Περιζήτητα έχουν γίνει τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, ενόσω συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3 , όπως άλλωστε καταγράφεται και στις σχολικές αίθουσες της χώρας, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Μοιραία τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu, καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως είναι αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα, κ.ο.κ.αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση του Οργανισμού υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης «απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».
Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΟΦ υπενθυμίζει στους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».
Από την πλευρά της η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas επιβεβαιώνει ότι «η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) διεξάγεται απρόσκοπτα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλ. προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών».