Άκης Τσελέντης: Περιμένουμε μετασεισμό 6 Ρίχτερ. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει»

Κοινοποίηση:
2028494-735x459

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο Άκης Τσελέντης είπε ότι «ο κόσμος πρέπει να είναι στα κάγκελα» και τόνισε ότι κατά 98% ήταν ο κύριος σεισμός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι τις επόμενες μέρες θέλει μεγάλη προσοχή.

Όπως ανέφερε καταγράφηκαν τουλάχιστον 30 μετασεισμοί. Ταυτόχρονα προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ.

Όπως είπε πρέπει «να γίνει σεισμός κοντά στα 6 – 6,1 Ρίχτερ. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες μέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα».

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι θα καταλαβαίνουν πολλές ισχυρές δονήσεις.

Για το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική επεσήμανε ότι τα σεισμικά κύματα που φύγανε από τη Ζάκυνθο συντόνισαν τα ψηλά κτίρια.

«Θα έχουμε και άλλους μεγάλους μετασεισμούς» δήλωσε νωρίτερα στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Άκης Τσελέντης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Αναμένουμε ένα μετασεισμό έως και 6 Ρίχτερ προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να πούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος. Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν στην θάλασσα».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου.

«Η ενέργεια του σεισμού κινήθηκε προς την Ιταλία» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος σημείωσε πως ο κύριος σεισμός εκτιμάται τελικά στα 6,4 Ρίχτερ παρά τις αρχικές αναφορές για αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος.

Ο ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο που έγινε αισθητός στην Αττική και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος και έγινε αισθητός στη Σικελία και στην Καλαμβρία, στη νότια Ιταλία, όπου οι έντρομοι κάτοικοι έπαιρναν κατά δεκάδες την αστυνομία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μάλτα και την Αλβανία.

Οι κάτοικοι σχολίασαν ότι είχε μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: