παράνομη, νεοαποικιακή παρέμβαση που έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομική κατάσταση».

Ο Μάξι Λούις, διευθυντής της ένωσης προστασίας της φύσης και διατήρησης NACSO, δήλωσε στη BILD ότι οι καλοπροαίρετοι Ευρωπαίοι προκαλούσαν ζημιές στις αφρικανικές χώρες και απέρριπταν τα επιχειρήματα κατά των θέσεών τους.

«Με το σχέδιό τους, οι Πράσινοι επιστρέφουν στην αποικιοκρατία του 19ου αιώνα», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να λένε σε μια αφρικανική χώρα τι να κάνει. Πρόκειται για μια ρατσιστική στάση και μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί μας».

Ο Λούις, πρώην ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, κάλεσε την Λέμκε και τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναμπέλα Μπέρμποκ να επισκεφθούν τη Ναμίμπια. «Ας καθίσουμε μαζί σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και ας το συζητήσουμε. Στη συνέχεια θα τους εξηγήσουμε πώς προστατεύουμε τα άγρια είδη στην Αφρική», είπε.

«Θέλουμε να μας ακούσουν εμάς και τις κοινότητές μας».

Η Χάικε Χέντερσον από το διοικητικό συμβούλιο του Future for Elephants, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στους ελέφαντες, δήλωσε στο Brussels Signal: «Οι ελέφαντες είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση, του οποίου ο αριθμός έχει μειωθεί από περίπου 10 εκατομμύρια πριν από εκατό χρόνια σε λιγότερο από 500.000».

Σε αντίθεση με τους Αφρικανούς αξιωματούχους, η ίδια επισήμανε αριθμούς που, όπως είπε, δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ελεφάντων είναι πολύ πιο σταθερός, διαψεύδοντας τις αναφορές για υπερβολική αύξηση. «Οι ελέφαντες στην Αφρική ζουν σήμερα μόνο στο 17% του δυνητικά διαθέσιμου ενδιαιτήματός τους», είπε.

Η ίδια εξήρε τον πρώην πρόεδρο της Μποτσουάνας Ίαν Κάμα «ο οποίος όχι μόνο εφάρμοσε συνεπή μέτρα διατήρησης, αλλά και τερμάτισε το 2014 το κυνήγι τροπαίων – όπως έκανε η Κένυα τη δεκαετία του 1970 – και προώθησε τον φωτογραφικό τουρισμό».

Ο Χέντερσον δήλωσε ότι, από τότε που η Μποτσουάνα επανέφερε το κυνήγι τροπαίων υπό τον Μασίσι, η λαθροθηρία ρινόκερων και ελεφάντων έχει αυξηθεί.

Πρόσθεσε ότι «το κυνήγι τροπαίων, το οποίο πολλές αφρικανικές και διεθνείς οργανώσεις για τη διατήρηση των ζώων και των ειδών πιστεύουν ότι δεν συμβάλλει στη διατήρηση των ειδών, δεν είναι κατάλληλο για τον έλεγχο του πληθυσμού και δεν ωφελεί σημαντικά τον αγροτικό πληθυσμό».

«Η θανάτωση άκρως κοινωνικοποιημένων ζώων για το κέρδος και την επιθυμία για θανάτωση δεν ταιριάζει με την εποχή μας”, είπε, επισημαίνοντας τις λεγόμενες αναίμακτες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Χέντερσον σημείωσε ότι οι εισαγωγές τροπαίων από την Μποτσουάνα στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλές, μόλις 22 για ελέφαντες και μία λεοπάρδαλη από το 2019.

«Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία υποστηρίζει επίσης οικονομικά ένα ευρύ φάσμα προσπαθειών για τη διατήρηση των ειδών», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Σκάλαν, γενικός γραμματέας της FACE, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το Κυνήγι και τη Διατήρηση, δήλωσε στο Brussels Signal ότι το θέμα των κυνηγετικών τροπαίων αποτελεί μέρος του βιώσιμου κυνηγιού.

«Η οποία έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη διατήρηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αποκατάστασης των οικοτόπων, των προσπαθειών κατά της λαθροθηρίας και της μείωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής», είπε.

«Περαιτέρω, η διακίνηση κυνηγετικών τροπαίων είναι καλά ρυθμισμένη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη διατήρηση των κυνηγετικών τροπαίων».

«Η FACE συμμερίζεται τις απόψεις της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι ‘το κυνήγι τροπαίων … μπορεί και δημιουργεί κρίσιμα απαραίτητα κίνητρα και έσοδα για την κυβέρνηση, τους ιδιώτες και τους κοινοτικούς ιδιοκτήτες γης για να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν την άγρια ζωή ως χρήση γης και να πραγματοποιήσουν δράσεις διατήρησης’».

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με αυτήν την άποψη.

Ο Σκάλαν επικαλέστηκε τη Ρόζι Κούνεϊ, την προηγούμενη πρόεδρο της ειδικής ομάδας της IUCN για τη βιώσιμη χρήση και τα μέσα διαβίωσης, η οποία δήλωσε: «Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στη γη όπου η άγρια ζωή σε μεγάλη κλίμακα έχει πράγματι αυξηθεί τον 20ό αιώνα – και αυτά είναι η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αφρική».

«Και τα δύο αυτά μοντέλα διατήρησης χτίστηκαν γύρω από το κυνήγι».

enoplois.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: